Donderdag 29/09/2022

Politie móet veroordeelde afperser weer aannemen

De federale politie moet een veroordeelde politieman verplicht weer in dienst nemen. Zijn ontslag is volgens de Raad van State nietig omdat de directeur die hem zijn C4 gaf een fout taalbrevet had. Dat de agent de vader van een vermiste vrouw afperste, speelt geen rol.

Eerst de feiten: begin 2004 kreeg de vader van een vermiste 24-jarige vrouw telefoon van een onbekende man. De stem aan de andere kant zei dat hij kon helpen zijn dochter terug te zien. Maar niet voor niets. Zijn prijs: 200.000 euro. De doodongeruste vader kreeg ook een waarschuwing: "Geen woord over dit telefoontje. Want dat verkleint de kansen om je dochter terug te zien." In de daaropvolgende dagen kreeg de wanhopige vader nog meerdere oproepen van dezelfde beller. In die gesprekken liet die zijn prijs zakken tot 100.000 euro. De vader nam een van die telefoongesprekken op en tipte de politie.

Het onderzoek leidde naar een 32-jarige inspecteur van de algemene reserve van de federale politie. Bij een huiszoeking vonden ze de simkaart waarmee was gebeld naar de vader van de verdwenen jonge vrouw. De politieman bekende de man te hebben wijsgemaakt te weten waar zijn dochter was om geld los te weken. Achteraf trok hij die bekentenissen weer in. De strafrechter van Hasselt veroordeelde Stefan P. in november 2006 tot zes maanden effectief. De politie-inspecteur vocht die straf vergeefs aan voor het hof van beroep. Uiteindelijk ving hij ook in 2008 bot bij het Hof van Cassatie, het hoogste gerechtshof van ons land. Zijn straf van zes maanden effectief was defintitief.

Dus veranderde de politieman het geweer van schouder: hij viel zijn werkgever, de federale politie, aan. Zijn ontslag was nu eenmaal onwettig, zegt zijn advocaat Emmanuel Jacubowitz. "De persoon die het onderwerp uitmaakt van een tuchtprocedure moet volgens de wet gehoord worden in zijn eigen taal of door iemand met een tweetaligheids-attest van Selor. Mijn cliënt is Nederlands en werd gehoord door politiedirecteur Olivier Libois (directeur-generaal bestuurlijke politie, bjm), wiens moedertaal Frans is en die het juiste attest niet had. De Raad van State heeft ons daarin gevolgd. Het ontslag is nietig."

Ook de persdienst van de federale politie bevestigt. "Onze juridische dienst bestudeert momenteel met man en macht het arrest. In se is het mogelijk dat we niet anders kunnen dan de veroordeelde agent opnieuw in dienst te nemen", zegt woordvoerder Kaatje Natens. Het is nochtans duidelijk dat de politie de man liever kwijt dan rijk is. In zijn tuchtverslag staat dat Stefan P. zijn ambt misbruikte om een burger ernstige schade te berokkenen terwijl dit ambt hem ter beschikking is gesteld om de burgers te beschermen en bijstand te verlenen. "Het is bijzonder cynisch dat u het slachtoffer op het ogenblik van de verdwijning van zijn dochter meermaals en zonder scrupules hebt benaderd met het oog hem af te persen en op te lichten. Een dergelijke reactie getuigt van een groot gebrek aan beroepsethiek en geeft aan dat u niet langer thuis hoort binnen de politie", schrijven zijn tuchtoversten.

Advocaat Emmanuel Jacubowitz vindt niettemin dat het door het arrest van de Raad van State nu niet meer dan normaal is dat Stefan P. opnieuw aangeworven wordt bij de federale politie en dat ze een regeling treffen om de verloren inkomsten wegens de schorsing en het ontslag te compenseren. "Ondanks dat het arrest al van midden vorige maand dateert, is mijn cliënt echter nog altijd niet opnieuw aan de slag bij de politie. Als dat niet snel gebeurt, zullen we verdere juridische stappen ondernemen."

Over de feiten zelf is Jacubowitz kort. "Mijn cliënt zegt dat hij daar niets mee te maken heeft. Hij kent die mensen ook niet." Dat hij eerder nochtans bekentenissen aflegde wuift de advocaat weg. "Die bekentenissen zijn afgedwongen in dubieuze omstandigheden. Mijn cliënt had toen net een chirurgische ingreep achter de rug en was verdwaasd." Dat de simkaart van de gsm waarmee naar de vader van het meisje werd gebeld in het huis lag van de agent heeft hij gekaderd in een complottheorie. De rechtbank noemde dat totaal ongeloofwaardig. De verdwenen jonge vrouw dook achteraf weer op in Londen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234