Zondag 25/09/2022

Polsstokspringer Kevin Rans mikt hoog: vandaag top-5 op het wk indoor, in 2008 strijden om olympisch goud

'Ik sprong in 2001 hoger dan Boebka op die leeftijd en toen ik hem vertelde hoe snel ik was, viel hij bijna achterover. Ik mag misschien wel van 6 meter dromen'

De Belgische Boebka

Kevin Rans houdt van Oost-Europa. Op 12 februari evenaarde hij in het Oekraïense Donetsk - 'schaars geklede meisjes bekijken je er alsof je een Backstreet Boy bent' - het Belgisch indoor-record (5m70)en het liefst imiteert hij de springstijl van grootmeester Sergej Boebka. Mag Rans vandaag in Moskou van een WK-indoormedaille dromen? Wim De Jonge / foto Yann Bertrand

Kim Gevaert, Tia Hellebaut of Kevin Rans? Wie van de drie WK-indoorgangers kent het grote publiek niet? Veel kans dat ze op de 23-jarige Antwerpenaar het label 'nog nooit van gehoord' kleven. Maar daar kan snel verandering in komen. In 2001 stond Rans helemaal bovenaan de wereldranglijst bij de junioren. Na jaren van twijfel haalde hij vorig jaar de WK-finale in Helsinki (tiende) en is hij nu bezig aan een sterke winter met een Belgisch indoorrecord erbovenop. Maar in de Gentse indoorhal kan hij nog zonder groupietoestanden trainen.

Ook thuisblijver Cédric Van Branteghem is vele malen bekender bij sportliefhebbers. En bij de politie. "Sinds vorig jaar doe ik aan surfboarden. Samen met Cédric Van Branteghem zocht ik eens naar geschikte golven in Oostende. Aan de kust vonden we die niet. Dan trokken we maar naar een kanaal een eindje landinwaarts om op onze plank te dobberen. De politie viste ons uit het water. Cédric herkenden ze, mij niet."

Nochtans ben jij de polsstokspringer die de Belgische atletiek gaat redden.

Kevin Rans: "Dat zou ik wel willen. Het klopt dat atletiek niet zo populair is in ons land. Als ik door goede prestaties te leveren daar iets aan kan veranderen, graag. Wie zijn de Belgische atletiektoppers? Kim Gevaert, Tia Hellebaut, Joeri Jansen, Cédric Van Branteghem... je bent snel uitgepraat. Als toppers moet je de krachten bundelen en zeker niet met elkaar in de clinch gaan zoals Jansen en Van Branteghem eens een tijdje gedaan hebben, ook al was dat vooral een mediagebeuren.

"Polsstokspringen neemt dan nog een aparte positie in de atletiek in. Het is spectaculair. Als jonge gast hield ik niet van crossen maar de trainingen voor het polsstokspringen stonden me wel aan."

Ook het turnen?

"Ja, maar je moet je daar niet te veel bij voorstellen. Een flikflak was ongeveer het ingewikkeldste wat we bij de jeugd deden. Nu moet ik veel complexere oefeningen uitvoeren. Een sukahara bijvoorbeeld. Dat is een sprong over het paard met radslag gevolgd door een rugwaartse salto. Die sprong staat op 9.7 punten gekwoteerd: een volwaardige turnoefening dus. Maar mijn afwerking en snelheid van uitvoering moeten het uiteraard afleggen tegen die van echte turners. Zij strekken de tenen, een polsstokspringer moet ze optrekken."

Een polsstokspringer moet volledige controle over zijn lichaam hebben én toch heel ontspannen sporten.

"Die ontspanning lijkt een paradox. Maar ook bij spurters is dat zo. Als jonge gast zag ik een interview met Carl Lewis. De interviewer vroeg waarom Lewis zich op het eind niet wat feller inspande, misschien had hij zo het record wel gebroken. Lulkoek, zei Lewis. Om snel te lopen moet je net heel ontspannen lopen.

"Ik doe geen yoga om die ontspanning op te zoeken maar vanaf 2004 werkte ik wel met sportpsycholoog Paul Wylleman. Hij bracht me ademhalings- en ontspanningsoefeningen bij. Die routine zit er nu in voor elke sprong."

De begeleiding van een topatleet kost handenvol geld. Gelukkig krijg jij een auto van het BOIC.

"Ik sta niet op de A-lijst, dus heb ik daar eigenlijk geen recht op, maar in samenspraak met Hyundai is het toch gelukt. Een polsstokspringer heeft nu eenmaal vaak een auto nodig. Het is niet vanzelfsprekend om je stokken met het vliegtuig mee te nemen. Alles wat binnen een straal van duizend kilometer ligt, probeer ik met de wagen te doen. Probeer trouwens eens aan een luchthaven een auto te huren met bagagerek op het dak. Dat lukt niet. Ik moet dan altijd een grote auto mét omniumverzekering huren, want mijn stokken beschadigen sowieso het dak."

Sinds 2004 ben je niet langer lid van Atletiek Vlaanderen. Wie betaalt je nu?

"Het leger. Ik ben beroepsvrijwilliger. Dat bevalt me meer dan de periode bij Atletiek Vlaanderen. Gaat het slecht of heb je een blessure, dan kun je je richten op het werk dat je hebt. Bij Atletiek Vlaanderen had je dan niets om handen. Dat is niet goed. Als kamper was ik een buitenbeentje in Atletiek Vlaanderen. Zij gingen op stage in Portugal en ik vond dat niet nuttig. Ook de weekends die ze deden in Lichtaart: dat is plezant om in de jacuzzi te gaan liggen maar als polsstokspringer kon je daar niets gaan uitrichten.

"Bij het leger is het beter geregeld. Samen met discuswerper Jo Van Daele en lopers Damien Broothaerts en Mathieu Van Diest zit ik in het BEST- defenseteam. We hebben geen vaste functie. Statutair moeten we anderhalf uur per dag werken maar de legerleiding is daar soepel in. Je kunt bijvoorbeeld twee halve dagen per week werken. Sport komt op de eerste plaats, dan het werk. Voor Anja Smolders geldt een iets ander statuut. Werk staat eerst voor haar en om te sporten krijgt ze faciliteiten. Zonder problemen kan ik twee maanden op stage vertrekken.

"Voorlopig ben ik nog altijd gewoon soldaat. Maar financieel klaag ik niet. Bij Atletiek Vlaanderen verdiende ik 1.048 euro per maand, in het leger is dat meer. Het helpt ook dat ik mijn trainer Peter Moreels niet zelf hoef te betalen. De Topsportschool doet dat."

Je hebt leren surfboarden in Zuid-Afrika, maar is dat ook je favoriete stageplaats?

"Wat het klimaat betreft zeker wel, maar het is gewoon te duur om mijn trainer mee te nemen. Om functioneel te trainen heb je de feedback van een trainer nodig. Tijdens een sprong kan het dat je denkt dat je arm gestrekt is maar een trainer kan opmerken dat die toch gebogen is. Een atleet als Cédric Van Branteghem kan twee weken op stage vertrekken met een schema, voor een polsstokspringer is dat onmogelijk. Mijn favoriete stageplaats is het Italiaanse Formia. Daar heb ik alle faciliteiten om te turnen, te springen en aan krachttraining te doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234