Dinsdag 04/10/2022

Plantendagen in binnen- en buitenland

In de komende weken kan u haast elk weekend in binnen- en buitenland naar planten- of tuindagen, meestal in open lucht en dikwijls in een prachtig kasteelpark. Een overzicht van een aantal manifestaties in België en in de ons omringende landen.

Plantendag Hombeek

Morgen zondag heeft in het centrum van de gemeente Hombeek (bij Mechelen) de jaarlijkse plantenbeurs plaats. Tientallen kwekers en ook veel liefhebbers verkopen er hun planten in een ongedwongen sfeer. Van een puur plaatselijk initiatief is deze jaarlijkse manifestatie op een paar jaar tijd uitgegroeid tot een vast punt in de agenda van veel plantenliefhebbers.

Info: tel. 015/41 55 33.

Plantendag Zonhoven

Morgen zondag houdt de zeer actieve Volkstuin van het Limburgse Zonhoven zijn grote plantendag die begint om 10 u, in de lagere jongensschool van Zonhoven Centrum. Zoek hier geen verfijnde toestanden, wel een eenvoudige en eerlijke liefhebbersbeurs.

Info: Roger Coenen, tel. 011/81 69 36.

Plantendag Kalmthout

Naar jaarlijkse gewoonte vergast het Arboretum van Kalmthout op zondag 19 april de belangstellenden op zijn Plantendag. Een 70-tal gespecialiseerde kwekers en gedreven liefhebbers uit binnen- en buitenland presenteren en verkopen er hun vaak speciale planten. Dit is en blijft dé plantenbeurs van ons land, een vast jaarlijks rendez-vous voor de Belgische plantenfanaat. Van 10 tot 17 u. Parkeren op het Marktplein van Kalmthout vanwaar een pendelbusje vertrekt.

Info: tel. 03/666 67 41.

Fête des Plantes, Mélin

Het jaarlijkse plantenfeest in het het domein van La Cense du Seigneur in Melin-Jodoigne (Waals-Brabant) loopt dit jaar van 17 tot 19 april. Naast een groot aantal gespecialiseerde plantenkwekers uit binnen- en buitenland vindt u er ook een aantal exposanten van tuindecoratieartikelen en wordt u er ook getrakteerd op diverse voordrachten en demonstraties.

Info: Atelier d'Architecture Verte, 4, rue des Beaux Prés, Mélin, tel. 010/81 31 92

Plantenbeurs Plankendaal

Het Domein van Plankendaal, het 'buitenverblijf' van de Antwerpse Zoo, profileert zich de laatste jaren ook steeds meer als ontmoetingsplaats voor plantenliefhebbers, en dat met diverse tentoonstellingen en speciale initiatieven. Op 18 en 19 april is er plaats voor een plantenmarkt waar vooral kruiden en diverse perkplanten worden getoond en verkocht, alsook vaste planten en struiken. De markt is op de eerste plaats bedoeld voor een groot publiek, minder voor de gespecialiseerde liefhebber op zoek naar bijzondere planten.

Info: Domein van Plankendaal, Leuvensesteenweg 582 in 2812 Muizen-Mechelen, tel. 015/41 49 21.

Marché aux Fleurs de Nivelles

Het toerismebureau van Nivelles (Waals-Brabant) organiseert op zondag 19 april een eerste Marché aux Fleurs in het prachtige kader van het Cloître de la Collégiale en rond het stadhuis. Vermits het de eerste keer is, kan ik moeilijk een evaluatie geven, maar het feit dat het gaat om een initiatief van het toerismebureau doet vermoeden dat het niet meteen een botanisch hoogstandje wordt. Overigens is het fraaie en rustige Nijvel zelf wel een zondags bezoekje waard.

Info: Office du Tourisme, tel. 067/21 54 13.

Home & Flower Festival, Jodoigne

Het Home & Flower Festival, in het prachtige kader van de kasteelhoeve van de Abbaye de la Ramée in het Waals-Brabantse Jauchelette (Jodoigne), heeft zich op enkele jaren tijd weten op te werken tot een van de belangrijkste tuinmanifestaties in ons land. Dit jaar heeft het festival plaats van 23 tot 26 april.

Alhoewel het een puur commercieel initiatief is, waar de planten een beetje verdrongen worden door het decoratief geweld en de geprefabriceerde modeltuinen, zijn er toch heel wat kwekers present en staan er ook een paar interessante nevenactiviteiten op het programma, zoals de reeks voordrachten over de eetbare planten in de siertuin (op 23/4 om 14.30 u), bomen en struiken met bessen (24/4 om 16 u), de stamboom van de roos (25/4 om 11.30 u), oude fruitbomen (25/4 om 14.30 u) en een tuin voor kinderen (26/4 om 16 u).

Info: Ferme de la Ramée, Rue de l'Abbaye, 1370 Jauchelette, tel. 010/88 02 22.

Fête des plantes vivaces, Saint-Jean de Beauregard

Het Fête des Plantes Vivaces dat van 24 tot 26 april plaatsheeft op het domein van Saint-Jean de Beauregard in het dorpje Les Ulis, een twintigtal km ten zuiden van Parijs (in de richting van Chartres), is ook bij Vlaamse liefhebbers en kwekers geen onbekende. Diverse gespecialiseerde kwekers uit Vlaanderen zijn er elk jaar present met hun bijzondere planten, naast uiteraard Franse en ook Engelse kwekers.

Saint-Jean de Beauregard is nog een van de die beurzen waar de planten op de eerste plaats komen. Dit jaar wordt speciaal aandacht besteed aan het viooltje in al zijn aspecten. Maak van de gelegenheid ook gebruik om de prachtig gerestaureerde moestuin van het kasteel te bezoeken.

Info: tel. 00-33-1-60 12 00 01.

Fête des Plantes, La Feuillerie

Het Fête des Plantes Rares et de Collection in La Feuillerie in het centrum van de gemeente Celles (net over de taalgrens, tussen Doornik en Ronse) tijdens het weekend van 25 tot 26 april is, net als Kalmthout, een geprivilegieerde ontmoetingsplaats voor liefhebbers van zeldzame en bijzondere planten. Meer dan 70 gespecialiseerde kwekers uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland nemen er deel aan. Ga liefst op zaterdagochtend om de grootste drukte te vermijden.

Info: Palick van Hövell, 1, Rue de la Feuillerie, Celles, tel. 069/45 51 71.

Jardins de Monceau

Eveneens tijdens het weekend van 25 en 26 april wordt in het park van het kasteel van Monceau voor de tweede keer een groot Fête du Jardin, de la Nature et de l'Environnement gegeven. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan een groot aantal planten, maar ook aan andere vruchten van de bodem. Het geheel heeft bijwijlen wel iets van een soort Vlaamse kermis en is dan ook veeleer bedoeld voor tuintoeristen met veel vrije tijd.

Het Parc du Monceau ligt in Monceau-sur-Sambre, vlakbij Marchienne-au-Pont.

Info: tel. 071/36 48 10.

Plantenruilbeurs Beveren

Zondag 26 april is een drukke dag voor plantenliefhebbers. In het Hof ter Saksen in Beveren-Waas heeft van 10 tot 18 u een plantenruilbeurs plaats, waaraan iedereen gratis kan deelnemen.

Info: Groendienst, mevr. Maes, Stationsstraat 2 in 9120 Beveren, tel. 03/775 28 51 (het Hof ter Saksen ligt in de Zandstraat in Beveren).

Wilde-Plantenweekend, Arnhem

Nog in het weekend van 25 en 26 april wordt in het domein De Watermolen, Zijpenlaan 24a in het Nederlandse Arnhem informatie gegeven over wilde en vooral eetbare planten en worden deze er ook verkocht.

Info: tel. 00-31-26-445 06 60.

Plantenbeurs Bokrijk

De eerste mei is de dag van de traditionele plantenbeurs in het domein van Bokrijk, waar beroeps- en amateurkwekers hun producten aanbieden in een vriendschappelijke, ongedwongen sfeer.

Info: Domein Bokrijk, Jef van Meulder, tel. 011/22 45 75.

Les Jardins d'Aywiers

Van vrijdag 1 tot zondag 3 mei kan u in de oude abdij van Aywiers in het dorpje Lasne, net over de taalgrens, in Waals-Brabant, gerust een dag doorbrengen op het Fête des Plantes et du Jardin.

Deze tuinbeurs heeft plaats in een enige omgeving: een oude abdij in een echt Engels landschapspark met een oude groentetuin, een mooie boomgaard, oude serres, enz., die geleidelijk aan gerestaureerd worden.

De beurs zelf houdt het midden tussen het modieuze country lifestyle-evenement - met de bijbehorende binnenhuis- en buitenhuisdecoraties - en de plantenbeurs waar gespecialiseerde kwekers hun meest exclusieve producten aanbieden. Voor elk wat wils dus. Ga echter liefst op vrijdag of zaterdagochtend, zodat u de drukte en het soms bekakte Brusselse en internationale societypubliek vermijdt.

Er zijn ook diverse voordachten gepland, ondermeer van Jelena De Belder en Xavier Misonne over hun nieuwe boek 'Livre des baies' (2/5 om 14 u) en van Thierry de Ryckel van de Pépinière de la Thyle over minder bekende hydrangea's (1/5 om 15 u). Te dezer gelegenheid zijn er ook geleide bezoeken aan de prachtige tuinen van Aywiers, op zaterdag om 11 u en op zondag om 11en 15 u.

Info: Abbaye d'Aywiers, Rue de l'Abbaye 14, 1380 Lasne, tel. 02/633 20 21.

Tuin & Beeld, Proven

De plantenbeurs Tuin & Beeld in het kasteelpark 't Couthof in Proven-Poperinge wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door de plaatselijke Rotaryclub. De organisatoren beloven dat er heel wat interessante kwekers aanwezig zullen zijn. Er is ook een plantenruilbeurs voor amateurkwekers en een tentoonstelling met hedendaags beeldhouwwerk voor de tuin.

Info: tel. 057/20 54 61.

Tuindagen van Beervelde

Van vrijdag 8 tot zondag 10 mei is er de voorjaarseditie van de Tuindagen van Beervelde. Geïnspireerd door de tuindagen in het Franse Courson is Beervelde in de loop der jaren uitgegroeid tot de belangrijkste tuinbeurs van ons land. Profiterend van de fraaie omgeving - een landschapspark met een oude ommuurde moestuin en mooie stallingen - en door een goede combinatie van plantenkwekers en tuindecorateurs is Beervelde een aangename en interessante beurs.

Speciale evenementen op deze editie van de Tuindagen zijn ondermeer een tentoonstelling over kleurkomkommers en geurmeloenen van Peter Bauwens en Guy Dirix en demonstraties over composteren van het comité Jean Pain.

Ga bij voorkeur op vrijdag of zaterdagochtend om de grootste drukte te vermijden.

Info: Park van Beervelde, 9080 Beervelde (Lochristi), tel. 09/355 55 40. Beervelde is te bereiken via afrit 11 van de autoweg Gent-Antwerpen.

Journées des Plantes de Courson

De moeder van alle tuinfestivals zou men de plantendagen in het kasteelpark van het Franse Courson kunnen noemen. Diverse tuinfestivals, waaronder Beervelde, zijn duidelijk door Courson beïnvloed.

Van een puur plantenfestival is Courson echter steeds meer geëvolueerd naar een mondain tuinevenement voor le tout Paris dat er de nieuwste tuinmodes komt showen en bewonderen. Maar het blijft ook voor gewone tuin- en plantenliefhebbers toch ook nog een best te genieten beurs met vaak prachtige stands en veel zeldzame en hier nog vrijwel onbekende planten van kwekers uit ondermeer het zuiden van Frankrijk en Engeland.

Bovendien zijn er tal van interessante nevenactiviteiten, zoals spreekbeurten over de koninklijke tuinen van Marly, de tuinen van het Italiaanse Ninfa, de Rosa gallica, enz. Van 15 tot 17 mei.

Info: Hélène et Patrice Fustier, Domaine de Courson, 91680 Courson-Monteloup, France, tel. 00-33-1-45-55 41 74 of 33-1-64-58 90 12

Chelsea Flower Show

De Chelsea Flower Show, van 19 tot 22 mei in het Londense Royal Hospital, is wellicht de bekendste tuinbeurs ter wereld. Het is een enorme fancy fair met tientallen modeltuinen, de meest exclusieve planten van gerenommeerde kwekers, alle mogelijke en onmogelijke tuindecoraties en -prullaria en vooral veel societygedoe. Hoewel misschien een beetje voorbijgestreefd blijft Chelsea toch voor al wat naam en faam heeft in Engeland, en liefst wat blauw bloed, een van de hoogtepunten op de kalender. Maar ook voor de gemiddelde Britse tuinfanaat is Chelsea zowat de jaarlijkse hoogmis.

Een bijzonder evenement dit jaar is de Chanel-tuin met alleen witte bloemen en ontworpen door Karl Lagerfeld.

De toegangstickets moeten vooraf besteld worden, ter plaatse zijn er geen te koop.

Info: tel. 00-44-171-649 1885 of 344 4343.

Festival des Plantes van Beez

Het tuinfestival in het kasteelpark van Beez bij Namen op 23 en 24 mei wordt georganiseerd in samenwerking met Palick van Hövell van La Feuillerie in Celles. Het is dus vooral een plantenbeurs met ondermeer aandacht voor oude rozen, klimplanten, oude fruitsoorten, zeldzame vaste planten, wilde planten en struiken.

Info: Palick van Hövell, tel. 069/45 51 71.

Tuin-Deco Brabant, Kampenhout

Tuin-Deco Brabant in het park bij het kasteel van Wilder in Kampenhout wordt voor de derde opeenvolgende keer georganiseerd door de Rotary van Keerbergen, op 30 en 31 mei. Het is een gezellige en sfeervolle manifestatie met een aantal interessante kwekers, maar ook met nogal wat tuinprullaria.

Info: tel. 015/23 59 23.

Weekend des jardiniers, Château du Lude

Het Weekend des Jardiniers in het Château du Lude in de Loirestreek tijdens het pinksterweekend (30 en 31 mei) is een kleinschalig, maar boeiend initiatief dat vooral gewijd is aan (oude) fruitbomen. Dit jaar kan u op het kasteel zelf ook een tentoonstelling bezoeken van porselein van Villeroy & Boch onder het motto 'Jardinier de la Porcelaine depuis 250 ans'.

Het Château du Lude heeft nog een authentieke moestuin met oude fruitbomen, die alleen tijdens dit weekend kan worden bezocht.

Le Lude ligt in het departement Sarthe, 250 km ten zuiden van Parijs (autoweg A10 Paris-Bordeaux, uitrit Châteaurenault).

Info: tel. 00-33-2-43 94 60 09

Rozendagen van Hex

De rozendagen van Hex op 7 en 8 juni zijn werkelijk een ode aan de roos. Maar u vindt er naast gespecialiseerde rozenkwekers ook heel wat andere interessante plantenkwekers. Om het uur beginnen er door een gids begeleide wandelingen door de prachtige tuinen. Er zijn ook verschillende lezingen over rozen door de Franse rozenkweker André Eve, de Britse kweker Richard Beales en de Belgische Rudy Velle. De Britse auteurs Roger Philips en Martin Rix signeren zaterdag en zondag hun boek 'The Quest for the Rose'. Ga liefst op zaterdag- of zondagochtend vanaf 10 u, om de grote drukte te vermijden.

Door zijn kleinschaligheid blijft Hex, ondanks de enorme volkstoeloop, een van de aangenaamste plantenbeurzen. Hopelijk blijft dit ook zo na het overlijden van gravin Nanda d'Ursel, net een jaar geleden.

Inl.: tel. 012/74 73 41, fax 012/74 49 87. Het kasteel van Hex ligt in het dorpje Heers, in de driehoek Tongeren, Borgloon en Oreye en is gemakkelijk te bereiken via de E40 Brussel-Luik (uitrit 29) of de E39 Antwerpen-Luik (uitrit 29).

Fête des Fleurs, Malmedy

Tijdens het weekend van 14 en 15 juni heeft in de straten en op de pleinen van Malmédy, in de Oostkantons, een interessante plantenmarkt plaats, met kwekers uit binnen- en buitenland.

Info: mevr. Goffinet, 1 Rue Jules Steinbach, 4960 Malmedy, tel. 080/799 648.

Internationale Kwekerijdagen Bingerden

De Kwekerijdagen op het kasteeldomein van Bingerden (in het dorpje Angerlo bij Arnhem) van vrijdag 19 tot zondag 21 juni is wellicht de belangrijkste en alleszins de interessantste plantenbeurs in Nederland. Tientallen gespecialiseerde kwekers uit binnen- en buitenland, waaronder ook heel wat Belgen, zijn er aanwezig met hun bijzondere bloemen en planten, en dit alles in een prachtige omgeving.

Zaterdag en zondag zijn er ook een aantal lezingen over ondermeer de siermoestuin (door de Engelse Joy Larkcom) en over natuur en tuinkunst door Rob Leopold van de kwekerij Cruydt-Hoeck.

Info: Eugénie van Weede, Huis Bingerden, Bingerdenseweg 21, 6986 CE Angerlo, tel. 00-31-313-47 22 02.

BBC Gardeners' World Life, Birmingham

Een gigantische tuinhappening in het tentoonstellingspark NEC in Birmingham op 20 en 21 juni, georganiseerd door het ook hier veel bekeken BBC-tuinprogamma Gardeners' World. Een wat populairder versie van de Chelsea Flower Show, maar voor de rest op dezelfde leest geschoeid. Enigszins te vergelijken, maar veel groter, met het soort tuinbeurzen dat de laatste jaren ook onze contreien teistert.

Hampton Court Palace Flower Show

Een organisatie van de Royal Horticultural Society, net als de Chelsea Flower Show. Ze loopt van 7 tot 12 juli op het prachtige domein van Hampton Court in Londen (op 7 en 8 juli alleen toegankelijk voor leden van de RHS). Dit is wellicht de grootste tuinexpositie ter wereld, waar u zowat alles vindt wat er op tuingebied te koop is. Net als de Chelsea Flower Show is het allemaal 'very British', maar het is hoe dan ook iets wat je toch minstens één keer in je leven moet meemaken. Trek minstens een hele dag uit voor deze show.

Info: tel. 00-44-171 649 1885

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234