Dinsdag 09/08/2022

Politiezone Hazodi nam onvoldoende maatregelen om hyperconflict op te lossen

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De politiezone Hazodi (nu Limburg Regio Hoofdstad) heeft onvoldoende maatregelen genomen om het conflict in te dijken tussen Vera Vrancken enerzijds en de voormalige korpschef Michel Beckers en commissaris Rhonny Biets anderzijds. Hierdoor kon deze zaak uitgroeien tot een hyperconflict waarbij alle individuele partijen zowel in de rol van slachtoffer als dader terecht kwamen.

EB

Dat is in een notendop de slotconclusie van het 24 pagina's tellende vonnis dat het Arbeidshof van Antwerpen, afdeling Hasselt, vanmiddag deed in de zaak die klokkenluidster Vera Vrancken tegen de politiezone, Beckers en Biets had ingespannen voor pesterijen.

Vera Vrancken was politiesecretaris en leidinggevende bij de administratie. Bij de terugkomst van Beckers in 2008 na een detachering, doken de eerste problemen op. In november 2009 diende ze bij de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (ARISTA) een klacht in. De zaak van Vrancken en de politiezone werd in 2011 op de spits gedreven nadat Vrancken in een reportage van "Panorama" de wantoestanden binnen de politiezone aanklaagde.

Een wijziging aan het organigram van de politie zorgde ervoor dat de taken van Vrancken herverdeeld werden en gedeeltelijk bij Rhonny Biets terecht kwamen. Ook op financieel vlak werd ze door de herorganisatie getroffen. Doordat het conflict uitgroeide tot een hyperconflict, waarbij er sprake was van twee kampen binnen het korps, groeide de opeenvolging van pesterijen, en verwijten uit tot een bos waardoor zowel ARISTA als het arbeidshof de bomen niet meer zagen.

Het hof oordeelde dan ook dat zowel Vrancken, als Biets en Beckers slachtoffers als daders waren bij de pesterijen. "Ik ben thuis door een erkend arbeidsongeval, maar ik ontvang geen uitkering. In 2014 zat ik opgesloten in een ruimte in het politiegebouw. Ondanks talloze telefoontjes kreeg ik bij niemand gehoor. Uiteindelijk is de brandweer mij komen bevrijden en ben ik naar het Jessaziekenhuis overgebracht", aldus Vrancken tijdens de behandeling van de zaak in november.

Het is echter niet duidelijk of die pesterijen geklasseerd kunnen worden als een arbeidsongeval en/of die pesterijen de oorzaak zijn van de depressie die Vrancken trof en haar nu al enkele jaren thuis houdt. Vrancken krijgt hiervoor de gelegenheid om dat via haar medisch dossier te bewijzen.

Vrancken vroeg ook haar reintegratie in het korps en het opnemen van haar oude functie. De rechtbank oordeelde dat er van reintegratie geen sprake kan zijn omdat Vrancken nooit ontslagen geweest is. Met de term reintegratie wordt immers de terugkeer na een ontslag bedoelt. Het Hof erkent ook de huidige gewijzigde werksituatie binnen het korps en nodigt de politiezone uit om een gepast voorstel te formuleren.

De eisen voor een schadevergoeding die Biets en Vrancken tegen elkaar instelden, werd verworpen omdat ze beiden zowel slachtoffer als dader zijn van de wederzijdse pesterijen. Wel moet Vrancken de gerechtskosten van Biets betalen.

Op 16 januari 2018 wordt de zaak heropend. Later op de dag komt de advocaat van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad nog met een reactie op het vonnis van woensdag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234