Zondag 14/08/2022

Politici, durf veranderen!

De verkiezingsslogans zijn klaar. Jens Mortier vindt ze niet bepaald memorabel. Jens Mortier (partner & creative director van de mortierbrigade) herinnert aan creatievere verkiezingsslogans De kandidatenlijsten zijn ingediend, de lijstnummers zijn verdeeld. Alles is gereed voor de verkiezingscampagne. Ook de slogans. "Nooit opgeven", klinkt het bij CD&V. Open Vld wil "Een nieuwe start" en N-VA pakt uit met "Nu durven veranderen". "We moeten weer vooruit" vindt sp.a en bij VB is het "Vlamingen 1st". Mortier schudt het hoofd en doet een oproep: "Geachte politici, geef wat meer vertrouwen aan uw bureaus."

Welke Belgische politieke slogans herinnert u zich nog? Was het iets met "durven", "veranderen", "zekerheid", "geloven"? En áls u zich er al een herinnert, van welke partij was die dan? Vermoedelijk kent u zelfs meer slogans uit het buitenland. Daar bestaat een zekere traditie. Daar durft men nog een standpunt innemen. Daar zijn de slogans nog échte slogans. Ter illustratie een greep uit het grote aanbod. De ene briljant, de andere gewoon plezant, en sommige degoutant. Maar ze blijven wél hangen.

"Power to the people" bijvoorbeeld is een door socialisten van over de hele wereld vaak gehoorde kreet.

"Geen gezeik, iedereen rijk" Meesterlijke slogan van De Tegenpartij van Van Kooten & De Bie. Wat begon als een ludieke sneer naar de politiek, werd uiteindelijk stopgezet omdat de Nederlanders er massaal op wilden gaan stemmen. Nu hebben ze daar Geert Wilders voor.

"Arbeit macht frei" Een van de beroemdste politieke slogans uit nazi-Duitsland. Tegen de regels, want het beloofde iets wat niet waar was.

"Labour isn't working" Een klassieker van de Britse Conservatieven in 1978. Op een beeld van lange rijen wachtende werklozen voor een "Labour Exchange" kantoor (een soort RVA).

En dan de grootmeesters: de Amerikanen!
"Roosevelt for ex-president!"
Van Wendell Willkie in 1940. Roosevelt won, maar het bleken wel profetische woorden, want vier jaar later was het zover.

"In your heart, you know he"s right" Van Barry Goldwater, kandidaat voor de conservatieven in 1964. De oppositie kwam meteen met: "In your guts, you know he's nuts."

"Better dead than red" Een fijnzinnige tegen de communisten.

"God made Adam and Eve, not Adam and Steve" Vanuit christelijke hoek tegen de homo's.

"Make love not war" Tegen de oorlog in Vietnam.

"It's the economy, stupid." Bill Clinton in 1992 tegen vader Bush en de recessie die die had veroorzaakt.

"Change we can believe in" en natuurlijk "Yes we can". Obama zelf moest er oorspronkelijk niks van weten, zijn vrouw Michelle heeft hem uiteindelijk overtuigd. And the rest is history. Maar goed, in het buitenland mag u niet gaan stemmen, dus daar hebt u weinig aan.

En ik ga er gemakshalve van uit dat het niet aan onze reclamemakers ligt. De Belgen hebben een uitstekende reputatie op het vlak van reclame, in binnen- én buitenland. Maar de klanten - of hun vrouwen - moeten wel meewillen. Dus bij deze, geachte politici, geef wat meer vertrouwen aan uw bureaus. Durf veranderen! Nooit opgeven! Een nieuwe start! Positieve energie! We moeten weer vooruit! YES WE CAN!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234