NieuwsCoronavirus
Preventiedienst Idewe vraagt werkgevers om ‘langdurige Covid’ te erkennen als ziektebeeld
Idewe, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, roept werkgevers op om ‘long Covid’ te erkennen als ziektebeeld. Al meer dan 1 miljoen Belgen raakten besmet met het coronavirus en velen onder hen kampen weken tot maanden later nog met de gevolgen daarvan. Die ‘langdurige Covid’ gaat echter vaak gepaard met onbegrip op de werkvloer.
‘Long Covid’ of ‘langdurige Covid’ wijst op personen die na de acute fase van hun coronabesmetting nog steeds last blijven ondervinden. Zo kampen sommigen nog weken of maanden met vermoeidheid, kortademigheid en/of hoofdpijn.
Dat ziektebeeld heeft ook gevolgen voor de prestaties op de werkvloer. “Er is veel onbegrip in de maatschappij en op het werk over ‘long Covid’”, verklaart Godewina Mylle, preventieadviseur en arbeidsarts bij Idewe. “Net zoals andere nieuwe of onbekende ziektebeelden, herkennen en erkennen werkgevers en collega’s het vaak niet.” Ook de zeer uiteenlopende symptomen helpen daarbij niet.
Daarom pleit Idewe voor een erkenning van ‘long Covid’ als ziektebeeld, wat kan bijdragen tot een betere communicatie en snellere re-integratie. “Sowieso is er een belangrijke taak weggelegd voor de werkgever om te zorgen voor een begripvol kader en een aangepast werkhervattingstraject. Door te werken voelt de werknemer zich nuttig en gewaardeerd, waardoor die beter het hoofd kan bieden aan de blijvende symptomen. Een degelijke re-integratie op het werk heeft op die manier ook een positieve invloed op het dagelijks functioneren van de werknemer”, besluit Mylle.