Vrijdag 07/10/2022

Raad van State schorst opnieuw delen van GRUP

null Beeld rv
Beeld rv

De Raad van State heeft gedeeltelijk het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening zeehavengebied Antwerpen, havenontwikkeling Linkeroever' geschorst. Een aantal bewoners van het bedreigde polderdorp Doel had daarom gevraagd. Het gaat om een reparatieversie - van een al eerder geschorst GRUP - dat "op het eerste gezicht" de Europese Habitatrichtlijn schendt.

redactie

Het Saeftinghedok is een nog aan te leggen dok op de linker Scheldeoever van in totaal 4.100 meter lang en 600 meter breed. Een eerste, beperkte fase ervan was gepland om tegen 2021 de eerste schepen te kunnen ontvangen. Volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is de uitbreiding van de haven door het dok noodzakelijk, al is niet iedereen van het nut van het dok overtuigd.

Om de aanleg van het dok mogelijk te maken, moest de bestemming van het gebied worden gewijzigd. Dat werd gedaan met het GRUP. Dat plan werd eerder al deels geschorst, omdat de natuurcompensatie niet voldoende was.

De Vlaamse regering stelde vervolgens een reparatie-GRUP vast, waarna de bewoners van Doel opnieuw naar de Raad van State trokken. Door nieuwe regels bij het rechtsorgaan moesten ze ook een hoogdringendheid bewijzen, wat aanvankelijk niet lukte.

In afwachting van vernietigingsberoepen ten gronde werden wel al prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Vraag was of een "nieuwe techniek" van de Vlaamse regering over natuurkerngebieden verenigbaar was met de Europese Habitatrichtlijn. In afwachting van die uitkomst oordeelde de Raad van State vrijdag dat "op het eerste gezicht" het Europees recht werd geschonden.

Sloopvergunningen
Intussen waren voor verschillende huizen in Doel sloopvergunningen uitgereikt en was er sprake van onteigeningsprocedures. De Raad van State oordeelde dat de situatie nu "zodanig spoedeisend is dat er een risico bestaat op een definitieve teloorgang van hun leefgemeenschap in Doel".

Volgens de Raad overtuigde het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen - dat tussenkomende partij was - niet "waar zij voorhoudt dat de geplande onteigeningen niets met de realisatie van het gewestelijk RUP te maken hebben. Zij beogen onmiskenbaar de sloop van Doel, een voor de realisatie van het bestreden gewestelijk RUP noodzakelijke voorbereidende fase."

Concreet werd nu de tenuitvoerlegging geschorst van de beslissing van de Vlaamse regering over een intrekking van geschorste delen, alsook een hernieuwde vaststellingsbeslissing, in zoverre die betrekking heeft op de Saeftinghedokzone en een bepaald gebied errond.

Door de schorsing is het polderdorp voorlopig gered en kan het Saeftinghedok niet worden vergund of aangelegd.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen wil voorlopig enkel kwijt dat het het arrest heeft ontvangen en aan het bestuderen is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234