Zondag 26/06/2022

Update

Politie legt spontaan werk neer na rellen in Meulenberg

De agenten van de politiekorpsen van Houthalen-Helchteren en West-Limburg (Lummen, Herk-de-Stad en Halen) hebben spontaan het werk neergelegd als gevolg van de incidenten vorige week in de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren. Daarbij raakte een politieman zwaargewond nadat zijn voertuig werd bekogeld door jongeren. De agent uit Lummen ligt nog altijd in een kunstmatige coma.

Toon Mast en Steven Peeters

De agenten eisen extra beschermingsmiddelen om interventies te doen. Ze willen bovendien versterking van agenten uit Brussel als ze opnieuw naar Meulenberg moeten, zo verklaarden de vakbonden na een politievergadering met beide korpsen.

Uit het feitenrelaas dat korpschef Jean-Paul Lucas vandaag deed, blijkt ondertussen dat de relschoppers nog getracht hebben het dienstwapen van de zwaargewonde agent af te pakken. De zonechef en burgemeester Alain Yzermans hadden de pers bijeengeroepen om de gebeurtenissen van vrijdagavond in Meulenberg te reconstrueren.

Begrip
De burgemeester ging van start met zijn medeleven te betuigen aan de familie en collega's van de agent die vrijdagavond door een steen werd geraakt en in het ziekenhuis nog steeds in coma ligt. "We begrijpen de verslagenheid en de woede die er bij al die mensen heerst", aldus Yzermans.

Korpschef Lucas gaf vervolgens de feiten weer van afgelopen vrijdag. "Nadat we van het gerecht twee bevelen tot gevangenneming van een verdachte hadden ontvangen, en met 2 ploegen ter plaatse waren gegaan, zijn we op hevige weerstand gestoten van diens familie en omstanders", aldus de commissaris.

"Daarna zijn we eerst onverrichter zake teruggekeerd en hebben we versterking ingeroepen van andere korpsen. Met zo'n 80 manschappen hebben we volgens een nieuwe interventie erg goed voorbereid en zijn we direct ter plaatse gegaan", vertelt hij. "Op enkele minuten tijd hebben we de arrestaties kunnen verrichten die gepland waren. Helaas is het bij de terugtocht fout gelopen toen onze combi's werden bekogeld. De menigte heeft vervolgens nog getracht om het vuurwapen te ontvreemden van onze gewonde collega. Pas daarna is het opnieuw rustig geworden."

Zwaardere straffen
De burgemeester had na het intense overleg van de voorbije dagen heel wat bekommernissen genoteerd. "Eerst en vooral eisen we meer respect voor de politie. Als we geen arrestaties meer kunnen doen, is onze maatschappij niet meer in staat om delinquenten aan te pakken. Dat kan niet", zei hij.

"We dringen bij de ministers Milquet en Turtelboom aan om de werkgroepen dringend terug op te starten die een zwaardere strafmaat moeten opleggen aan wie agressief is ten opzichte van politiemensen. Verder vragen we meer veiligheidsmateriaal, zoals helmen en schilden, om interventies in overlastwijken te doen. De fusie van de politiezones moet meer manschappen vrijmaken voor deze specifieke taken."

In de komende dagen heeft de burgemeester nog diverse overlegmomenten. "Ook met de vertegenwoordigers van de allochtone bevolking in Meulenberg. Ik heb al met de imams gesproken om op te roepen tot sereniteit. Als de zaken woensdag wat bekoeld zijn, gaan we daar de gesprekken verderzetten."

"Onze strategie blijft dezelfde", aldus nog Yzermans. "Wij laten ons niet doen, en zullen nog strenger optreden tegen een kleine groep relschoppers." De stenengooiers worden opgespoord onder leiding van de federale politie.

Duidelijkheid
De zwaargewonde agent, die met een combi crashte na bekogeld te zijn geweest met een steen, wordt nog steeds in een kunstmatige coma gehouden. "Het korps zal hem en zijn familie bijstaan in dit menselijk leed. Ook worden de andere collega's opgevangen, die allen aangedaan zijn door deze zwaarwichtige feiten."

Het politiecollege, dat in spoedzitting bijeenkwam, wil meer duidelijkheid omtrent de feiten en zal een onderzoek vorderen naar de omstandigheden. "In ieder geval zal het politiecollege aan de lokale en federale overheid vragen om de problematiek van de wijk Meulenberg definitief aan te pakken, zodat in de toekomst de politiepersoneelsleden er in veilige omstandigheden ten dienste kunnen staan van de bevolking", aldus het politiecollege.

Kotsbeu
De politievakbonden organiseren op woensdag 23 oktober in Brussel een actie rond geweld tegen agenten. Een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vanmiddag kon dat protest niet meer verhinderen. "De mensen zijn het kotsbeu", zegt Vincent Houssin van VSOA-Politie. Voor de bonden is de maat vol. Ze zullen een oproep lanceren om zoveel mogelijk mensen op straat te krijgen voor een actie in de buurt van de Wetstraat op 23 oktober. Een staking komt er niet, het is de vakbonden er in de eerste plaats om te doen druk op de ketel te zetten.

Daarnaast willen de bonden niet meer onderhandelen zolang bepaalde zaken die in sectorale akkoorden werden afgesproken, niet gerealiseerd zijn. Volgens Eric Picquer van de socialistische ACOD maakte Milquet zich sterk dat er schot in de zaak zal komen. Wat betreft de incidenten in Houthalen, stelt Picquer zich grote vragen of alles wel verlopen is zoals het hoort. "Ik heb het gevoel dat er fouten gemaakt zijn", zegt hij. Lokaal zal een BOC (Basis Overlegcomité, met onder meer de bonden en een preventieadviseur) georganiseerd worden over de kwestie, en woensdag vindt in Brussel nog een overlegcomité plaats met overheid en vakbonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234