Zondag 25/09/2022

Racismemeldingen met bijna vijfde toegenomen in 2009

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het aantal meldingen van racisme is vorig jaar met 18,5 procent toegenomen ten opzichte van 2008, tot 1.191. Dat blijkt uit voorlopige statistieken van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR). Niet alle meldingen bleken gegrond. Voorts blijkt uit een studie ook dat de vooroordelen tegen etnische minderheden blijven bestaan in België.

De cijfers van het CGKR geven aan dat geen enkele religie gespaard wordt in de meldingen 'overtuiging'. Het gaat daarbij vooral om de islam (32 procent van de gevallen).

De meldingen voor antisemitisme verzesvoudigden in januari 2009 (30 meldingen ten opzichte van 5 tijdens dezelfde periode een jaar eerder). De bombardementen door Israël op de Gazastrook eind december 2008 hadden een duidelijke invloed op dat cijfer.

Er blijkt meer verwarring tussen meldingen voor "racisme" en "religieuze overtuiging", vooral door de islamofobie. "De islam maakt momenteel het onderwerp uit van veel spanningen", zegt Andrea Rea, professor sociologie aan de ULB.

De meldingen van racisme op internet komen het vaakst voor. Ze zijn goed voor 67 procent van de meldingen vastgesteld in de media. "Internet is de voornaamste plaats geworden voor racistische en haatuitlatingen. Meer dan een melding op vier heeft betrekking op het internet", aldus Edouard Delruelle van het CGKR.

Vooroordelen
Uit twee studies in opdracht van het CGKR blijkt ook dat de vooroordelen tegen etnische minderheden blijven bestaan in België, maar de Belgen en de minderheden zijn zich bewust van de discriminaties die de minderheden ondergaan. De twee studies slaan op de Belgische bevolking en op vier etnisch-culturele minderheden: de Oost-Europeanen, de Noord-Afrikanen, de zwart-Afrikanen en de Turken.

De ondervraagde Belgen zeggen overwegend dat ze onverschillig staan tegenover deze minderheden, maar sommige vooroordelen keren terug: ze vinden bijvoorbeeld dat de Oost-Europeanen harde werkers zijn, staan neutraal of eerder positief tegenover de mensen uit Sub-Saharaans Afrika, en hebben een eerder negatieve perceptie van de Maghrebijnen.

"We hebben allemaal vooroordelen en dat is normaal. Het zou geen zin hebben ze af te schaffen. Het is maar wanneer ze veranderen in discriminerende praktijken dat een probleem rijst", zei professor Réa.

Arbeidsmarkt
Bij de minderheden heeft 65 procent van de ondervraagden het gevoel gediscrimineerd of minder goed behandeld te worden op de arbeidsmarkt, terwijl 37 procent dat gevoel heeft op de woonmarkt en 27 procent zich gediscrimineerd of minder goed behandeld voelt door de politie. "Er is een onderscheid tussen de aanvaarding van diversiteit in de openbare en privésfeer, waar voorkeurbehandelingen kunnen bestaan. Maar de discriminatie op de arbeidsmarkt is onaanvaardbaar", becommentarieerde Réa.

De cijfers geven aan dat de relatie tussen minderheden en Brusselaars beter zou zijn dan met de Walen en de Vlamingen. De studies tonen over het algemeen dat de perceptie beter wordt naarmate men meer contacten met een minderheid heeft.

Achttien procent van de Belgen gaat ermee akkoord dat verschillende culturen een rijkdom voor de samenleving zijn, tegen 35 procent bij de minderheden. Bij de minderheden zou 33 procent geen Belgisch lief in de familie aanvaarden, terwijl 29 procent van de Belgen het storend zou vinden als hun kind met iemand uit een minderheid zou trouwen.

"Over het algemeen wordt diversiteit dus aanvaard, maar wanneer het op praktische zaken aankomt, hebben de ondervraagden het moeilijker om dit theoretische concept in hun dagelijkse leven op te nemen", legde Edouard Delruelle, adjunct-directeur van het Centrum voor gelijkheid, uit. (belga/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234