Donderdag 30/06/2022

'Politie, welzijnswerkers, pendelaars...' moedigen rellen Amsterdam aan

BRUSSEL / AMSTERDAM.

EIGEN BERICHTGEVING

Recente 'allochtonenrellen' in Amsterdam hebben de verstandhouding tussen de politie en de Marokkaanse gemeenschap vertroebeld. De politie stelt dat Marokkaanse jongeren opgejut worden door een georganiseerde bende. Maar de Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) is het niet eens met die analyse. "Niks misdaadbende", zegt het SMR. "De politie provoceert. Trouwens, de oproerkraaiers komen vaak uit België en Frankrijk."

Kort na de recente rellen in Amsterdam-West, -Oost en op het Museumplein deelde de politie mee dat een kleine bende criminelen de allochtonen - in casu Marokkaanse jongeren - opjut. De bende zou de frustratiegevoelens bij de jongeren aanwakkeren en hen gebruiken als camouflage voor hun eigen activiteiten. Een keiharde aanpak is de enige, correcte aanpak, meent de politie.

Maar de Marokkaanse gemeenschap vindt dat er foute conclusies getrokken worden. Zij vreest dat voortaan alle Marokkaanse jongeren over één kam geschoren zullen worden. De Stedelijke Marokkaanse Raad, een adviesorgaan van de stad Amsterdam, voert het hoge woord. "Natuurlijk pleiten wij voor een harde aanpak van de relschoppers", zegt secretaris Abieda. "Maar de politie zegt gelijk wat. Er is helemaal geen georganiseerde bende aan het werk. Marokkaanse jongeren geven misschien gewoon uiting aan hun frustraties over het slechte onderwijs, een beroerd toekomstperspectief, rampzalige verhoudingen met hun ouders... En ja, sommigen zitten in de kleine criminaliteit. Maar het blijft op dat niveau. Kerels van zeventien of achttien gaan hasjiesj verhandelen of handtassen stelen. Maar ze belanden niet in de zware criminaliteit. Tegen hun 25ste houden ze op met domme streken en trouwen ze."

Volgens Abieda provoceert de politie de Marokkaanse jongeren. "Onlangs wilden twee jongeren een auto kopen. Ze waren aan het onderhandelen. Onmiddellijk kwam de politie erbij alsof ze van plan waren die auto te stelen. De politie beschouwt hen op voorhand als dieven. Ordehandhavers zijn niet ingesteld op een multiculturele maatschappij, ze weten niet hoe ze met onze jongeren moeten omgaan." Hij stelt ook dat sommige (ex-)welzijnswerkers jongeren aanmoedigen om rel te schoppen. "Dat vertellen Marokkaanse jongeren ons. Zij zeggen dat het best zou kunnen dat de welzijnsinstellingen een rol spelen in de recente rellen. Sommige welzijnswerkers zijn het niet eens met de nieuwe aanpak: zij willen hun baantjes niet kwijtspelen. Er zijn ook nog andere mogelijke verklaringen. Ik hoor dat er Noord-Afrikanen vanuit België en Frankrijk de binnenstad van Amsterdam terroriseren. Zij nemen de intercity-nachttrein. Komen hier tasjes roven en maken zich schuldig aan kleine criminaliteit. Wanneer ze opgepakt worden zeggen ze dat ze Marokkanen zijn. Dat is niet altijd zo."

Bewijzen voor die beweringen heeft Abieda evenwel niet. "Maar we zoeken het wel uit", zegt hij. "Ik wil enkel aangeven dat de analyse van de politie niet zonder meer de enige zaligmakende is. Er zijn nog tal van andere factoren die de recente rellen verklaren." (NDa)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234