Zondag 25/09/2022

Protest tegen benoeming bisschop Léonard zwelt aan

BRUSSEL

De 25-jarige priester Pieter Delanoy startte al een protestgroep op Facebook voor ‘mensen die het schandalig vinden dat Léonard aartsbisschop geworden is’. ‘Dit is een grote sprong terug in de tijd’, luidt het.

Delanoy ging van start met de Facebookpagina op de dag dat het officieuze nieuws bekend raakte dat monseigneur Léonard, huidig bisschop van Namen, kardinaal Danneels zal opvolgen als aartsbisschop. De boodschap van de groep is niet mis te verstaan. “Zijn benoeming tot aartsbisschop is een grote sprong terug in de tijd en een ware aanfluiting van al wie op een levensnabije en hedendaagse manier - professioneel of als vrijwilliger - bezig is om het verhaal van de man van Nazareth te vertalen”, luidt het. Verwezen wordt naar de “ultraconservatieve standpunten en kwetsende uitspraken” van Léonard in het verleden. “Vrouwen kunnen in zijn bisdom amper een hoger statuut krijgen dan poetsvrouw en twee jaar geleden zei hij in een Franstalig weekblad nog dat homo’s ‘ziek zijn’. Léonard is een persoonlijke vriend van paus Benedictus XVI en laat zich voorstaan op een heel strenge orthodoxie en roomsgezindheid.”

Primus inter pares

De Facebookgroep telt intussen al bijna 1.500 leden. Gevraagd naar de reden voor zijn opmerkelijke protestactie verwees Delanoy in De zevende dag naar “de vele reacties van studenten en vrienden”. “Zij vragen zich af hoe ze nu nog kunnen verdedigen dat ze bij de kerk horen. Heel wat mensen zijn het niet eens met deze ruk naar rechts van de kerk. Dit druist in tegen alle inspanningen die vandaag aan de basis gebeuren.” Delanoy wees er nog op dat vele mensen de kerk verlaten omdat een te strakke leer stelt dat “niet meer wordt gesproken met gescheiden mensen of homo’s”.Zuster Monica Van Kerrebroeck deelt de kritiek, maar gunt de nieuwe aartsbisschop voorlopig het voordeel van de twijfel. “Voortgaand op zijn oerconservatieve uitspraken uit het verleden is iedereen bang voor wat ons nu te wachten staat. Maar als hij werkelijk zo verstandig is, dan zal hij inzien dat die opstelling niet kan. Ik hoop dat hij een herder zal zijn voor iedereen, ook voor homo’s en randkerkelijken.”De kerk verlaten is volgens Van Kerrebroeck “geen oplossing, daarmee verander je niets. Als gelovige moet je er intern voor durven te pleiten dat alle mensen tot hun recht komen.” Persoonlijk stuiten Léonards uitspraken over homo’s haar dan ook het meest tegen de borst. “Onaanvaardbaar. Vele homo’s hebben mij verteld hoe ze er zelf mee worstelden en vaak niet werden aanvaard door de maatschappij. Je mag hen niet veroordelen. Jezus zou die houding ook niet aannemen.” Van Kerrebroeck benadrukt dat ze Léonard eerst een eerlijke kans wil geven. “Het protest via Facebook komt te vroeg. Laten we eerst afwachten welke beleidsverklaring hij aflegt en welke vicarissen hij zal benoemen.” Maar als die verklaring in de lijn ligt van zijn eerdere uitspraken, vindt ook Van Kerrebroeck het nodig te protesteren. “Ik verwacht dat hij dan veel tegenwind zal krijgen. Dan zal ik mij daar zeker bij aansluiten.”Maar voorlopig loopt het zo’n vaart nog niet. “Uiteraard ben ik bezorgd, maar elk bisdom heeft ook nog een bisschop. Ook al is de aartsbisschop primus inter pares, hij moet ook rekening houden met die andere meningen.”Ook uit politieke hoek kwamen reacties. Zo zei PS-vicepremier Laurette Onkelinx op La Une (RTBF) dat de benoeming van Léonard “het Belgische compromis, dat gestoeld is op het principe van neutraliteit, in gevaar kan brengen”. Onkelinx herhaalde dat het hoofd van de Belgische katholieke kerk protocollair boven de voorzitter van het Grondwettelijk Hof staat. “Ik had kunnen zeggen dat zijn benoeming enkel de katholieken aanbelangt en dat er bij ons een scheiding tussen kerk en staat bestaat. Maar we leven in een neutraal land, met een dialoog tussen vrijzinnigen en vertegenwoordigers van de verschillende geloofsovertuigingen.” Onkelinx benadrukte nog de “uitzonderlijke rol” van kardinaal Danneels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234