Dinsdag 16/08/2022

‘Prestatie is allesbehalve goed’

Ploegmanager Patrick Lefevere sprak ongehoord harde taal: ‘Hij weet dat de Tour in Monaco begint. Hij moest hier klaarstaan.’

Elke Tour klinken er bij de start zoveel ambities dat het gewoon onmogelijk is ze allemaal waar te maken: al die renners die hardop of stilletjes op de ‘top tien’ mikken (het zou een top dertig moeten zijn) al die renners die een rit willen winnen (de Tour zou minstens twee, zelfs drie maanden moeten duren). Er zijn dus altijd ontgoochelden, en renners die ontgoochelen.Maar de dreun waarmee Devolder met beide voeten op de grond kwam, was wel verschriikkelijk hard. De Nederlandse pers sabelt Rabobankkopman Denis Mensjov neer omdat hij de top vijftig niet haalde en een dikke minuut verloor op Contador. De Belgische kopman van Quickstep deed ongeveer dubbel zo slecht. Stijn Devolder haalde bijlange na zelfs de top honderd niet, en verloor meer dan twee volle minuten op ritwinnaar Fabian Cancellara. En dat voor een renner die én Belgisch kampioen tijdrijden is, én in de Vuelta van 2007 na een tijdrit de amarillo leiderstrui pakte, én een man die bij zijn ploeg een carte blanche had afgedwongen qua voorbereiding op de Tour de France. Maar het Belgisch kampioenschap, vorig weekend, draaide al uit op een bittere pil voor de nochtans uittredende Belgische kampioen. En de Tour bevestigt de pijnlijk slechte conditie.

Zelfs zieke Boonen sneller

In cijfers: Stijn Devolder werd 124ste, op 2.03 van Cancellara. Voor een would-be toptienrenner die een betere tijdrijder dan klimmer is en dus vooral tegen de chrono tijd moet goedmaken om een behoorlijk klassement te halen, is dat dramatisch. Kopman Devolder was trouwens de voorlaatste van de negen QuickSteps. Alleen zijn Nederlandse teamgenoot Steven de Jongh deed het nog slechter, maar die spant zich voor dit soort proeven ook niet in. De Jongh moet er staan als Boonen meedoet in de sprints. Zelfs de ‘zieke’ Boonen was sneller. (Nu ja, ziek. Boonen: “Je laat een ferme scheet en ze maken ervan dat je ziek bent en diarree hebt. Er is een viruske gepasseerd, meer niet.”)Dus kan de vraag gesteld worden of Devolder zich wel inspande. Want als hij écht zijn uiterste best deed, is dit des te meer een dramatisch slechte uitslag. Na de aankomst deed de tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen echter of zijn neus bloedde: “Ik had een beetje tijdverlies ingecalculeerd, en al bij al vind ik dat de schade nogal meevalt voor zo’n zware tijdrit. Zo veel meer is het niet. Voor mij is dit niet direct rampzalig. Ik ben nog niet in topconditie, en dat is in zo’n tijdrit echt wel moordend. Ik hoop dat de conditie beter wordt, en dan ga ik proberen in de derde week nog een rit te winnen. Ik ga het in elk geval proberen. Voor één mindere tijdrit ga ik mijn moraal niet verliezen. Het kan snel veranderen. Vanaf de derde week wordt er sowieso met minuten gespeeld. Ik ben niet in paniek.”De goednieuwsshow viel niet in goede aarde bij manager Patrick Lefevere. Voor de microfoon van VRT-journalist Carl Berteele had hij ineens bikkelharde kritiek op zijn kopman. Hoe vlijtiger Berteele doorvroeg, hoe cassanter Lefevere sprak.

Patrick, dit is niet goed. Dit is niet wat je van een Belgisch kampioen tijdrijden kunt verwachten.

Lefevere: “Dit is allesbehalve goed.”

Is dit een zware tegenvaller of had je dit toch een beetje verwacht?

Lefevere: “Zijn commentaren de laatste weken liet natuurlijk niets aan duidelijkheid te wensen over. Een renner voelt zelf het best hoe hij is. Toen hij vorige week al over zijn ambitie voor Mendrisio begon (het WK in oktober, impliciet: de Tour is al halvelings uit zijn hoofd, WP) had ik het al begrepen.

Je gaf hem toch carte blanche na de Ronde van Vlaanderen?

Lefevere: “Neen. Ik had hem gezegd dat ik de best mensen rond hem wilde zetten. Maar Stijn is een eenzaat, iemand die zijn eigen zin wil doen. Ik heb hem ook gezegd: ‘Als je geen beroep wilt doen op onze begeleiding en als de Tour dan tegenvalt, zal het ook jouw verantwoordelijkheid zijn. Maar laten we nog niet geen definitieve balans opmaken: we zijn in Monaco, we zijn nog niet in Parijs.”

Stijn wil vlammen in de derde week, zegt hij.

Lefevere: “De derde week krijg je soms ontsnappingen, en je kunt niet ontkennen dat Stijn meer dan behoorlijk bergop rijdt. Op dat gebied is er geen man overboord. Maar dat gepraat over ‘de derde week’... (zucht) Je weet dat de Tour in Monaco begint. Dan moet je klaarstaan.”

Vind je dat Stijn scherp staat? Er echt afgetraind uitziet?

“Neen. Hoe dat komt, moet je maar aan hem vragen. Verleden jaar stond hij té scherp, nu is hij duidelijk niet scherp genoeg. Maar met deze temperaturen kun je gelukkig snel twee kilo afvallen.” (lacht)Nu is Patrick Lefevere er de manager niet naar om zijn renners na een mindere prestatie in de rug te schieten. In misschien wel de slechtste Tour die een van zijn vele teams ooit reed - de prestatie van Domo in 2001, de pijnlijke ‘Ronde te veel’ van kopman Johan Museeuw die ook voortijdig opgaf - heeft hij zelfs tot vlak voor de laatste tijdrit alle druk van zijn renners weggenomen. Toen pas kwam de kritiek. Hetzelfde met de cocaïnezaak Tom Boonen, of vroeger bij mindere prestaties van Johan Museeuw, Tom Steels: in de regel zal Lefevere eerst beschermend optreden, een mindere prestatie verklaren, contextualiseren, eventueel vergoeilijken. Pas als het falen structureel is, wordt hij scherp, en hard.Zijn uithaal illustreerde dus dat het gedrag van Devolder de QuickStepmanager echt hoog zit. Zelfs in eigen rangen waren ze best verbaasd. Woordvoerder Alessandro Tegner hield het bij “de speciale positie van Patrick: hij is manager. Hij bekijkt de ploeg van op een afstand: het is zijn taak de zaken scherp te stellen. Wilfried Peeters zal zich als ploegleider wel beschermender opstellen.”

Hulp aanvaarden

Zondag, toen de eerste boosheid was weggeëbd, was de toon van het oordeeel van Lefevere al een stuk milder. Maar de inhoud bleef nét dezelfde: “Er zijn maar weinig renners die zich in staat tonen om goed om te gaan met een ‘carte blanche’, die ze allemaal zo graag vragen. Vorig jaar was Devolder té scherp, nu niet scherp genoeg: die jongen moet dus hulp aanvaarden van mensen die professionele trainingsschema’s kunnen opstellen en hem helpen zijn gewicht op tijd in orde te krijgen. Hij valt zo twee kilo af, maar er komen er ook zo weer twee bij.En dat van die laatste Tourweek, dat is een fabeltje. Zeker gezien het verleden van Stijn Devolder in grote rondes. In de Vuelta van 2007 kreeg hij op het einde een fameuze klop, zelfs met de leiderstrui om de schouders, en in de Tour van 2008 gaf hij midden in de Alpen op, nadat hij al in de laatste Pyreneeënrit de rol had moeten lossen. De derde week is vooral het terrein van ervaren, evenwichtige, sterke renners. Voorlopig moet Devolder nog bewijzen dat hij tot die categorie hoort.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234