Zondag 25/09/2022

Platini wil het anders

Michel Platini laat weer van zich spreken. In zijn boek Parlons football komt de voorzitter van de Europese voetbalbond met een aantal opmerkelijke voorstellen aandraven. Ideeën die grotendeels positief worden onthaald, maar waar best nog eens goed over wordt nagedacht.

1.Witte kaart voor protest: 10 minuten op de strafbank

Voorstel: Wie bij een beslissing van de scheidsrechter protesteert, krijgt een witte kaart en mag tien minuten niet deelnemen aan het spel. Een tijdstraf die al bestaat in het handbal, hockey en rugby.

Motivatie: Platini hoopt dat het gemekker tegenover de refs zo stopt. "Het is een epidemie", vindt hij. "Alleen mag de witte kaart niet verward worden met de gele, want die is voor overtredingen bedoeld."

Reactie: "Zo'n witte kaart brengt een aantal problemen met zich mee. Wat doe je bijvoorbeeld als de keeper er één krijgt? Of wanneer er vijf jongens binnen de tien minuten met een witte kaart worden bestraft, want je moet minimum met zeven spelers op het veld staan?", aldus scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen. "Bovendien moet er iemand die tien minuten bijhouden. Qua administratie komt er dus een en ander bij kijken. Trouwens, er bestaat toch al een disciplinaire straf voor protest? Als refs consequent geel geven, haal je dat gemekker er ook uit."

2.Afschaffen leeftijdgrens scheidsrechters

Voorstel: Scheidsrechters die ouder zijn dan 45 jaar mogen Europees nog fluiten als ze competent en conditioneel in orde zijn.

Motivatie: Platini vindt het oneerlijk om scheidsrechters te beoordelen op hun leeftijd.

Reactie: "Goed idee", reageert Jeurissen. "Ik nam zeven jaar terug zelf het initiatief om de leeftijdsgrens voor refs af te schaffen in België. Kijk, Johan Verbist nadert de leeftijd van 50 jaar en was anders al vier jaar gestopt met fluiten. Nu kunnen we nog op zijn ervaring rekenen. De tests bewijzen dat hij fysiek en mentaal in orde is."

3. Vijf wissels per wedstrijd

Voorstel: In plaats van drie wissels mag een coach vijf vervangingen per wedstrijd doorvoeren. Op voorwaarde dat er twee wissels bij de rust gebeuren. "Anders ligt de match te vaak stil."

Motivatie: Zo kan een ploeg sneller ingrijpen of een andere formatie hanteren.

Reactie: "Vijf wissels, oké. Maar er dan verplicht twee aan de rust moeten doen, is erover", oordeelt Hugo Broos, voorzitter van de Belgische trainersvereniging BFC Pro. "Dat kan nefast zijn voor het resultaat. Ach, eigenlijk zijn die drie wissels nu meer dan voldoende. Ik zou veel liever een bank van elf spelers hebben, zoals tijdens het interlandvoetbal."

4. Geen rood, maar geel bij strafschopfout

Voorstel: Voor een fout op een doorgebroken speler binnen het strafschopgebied: penalty en een gele kaart in plaats van een rode. Voor diezelfde fout buiten de zestien: rood en vrijschop.

Motivatie: Een strafschop tegen, naar de kant moeten en nog eens geschorst worden. De laatste verdediger wordt nu te zwaar gestraft voor een overtreding binnen het strafschopgebied.

Reactie: "Dat leeft al langer bij de refs", weet Jeurissen. "Het is dan ook een hele strenge straf. Alleen moeten we opletten dat we dezelfde fout niet op twee verschillende manieren bestraffen. Want waar is de uniformiteit dan? Zoiets kan juridische problemen opleveren. Daarom ben ik voorstander om de rode kaart ook buiten de zestien af te schaffen als de laatste verdediger bijvoorbeeld aan het shirt van de spits trekt. Bij zware tackles, waar de fysieke integriteit in het gevaar komt, moet er zowel binnen als buiten het strafschopgebied rood getrokken worden."

5. Doellijnrechters mogen op het veld

Voorstel: In wedstrijden met vijf scheidsrechters mogen de assistenten naast het doel zich ook op het veld begeven.

Motivatie: De doellijnrechters kunnen op die manier de ref helpen bij het al dan niet fluiten van een overtreding.

Reactie: "Goed... als ze niet in de weg lopen", merkt Jeurissen op. "En het belangrijkste blijft dat ze zien of de bal over de lijn is. Stel dat ze op het veld staan en er schiet iemand van dertig meter tegen de onderkant van de lat. Op dat moment wordt de doellijn niet bewaakt en kunnen ze niet oordelen of de bal over de lijn was. Positief is wel dat ze een fout kunnen signaleren wanneer de ref aan de andere kant staat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234