Maandag 04/07/2022

NieuwsPolitie

Politie opent jacht op seksistische mannen met discrete patrouilles: ‘We gaan hen zoeken’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De Brusselse politie gaat actief op zoek naar daders van straatintimidatie. Agenten in burger zullen voortaan wekelijks discreet patrouilleren op zoek naar mannen die vrouwen lastigvallen. Zelfs als een vrouw doet alsof ze het geroep of het gesis niet hoort: ‘Want zwijgen is niét toestemmen.’

SRB

71 aangiftes voor straatintimidatie in 2019. Zo staat het echt, in de Belgische politiestatistieken. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat bijna tachtig procent van de vrouwen al te maken heeft gehad met seksuele intimidatie op openbare plaatsen. Dan is er maar één conclusie mogelijk: het grootste deel van de slachtoffers, dient nooit klacht in.

Vooral in grote steden is straatintimidatie een probleem, zo ook in Brussel. Uit een bevraging bleek dat in de hoofdstad negen op de tien vrouwen al minstens een keer op straat was lastiggevallen. “Het is tijd dat we zeggen: stop. Zo is het genoeg”, vindt burgemeester Philippe Close (PS).

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene opent nu de jacht op onfatsoenlijke mannen, die vrouwen op straat lastigvallen, uitschelden, ongewenst nafluiten, achtervolgen, aanraken of intimideren. “We kunnen wel wachten tot vrouwen klacht komen indienen, maar dat gebeurt gewoon te weinig”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “Als we straatintimidatie willen stoppen, moeten we dus onze aanpak veranderen. We gaan niet meer wachten op meldingen, we gaan die daders actief zoeken.”

Elke week zullen twee agenten van de interventiebrigade onopvallend patrouilleren in burger om zulk gedrag op heterdaad te betrappen. Dat zijn - voor alle duidelijkheid - geen ‘lokagentes’, die in korte rokken op straat gaan wachten op de eerste seksistische opmerking. De politie wil discussies over ‘uitlokking’ vermijden. “Het zijn gewone vrouwen én mannen, in hun dagelijkse kleding. Zij gaan letten op gevallen van straatintimidatie, in eerste instantie vooral op en rond het openbaar vervoer.”

De politie kan zelfs optreden als een vrouw, die pakweg wordt nageroepen, doet alsof ze dat niet hoort. Slosse: “Dat je niet reageert, betekent niet dat je toestemt met dat gedrag. En dat is eigenlijk de essentie: als iemand niet toestemt, dan is het seksisme.”

Prioriteit bij parket

Een van de politieagenten die daders van straatintimidatie op heterdaad gaat betrappen is zedeninspecteur Ingrid Stultjens. “Het voordeel is dat ik nu meteen iemand om zijn identiteitskaart kan vragen. Dat is al een grote stap vooruit, want nu weten we vaak niet eens wie de dader is. We kunnen ook makkelijker getuigen verzamelen.” Na de vaststelling, moet een verdachte meer naar het commissariaat voor verhoor. Stultjens en haar collega’s zullen vervolgens een proces-verbaal opstellen.

Dat pv gaat naar het Brussels parket. Dat heeft beloofd om die seksisme-pv’s prioriteit te geven en zo min mogelijk zaken te seponeren. “Dat is belangrijk: als de politie pv’s schrijft, moet justitie volgen en de daders straffen”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Daders kunnen bestraft worden met boetes van 50 tot 1000 euro, afhankelijk van de ernst. “Als de dader geen schuldinzicht heeft, kan justitie hem verplicht op cursus sturen om te leren waarom seksisme en straatintimidatie verkeerd is. Wie ernstige feiten pleegt, of constant recidiveert, zal voor de rechter moeten verschijnen en riskeert een veroordeling.”

Als het Brusselse proefproject succesvol is, wil Van Quickenborne de aanpak uitrollen naar andere grote steden zoals Antwerpen en Gent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234