Zaterdag 01/10/2022

Rave van 12 jaar ten einde

De befaamde Club Petrol in Antwerpen moet dit najaar wijken voor een bedrijventerrein. Daarmee verdwijnt weer een muziektempel die door gewaagde programmering een uitzonderlijk gemengd publiek lokte.

De ene avond obscure hiphop op de affiche, de volgende avond popkoning Jamie Lidell. Weinig muziekclubs die ermee wegkomen, Petrol wel. Sinds de openingsavond in 2004 zat de Antwerpse club bomvol.

Oorspronkelijk zou Petrol maar zes weken blijven, als een zomerse uitvalsbasis in het kader van Antwerpen Boekenstad. In de vooravond literaire sessies, nadien optredens en feesten tot in de vroege uurtjes. Geen kat die toen durfde te voorspellen dat een vuile betonnen loods met slechte akoestiek een succes zou worden. Zeker niet gezien de bedenkelijke locatie: op een voormalige stortplaats, aan de grimmige Scheldekaaien, op minstens drie kwartier wandelen van het centrum.

Nadelen die net de grootste troeven bleken. Eindelijk een plek waar je ongestoord uit kon gaan zonder pottenkijkers. Een desolaat niemandsland waar je in een andere wereld terechtkwam. Waar nog echte raves plaatsvonden, en je op de parking ongestoord nummers kon nabrullen zonder dat buurtbewoners je meteen een klacht wegens geluidsoverlast aansmeerden.

Maar ook: een plek met concerten die je nergens anders vond. Klinkende namen als Autechre, LCD Soundsystem en The XX (lang voor ze op Pukkelpop en Werchter stonden), maar ook vage drum-'n-bass, rappers en stevige rock. Dat vertaalde zich ook naar het publiek. Nergens anders vond je zo'n bont allegaartje op de dansvloer. Van alternativo's over netjes gestreken Scapa-hemdjes tot wannabehiphoppers met afgezakte broek. Het partyvolk kwam zelfs vanuit het buitenland. De grimmige kaaien waren plots de place to be.

Zes weken werden uiteindelijk twaalf jaar. Maar in november moet Petrol nu toch weg. Een kroniek van een aangekondigde sluiting. Er doen al jaren geruchten de ronde dat de stad Antwerpen de zone Petroleum Zuid anders wil invullen. In 2011 werd de feesttempel al even bedreigd door een gepland voetbalstadion. Ooit waren er plannen om er één grote culturele zone van te maken. Het is een ecologisch bedrijventerrein geworden.

"Op de plaats van Petrol komt een ontsluitingsweg om het bedrijventerrein Blue Gate beter bereikbaar te maken", klinkt het bij AG Vespa, vastgoedbedrijf van de stad. "En een groene corridor die voorzien is in het Vlaamse Gewestelijke Uitvoeringsplan."

Een beslissing die ze bij vzw 5 voor 12, de organisatie achter Petrol, niet begrijpen. "Waarom kan het niet én-én? Petrol neemt amper 5 procent van het hele terrein in", zegt coördinator Philip De Liser. Ja, ze hebben rekening gehouden met dit scenario. "Maar als je al twaalf jaar zo'n unieke rol vervult, hoop je stiekem dat je kunt blijven. Uiteindelijk is dit een politieke beslissing."

De sluiting van Petrol is de zoveelste klap voor een muzieklandschap waar al langer verschraling dreigt. Undergroundclubs als Silo in Leuven moesten eerder al baan ruimen door een stadsplanning die inzet op bedrijven en nieuwbouwappartementen. Andere Vlaamse en Brusselse muziekclubs als de Muziekodroom (Hasselt) en De Vaartkapoen (Molenbeek) moeten het, net als vzw 5 voor 12, de komende vijf jaar zonder overheidssubsidies zien te rooien. Ook zij lokken een gemengd publiek en bedienen een bepaalde niche die bijna nergens anders zijn gading vindt.

Schuldenput

De toekomst van 5 voor 12 is onzeker. De Liser is nu op zoek naar een andere locatie voor een nieuwe Petrol. Geen sinecure in Antwerpen. "We hebben een bod gedaan op een leegstaand magazijn met enorm veel potentieel. Maar er zijn nog andere geïnteresseerden."

Financieel is het evenmin makkelijk. Ondanks het succes had de vzw op een bepaald moment een schuldenput van 600.000 euro, waarvan momenteel een groot deel is weggewerkt. Pakte 5 voor 12 ooit uit met 100 eigen producties in Petrol, dan zijn dat er vandaag nog hooguit 20. "Omdat we nooit veel overheidssteun kregen, hebben we er veel eigen middelen ingestoken. Achteraf hadden we beter in fases gewerkt, en minder geprogrammeerd." Maar De Liser ontkent dat Petrol op sterven na dood is. "2015 was ons drukste jaar ooit. En we kunnen gelukkig nog rekenen op steun van drank- en andere sponsors."

Hij hoopt dat de stad Antwerpen ook zelf met alternatieven over de brug zal komen. Op het kabinet van cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) klinkt het "dat de deur altijd openstaat voor een gesprek".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234