Vrijdag 12/08/2022

Vluchtelingencrisis

Recordaantal vluchtelingen van Servië naar Hongarije

null Beeld Joost De Bock
Beeld Joost De Bock

Meer dan 4.000 vluchtelingen hebben zaterdag de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Een nieuw record, zo schrijft de BBC . Ook de Duitse stad München werd gisteren overspoeld door vluchtelingen. Tussen zaterdagochtend en middernacht werden maar liefst 13.000 mensen verwacht, bevestigde een woordvoerster van het district. De forse toestroom zorgt voor problemen bij de opvang: voor het eerst kan de stad niet meer garanderen dat elke vluchteling een bed voor de nacht krijgt aangeboden.

Redactie

Het aantal vluchtelingen dat de grens tussen Servië en Hongarije is overgestoken, heeft gisteren een nieuw record bereikt. Meer dan 4000 mensen wandelden die dag over de grens. Intussen treffen de autoriteiten in Hongarije voorbereidingen om die grens volledig af te sluiten.

Volgens officiële schattingen hebben dit jaar al meer dan 175.000 vluchtelingen Hongarije als doorvoerplaats gebruikt. Het land krijgt grote kritiek over de manier waarop het met de migrantenstroom omgaat.

Premier Viktor Orbán heeft beloofd dat vanaf dinsdag de grens dicht is. Daartoe heeft hij een 4 meter hoog hek laten bouwen en zijn 4.000 militairen naar de grens gestuurd.

Oostenrijk

Via Hongarije staken vanmorgen nog eens 1.500 vluchtelingen de grensovergang met Oostenrijk over richting de Oostenrijkse gemeente Nickelsdorf. De plaatselijke politie verwacht zich voor de rest van de dag aan een ononderbroken vluchtelingenstroom en rekent in de loop van de komende dagen op een instroom van 6.000 à 8.000 mensen. De vluchtelingen worden vervolgens met treinen en bussen naar Wenen gebracht, van waaruit het merendeel verder doorreist naar Duitsland. Met de Hongaarse autoriteiten is er intussen sinds gisterenavond geen communicatie meer geweest, wat het opstellen van een vooruitziende planning en organisatie bemoeilijkt, aldus een verantwoordelijke aan het Oostenrijkse nieuwsagentschap APA.

undefined

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

Ook record voor München

De Duitse stad München is vandaag compleet verzadigd door de instroom van duizenden vluchtelingen. Gisteren alleen al ving de stad 12.200 nieuwkomers op, en ook vandaag waren daar rond de middag alweer 1.400 nieuwe vluchtelingen bijgekomen.

"Het mag duidelijk wezen dat we aan onze uiterste limiet zitten qua opvangcapaciteit" van vluchtelingen die vanuit de Balkan via Hongarije en vervolgens Oostenrijk toestromen", liet de politie van München weten. De hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren ving sinds eind augustus in totaal al zowat 63.000 vluchtelingen op.

De autoriteiten van de stad maken zich intussen zwaar zorgen over hoe het nu verder moet, onder andere met het oog op de start van het Oktoberfest, het grootste bierfestival ter wereld dat dit jaar loopt van 19 september tot 5 oktober. Er worden vanaf volgende zaterdag tot en met het einde van het festival maar liefst zes miljoen bezoekers verwacht en de autoriteiten vrezen dat die toeloop, in combinatie met de duizenden vluchtelingen die dagelijks in de stad toestromen, wel eens voor problemen kan zorgen. "Indien festivalbezoekers die al redelijk wat glazen op hebben 's avonds en in het weekend in contact komen met de grote aantallen kandidaat-asielzoekers zoals we die de afgelopen dagen hebben meegemaakt, dan zouden de dingen wel eens uit de hand kunnen lopen", waarschuwde de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann. Herrmann heeft alvast om de inzet van federale politieagenten gevraagd, om de lokale politie bij te staan.

Ook zorgt de massale toestroom voor praktische problemen. Het stadsbestuur vreest dat het niet meer elke nieuwe vluchteling een bed zal kunnen aanbieden, omdat de noodopvangplaatsen vol zitten. Er is een tekort van 3.000 à 5.000 plaatsen. Voor het eerst gaat men tenten in gebruik nemen. Ook de bekende Olympiahalle zou worden klaargemaakt voor de opvang. In het station van München hebben sommige mensen zich gisterenavond op de grond geïnstalleerd met slaapzakken.

"München en Beieren kunnen deze grote uitdaging niet meer alleen aan", klinkt de noodkreet vanuit de stad. Er is hulp gevraagd aan andere Duitse deelstaten, maar daar staat men tot nu toe niet te springen om extra vluchtelingen op te vangen. "Het is gewoon belachelijk. Deze situatie was al dagen te verwachten maar toch is er niets gebeurd", hekelde Christophe Hillenbrand, crisismanager bij de stad. Volgens hem doet München wat op nationaal vlak moet gebeuren. Vandaag komt het Beierse kabinet bijeen in een speciale zitting.

Morgen komen de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie van de 28 EU-landen in spoedzitting bijeen in Brussel om zich te beraden over het spreidingsplan en andere maatregelen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt bestempelde zondag de controles aan de Europese buitengrenzen als een "complete mislukking". "Er zijn nu dringend efficiënte maatregelen nodig om de toestroom een halt toe te roepen", aldus Dobrindt. De grenzen van de opvangcapaciteit van Duitsland zijn bereikt, een boodschap die we ondubbelzinnig moeten overmaken aan de andere Europese landen, betoogt de Verkeersminister. "Duitsland zet al maanden alle zeilen bij om de vluchtelingenkwestie aan te pakken en heeft fors meer inspanningen geleverd dan alle andere landen", betreurt hij tot slot.

Gisteren nog had de Duitse bondskanselier Angela Merkel al een oproep gedaan aan Griekenland om de buitengrenzen van de Europese Unie beter te beschermen. Ze wil ook een dialoog met Turkije, dat door veel vluchtelingen -vooral uit Syrië- gebruikt wordt als transitland naar de EU.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234