Zaterdag 28/05/2022

Recht van antwoord

De heer Willem ASAERT heeft met stijgende verbazing en ontzetting kennis genomen van het artikel 'MENU van aangebrande stoofpotjes', zoals verschenen in de krant 'DE MORGEN', rubriektitel 'FOCUS', blz. 12-13 (met verwijzing op blz. 2) van zaterdag 6 juni 2015.

De goede naam, eer en reputatie van de heer Willem ASAERT worden daarin op een schokkende en volstrekt onaanvaardbare manier aangetast. Aan de hand van een aantal zogenaamd anonieme getuigenissen en uit de context getrokken citaten verspreidt journalist Jan Stevens manifest onjuiste informatie:

1. Al onder de wervende hoofding op blz. 2 van de bestreden uitgave 'Culinair journalist afgeserveerd - stinkende potjes in restaurantwereld', wordt in combinatie met de afbeelding van de heer Willem ASAERT geïnsinueerd als zou deze in de culinaire wereld aan de kant zijn gezet.

Deze informatie is onjuist en bovendien volkomen in strijd met de inhoud van het artikel zelf. Niemand van de vier getuigen laat zich daarin op negatieve wijze uit over de heer ASAERT, laat staan, geeft aan dat hij in de culinaire wereld zou zijn "afgeserveerd".

2. Diezelfde onwaarheid en discrepantie zijn terug te vinden in de subtitel van het artikel 'restaurateurs getuigen hoe journalist Willem Asaert en zakenpartner Stef van der Schueren goede recensies beloofden in ruil voor zakendeal'.

Geen enkele van de geciteerde restaurantuitbaters zegt immers dat de heer ASAERT hen een goede recensie zou hebben beloofd in ruil voor een zakendeal.

Deze bewering wordt, en dan nog slechts door één enkele, anonieme getuige (!), uitsluitend geuit aan het adres van de heer Stef Van der Schueren.

Het valt dan ook ernstig te betreuren dat een zogenaamde kwaliteitskrant als De Morgen zich ertoe laat verleiden om door middel van lonkende titels en buitenproportionele afbeeldingen, de onberispelijke reputatie en goede naam van een publiek figuur te besmeuren.

Voor zover als nodig ontkent de heer ASAERT met de meeste klem dat hij ooit een positieve recensie zou hebben geschreven in ruil voor een of andere zakendeal.

De inhoud van het bestreden artikel levert daarvan trouwens geen enkel aantoonbaar bewijs, noch van enige andere fout en/of deontologische tekortkoming in hoofde van de heer ASAERT.

Zoals de journalist terecht opmerkt, geldt de heer ASAERT als een van de meest vooraanstaande culinaire journalisten en recensenten in Vlaanderen. In die hoedanigheid leverde hij ook voor de krant De Morgen gedurende veertien jaar bijna wekelijks culinaire bijdragen.

Daarbij heeft hij de regels van de journalistieke beroepsethiek steeds zeer hoog in het vaandel gedragen.

3. De heer Willem ASAERT is inderdaad medeoprichter, minderheidsaandeelhouder en mede-zaakvoerder van de bvba TABLEFEVER.

Zijn mandaat als mede-zaakvoerder is echter volkomen onbezoldigd en hij is de facto op geen enkele wijze betrokken bij de dagelijkse leiding en/of het bestuur van deze vennootschap. Dit is een hoedanigheid die exclusief aan de heer Stef van der Schueren toekomt.

4. De heer ASAERT is ook geheel vreemd aan het zakelijk geschil en de gerechtelijke procedure tussen PITTIG Magazine, uitgave van de bvba GITTIP waarin de heer ASAERT geen enkel belang heeft, en restaurant l'ESCO waaraan het artikel refereert.

Evenmin kan de heer ASAERT op enigerlei wijze worden aangesproken in verband met de vaststelling dat dit restaurant een punt is kwijtgeraakt in de culinaire gids 'Gault&Millau'. De heer ASAERT voert immers geen restaurantinspecties voor deze gids uit en heeft bijgevolg geen enkele invloed op hun quotering, wat door de managing partner van Gault&Millau Benelux in het artikel ook bevestigd wordt.

De inhoud en teneur van (de titel van) het kwestieuze artikel tasten niet alleen de eer, goede naam en reputatie van de heer Willem ASAERT aan, ze zijn bovendien bijzonder beledigend en lasterlijk.

De heer ASAERT en anderen met hem stellen zich tenslotte ernstige vragen omrent de journalistieke en redactionele onafhankelijkheid in kwestie, nu het bestreden artikel wetens en willens werd gepubliceerd naar aanleiding van een uiterst tendentieus, lasterlijk en inhoudelijk vals e-mail bericht dat op 29 mei jl. door een anonieme afzender aan de redacties van verschillende Vlaamse dag- en weekbladen werd verzonden.

Een en ander geldt des te meer omdat de journalist van de krant 'DE MORGEN' voorafgaand werd geïnformeerd over het feit dat dit bewuste e-mail bericht met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid afkomstig is van een rechtstreeks concurrent van het online reservatieplatform 'TABLEFEVER' en onmiskenbaar kadert in een bewuste, intentionele beschadigingsoperatie, waarvan de heer Willem ASAERT door toedoen van de journalist thans het slachtoffer is geworden.

Het is dan ook minstens zéér opmerkelijk te noemen dat de krant 'DE MORGEN', in wanverhouding tot de feitelijke inhoud van het artikel, dermate grote inspanningen levert om de aandacht te trekken door middel van wervende, lasterlijke titels en disproportioneel fotomateriaal, dit alles in een afzonderlijke rubriek, verspreid over twee volle pagina's...

De gedelegeerd bestuurder van de Persgroep Publishing nv, de verantwoordelijke uitgever, de hoofdredactrices en betrokken journalist zullen dan ook willen noteren dat dit recht van antwoord hen wordt gericht onder voorbehoud van alle rechten en zonder enige nadelige erkenning of verzaking.

Temse, 10 juni 2015,

Namens de heer Willem ASAERT,

Zijn raadsman,

Wim DE COLVENAER

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234