Zaterdag 02/07/2022

Protest tegen heldenbegrafenis voor dictator Marcos

De voormalige Filippijnse dictator Ferdinand Marcos blijft zelfs na zijn dood voor controverse zorgen. Joseph Estrada, de filmster die de presidentsverkiezingen won en volgende week wordt ingezworen, wil hem op het Nationale Kerkhof van de Helden begraven. Een linkse guerrillagroep dreigt nu met ontvoering van de nog in leven zijnde leden van de Marcos-familie, politici stuurden petities en hielden optochten.

brussel.

eigen berichtgeving

Ferdinand Marcos, de Filippijnse dictactor die in februari 1986 door een volksrevolte werd onttroond en in 1989 in ballingschap in Hawaï stierf, wordt momenteel in een speciale koelkist bewaard in zijn geboortestad Ilocos Norte. Senator Alvarez meent dat het slechts om een wassen beeld gaat en dat de echte Marcos allang een graf heeft, maar dat wordt door zijn begrafenisondernemer ontkend.

Filippijnse kranten meldden dat Marcos niet in zijn gekoelde kamer kan blijven: de elektriciteitsrekening loopt immers op en de overheid wil die niet langer betalen. Maar velen betwijfelen of dat de ware reden voor een definitieve begrafenis is: Marcos' zoon Bongbong is immers gouverneur van Ilocos Norte en aan centen heeft het de familie sinds het presidentschap van Marcos nooit ontbroken.

Waar het ex-first lady Imelda Marcos om te doen is, is eerherstel. Dat heeft Joseph Estrada ofte Erap, de man die de presidentsverkiezingen van 11 mei won en per 1 juli het nieuwe staatshoofd wordt, haar beloofd in ruil voor haar steun voor zijn presidentskandidatuur. Erap behoort tot Marcos' oude partij en heeft verscheidene adviseurs die dik waren met de afgezette president. "Als we de Japanners kunnen vergeven die zoveel Filippino's hebben vermoord en onze vrouwen verkrachtten tijdens WO II, dan moeten we ook ons eigen verleden kunnen verwerken", argumenteerde Erap. Het verleden verwerken betekent volgens hem Ferdinand Marcos een plaats geven op het Nationale Kerkhof voor de Helden in Manila.

Maar hoe kan je een man een heldenplaats geven die duizenden mensen liet vermoorden, 1.600 verdwijningen onopgehelderd liet en zich aan een zelden geziene kleptocratie te buiten ging? Gewezen president Aquino, wier echtgenoot in 1983 door Marcos uit de weg werd geruimd, vindt dit geheel ongehoord en ook de erg populaire kardinaal Jaime Sin spreekt over een ware schande. Aquino, Sin en gewezen senaatsvoorzitter Salonga schreven op 10 juni een open brief aan Erap met het verzoek de begrafenis af te zeggen. Vorige week hielden ze, met een gevolg van een paar duizend mensen, een betoging in Manila. Gisteren is de ngo Bayan met een nationale campagne begonnen. Dagelijks worden demonstraties gehouden en 10 juli, de dag voor de geplande teraardebestelling, is uitgeroepen tot de nationale dag van de martelaren, de slachtoffers van Marcos.

Erap heeft sinds het begin van de controverse nog maar één toegeving gedaan: hij verbood de Marcos-familie gisteren om politieke toespraken te houden tijdens de begrafenis en besliste voorts dat er niet meer dan 50 aanwezigen mogen zijn, onder wie evenwel hijzelf. Met de demonstranten wil de kersverse president niet praten. "Als ze op straat willen slapen, laat ze dan. Ik stuur ze mineraalwater, straks hebben ze vast dorst", zei hij zondag.

Voor het Leger van de Nieuwe Mensen (NPA), een linkse guerrillabeweging die al 29 jaar actief is, gaan demonstraties en martelarenherdenkingen niet ver genoeg. Woordvoerder Rosal belde zondag naar een vrije radio in Manila met de melding dat het NPA-Centraal Comité heeft besloten om de Marcos-familie zelf te berechten. Imelda en de kinderen, alsook de voormalige adviseurs van Marcos, zullen worden gekidnapt en "het volk zal beslissen wat er moet gebeuren". Imelda werd in januari tot 12 jaar cel veroordeeld wegens corruptie, maar werd op borgtocht vrijgelaten in afwachting van de behandeling in beroep. De familie Marcos geniet nu extra bescherming. CV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234