Zondag 02/10/2022
null

Branden Australië

Premier van brandend Australië: meer doen tegen opwarming aarde zou ‘roekeloos’ zijn

Beeld AP

Feller strijden tegen de opwarming van de aarde ‘zou roekeloos zijn’. Zo reageert Australisch premier Scott Morrison op het enorme aantal bosbranden in zijn land. Vicepremier Michael McCormack acht meer klimaatactie dan weer wel ‘absoluut nodig’.

Barbara Debusschere

Temidden van het grote menselijke leed en de angst die de Australische bosbranden blijven veroorzaken, ontstaat een politieke rel over de positie van de Australische regering in het klimaatdebat en -beleid. Premier Scott Morrison ziet geen enkele reden om het te hebben over het verband met de opwarming van de aarde en om sterker klimaatbeleid te voeren.

“Ik laat mij niet intimideren door zij die paniek willen zaaien omdat ze een bepaalde politieke agenda hebben”, zegt de centrumrechtse Morrison. Over het feit dat de opwarming van de aarde er mee voor zorgt dat het bosbrandseizoen uit de hand loopt, verklaarde hij: “Het is niet geloofwaardig om een direct verband te suggereren tussen één gebeurtenis en de wereldwijde opwarming van de aarde.”

Dat het minimalistische klimaatbeleid van zijn land moet worden opgetrokken nu de opwarming van de aarde zo haar tanden laat zien, is een suggestie die Morrison dan ook van tafel veegt. Hij stelt dat “echt klimaatbeleid nodig is”, maar ontkent dat dat betekent dat zijn beleid zou moeten worden opgeschroefd. “Ik vind het ontmoedigend dat sommigen tijdens een crisis politieke punten proberen te scoren”, zegt de premier.

Australisch premier Scott Morrison ontmoet een vrijwilliger bij de brandweer in een controlecentrum voor noodsituaties in Sydney.  Beeld REUTERS
Australisch premier Scott Morrison ontmoet een vrijwilliger bij de brandweer in een controlecentrum voor noodsituaties in Sydney.Beeld REUTERS

‘Idioten uit de binnenstad‘

Morrison deed zijn verklaringen tegen Australische media nadat hij na zware kritiek terugkeerde van een familievakantie op Hawaï die hij ondanks de nationale crisis niet afzegde. Een dag eerder had Morrisons vicepremier Michael McCormack nochtans gezegd dat er “absoluut meer moet gebeuren om de klimaatverandering aan te pakken”.

Vorige maand zette McCormack mensen die de branden in verband brengen met de opwarming nog weg als “walgelijke idioten uit de binnenstad”, maar afgelopen zaterdag zei de vicepremier dat het gevoel onder de burgers daarover is veranderd door de bosbrandencrisis.

Morrison ontkent evenwel dat er onenigheid is over de kwestie. Hij zegt dat hij en zijn vicepremier “hetzelfde zeggen, namelijk dat deze regering de klimaatinspanningen heeft versterkt” en dat “meer doen roekeloos zou zijn”.

Australië hinkt zwaar achterop met zijn klimaatbeleid. Sinds Morrisons partijgenoot Tony Abbott de CO2-prijs die de vorige regering had ingevoerd in 2014 afschafte, stijgt de uitstoot van het land. Op de meest recente VN-klimaattop kreeg het opnieuw veel kritiek omdat het de onderhandelingen voor scherpere klimaatactie vertraagt.

‘Wees niet bang’

Maar Morrison, die herhaaldelijk weigerde om bezorgde brandweerspecialisten te ontmoeten, stelt dat zijn beleid de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs zal halen. Australië zou 26 procent minder uitstoten tegen 2030. De helft daarvan komt van kredieten dankzij eerdere reducties, niet van daadwerkelijk nieuwe reducties.

Morrison verdedigt vooral de mijnindustrie, die belangrijk is voor de Australische economie: driekwart van de Australische koolindustrie wordt geëxporteerd, goed voor jaarlijks zo’n 67 miljard Australische dollar (ongeveer 42 miljard euro). De premier wil van zijn land ’s werelds grootste steenkooluitvoerder maken. Twee jaar geleden zette hij die visie in het parlement kracht bij door met een stuk steenkool te zwaaien en te roepen: “Wees niet bang.”

Maar nu het land zwaarder en langer dan gewoonlijk in lichterlaaie staat, zijn zijn eigen burgers wel degelijk bang. Zo reageert oppositieleider Anthony Albanese: “De Australiërs zijn bang van wat rondom hen gebeurt en het is koppig om dan ons klimaatbeleid niet te willen opschroeven.” Morrisons suggestie dat zij die dat willen zich inlaten met ‘politieke intimidatie’ noemt de Labor-leider ‘ongelooflijk’.

Labor-partijgenoot en voormalig premier Kevin Rudd zegt dat Morrison temidden van deze nationale crisis “moet stoppen met te handelen als een marketingdirecteur die wat spitse quotes rondstrooit, en moet beginnen handelen als een premier”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234