Woensdag 06/07/2022

Rapport: jaarlijks lekt 10.000 ton olie in de Noordzee

Het risico is reëel dat de olieramp in de Golf Van Mexico een Europees vervolg krijgt. Dat betoogt de partij Groen!, die de lamentabele inspecties en ontbrekende regels voor de 700 boorplatformen in de Europese wateren aanklaagt.

“De milieuramp in de Golf van Mexico is geen ver-van-mijn-bedshow”, zegt ontslagnemend Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen!). “Met de boorplatformen in de Europese wateren kan exact hetzelfde gebeuren. Omdat de bestaande olie- en gasvelden uitgeput raken en de bestaande installaties ontmanteld moeten worden, omdat er in steeds diepere en noordelijkere wateren naar olie en gas geboord moet worden én omdat de energiebedrijven een loopje nemen met de veiligheid.”

Groen! staat niet alleen met haar waarschuwing. “Het is te verwachten dat offshore-olie- en gasactiviteiten zich zullen uitbreiden richting diepere en meer noordelijke regio’s”, schrijft OSPAR, de internationale organisatie die het maritieme milieu in de Europese wateren moet beschermen. “Er valt te verwachten dat eventuele herstellingsacties heel problematisch zullen zijn in deze harde en ruwe natuurlijke omgeving.”

Van de 700 offshore-olie- en gasvelden in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee zijn er nu al 27 diepzeeplatformen. Vijf daarvan worden geëxploiteerd door BP, dat ook het lekkende boorplatform in de Golf van Mexico beheert. Recent uitgelekte documenten (DM 10/6) bewezen dat de oliereus de veiligheidsvoorschriften aan haar laars lapt, wat de kans op een ramp voor onze kusten gevoelig verhoogt. Volgens Europees Parlementslid Bart Staes (Groen!) neemt ook het Noorse oliebedrijf Statoil, dat 21 diepzeeplatformen beheert, de veiligheidsvoorschiften niet al te nauw.

En dan is er nog de verborgen vervuiling door de dagdagelijkse productie en ‘kleine’ ongelukken. Vijftien gerapporteerde ongelukken op boorplatformen in de Noordzee brachten in 2007 3.907 ton olie in het water. Minstens even frappant is dat er door de olieboringen jaarlijks 9.596 ton olie in het water wordt gedumpt, zo blijkt uit een studie van OSPAR.

Europese wetgeving over de controles op boorplatformen is nagenoeg onbestaande. De rampen met twee olietankers, de Erika in 1999 en de Prestige in 2002, zorgden wel voor strengere controles op de zeeschepen, maar de boorplatformen blijven ongemoeid.

Als gevolg van de olieramp kondigde de Britse minister van Energie Chris Huhne al aan dat hij de inspecties wil verdubbelen en meer inspecteurs wil uitsturen, Groen! eist dat het niet bij nationale actieplannen blijft. “België moet van haar Europees voorzitterschap gebruik maken om dit punt hoog op de internationale agenda te plaatsen”, vindt Staes. (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234