Zondag 02/10/2022

Radio BruXXel wordt onafhankelijke 'top'-radio

Radio BruXXel, een tijdelijke samenwerking van verschillende Brusselse vrije radio's en organisaties, zal tijdens de top van Laken vier dagen lang berichten over de gebeurtenissen omtrent de top en inhoudelijke discussies voeren over Europese en internationale thema's. De radio wil niet anti-Europees zijn, maar wel 'anders-Europees'. Het hoofdkwartier komt in Cinema Nova, waar ook workshops zullen georganiseerd worden over de media en voorstellingen zullen worden gegeven.

Brussel / Eigen berichtgeving

Joren Gettemans

Voor de berichtgeving over de top slaan allerlei verenigingen de handen in elkaar. Cinema Nova organiseert workshops over de media, en 's avonds worden er producties getoond van de radio- en televisiestations die meewerken. Die komen van over heel Europa, en daarbuiten. "Er zijn allerhande web-tv's", vertelt Marie-Eef van Cinema Nova, "maar ook wijktelevisie uit Zuid-Amerika, een kraakzender uit Frankrijk en een station dat niet uitzendt, maar cassettes verdeelt."

"We willen in de eerste plaats een onafhankelijke berichtgeving waarborgen", aldus Olivier van Radio BruXXel. "Niet objectief, want dat kan niet. Ook de andere media zijn trouwens niet objectief. Maar we willen ook het klimaat van angst bestrijden dat vaak rond zo'n top hangt en dat men probeert te creëren om de mensen weg te houden."

Vier lokale radio's werken mee aan de radioprogramma's en zullen die ook uitzenden in het Brusselse: Air Libre, Panik, Campus en FM Brussel. De programma's komen live op het internet. Zo kunnen luisteraars over de hele wereld de radio beluisteren en kunnen andere radiostations die overnemen.

Radio BruXXel wil elk uur nieuws bieden met onafhankelijke informatie. De zender rekent daarvoor op de journalisten van de vrije radio's die verspreid zullen zijn over de hele stad en op een netwerk van informanten op de verschillende manifestaties. Ze zullen via de gsm verslag doen over de laatste gebeurtenissen. "Toch is het niet de bedoeling dat we gewoon een agenda bieden van wat er gebeurt en waar", zegt Olivier. "We willen vooral inhoudelijk discussiëren over de thema's van de top. En we zullen bijvoorbeeld ook de legal teams volgen. Dat zijn advocaten die nagaan of alles wel correct gebeurt, zoals de identiteitscontroles aan de grenzen." Tussen de nieuwsuitzendingen komen langere reportages en een dagelijks - kritisch - overzicht van de mediaberichtgeving.

De radio reageert wel positief op het gebaar van Verhofstadt, die zich bereid toonde met de antiglobalisten te overleggen. Om te kijken hoe ver de goede bedoelingen van Verhofstadt gaan, vroeg Radio BruXXel alvast persaccreditaties voor twee van zijn journalisten. Voorlopig hebben ze daar echter nog geen antwoord op gekregen.

Ook Indymedia, het internationale netwerk van media-activisten zal paraat zijn, en televisie-uitzendingen verzorgen via het web. De organisatie ontstond tijdens de top van Seattle en biedt een internetplatform aan al wie zijn mening kwijt wil. Iedereen kan audio, video, beelden of tekst kwijt op de site, die op geen enkele manier gecontroleerd wordt. Ter gelegenheid van de top zal ook een krantje worden verspreid met een selectie van de internetartikels.

Het collectief beseft alvast dat ze veel hooi op hun vork nemen. "We denken dat we genoeg mensen hebben om dat allemaal te bolwerken. Het wordt misschien een k.o., ja, maar k.o. is niet per definitie slecht."

www.nova-cinema.com

www.indymedia.be

www.bruxxel.org

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234