Zondag 03/07/2022

Rector Torfs zoekt centen in New York

De KU Leuven gaat fondsen werven in de Verenigde Staten en hoopt op termijn enkele miljoenen dollars op te halen. In New York zal rector Rik Torfs, met hulp van voormalig VS-ambassadeur Howard Gutman, afgestudeerden proberen te overtuigen om te doneren. 'We leggen de klemtoon op ons cultureel en historisch erfgoed, zoals de centrale bibliotheek.'

Over anderhalve week verruilt rector Rik Torfs Leuven enkele dagen voor New York. Op 14 september vindt in de statige Yale Club aan de Vanderbilt Avenue in Manhattan een fundraisingavond plaats. Torfs zal er Amerikaanse afgestudeerden en Belgen die in de Verenigde Staten wonen, aanspreken om geld te doneren aan de KU Leuven. Hij krijgt er tijdens een debat gezelschap van Jeffrey Sachs, een wereldautoriteit op het gebied van ontwikkelingseconomie en speciaal adviseur van Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Ook Howard Gutman, tot 2013 ambassadeur voor de Verenigde Staten in ons land, zal aanwezig zijn. Het tekent de doelstellingen van de KU Leuven. Gutman heeft goede banden met Wall Street en vergaarde aanvankelijk enige bekendheid als een fondsenwerver voor de Democratische Partij. Zo was hij in 2000 actief in de campagne van Al Gore en was hij in 2007 een fondsenwerver voor president Barack Obama.

Grote denkers

"We ontplooiden al activiteiten in Silicon Valley, maar richten ons nu op de oostkust", zegt Torfs in gesprek met De Morgen. "We werken in New York samen met een professioneel fondsenwervingsbureau en zullen de klemtoon leggen op ons cultureel en historisch erfgoed. Grote denkers uit onze academische geschiedenis, denk aan Desiderius Erasmus of Thomas More, staan er centraal. Ook zullen we er spreken over onze centrale bibliotheek, die ook in de Verenigde Staten erkend is als monument."

Die keuze is niet toevallig. De universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein is in de jaren 20 van de vorige eeuw tot stand gekomen. Het vroegere gebouw werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers in de as gelegd, een aanval waarbij 300.000 eeuwenoude boeken in vlammen opgingen. Dankzij vele giften, vooral vanuit de VS, kon de Amerikaanse architect Whitney Warren een nieuwe bibliotheek tekenen. Vandaag herinneren de stenen van de bibliotheek, waarin de namen van Amerikaanse scholen en universiteiten zijn gegrift, aan de financiële steun.

"Zonder Amerikaanse steun zou onze bibliotheek niet het monument zijn dat het vandaag is", klinkt het in een brochure. "We willen aan deze samenwerking een vervolg geven en de collectie herstellen in de glorie van voor de oorlog. Wij vragen u om daarvan deel uit te maken." Zo presenteert de KU Leuven enkele concrete projecten, denk aan de aankoop van eeuwenoude boeken en manuscripten of een grootscheepse renovatie, waarvoor de universiteit op termijn enkele miljoenen dollars hoopt te verzamelen.

De KU Leuven haalt vandaag al verreweg de meeste giften binnen. Terwijl alle Vlaamse universiteiten samen in 2014 zo'n 23,2 miljoen euro binnenrijfden, zag het Leuvense Universiteitsfonds met 18,6 miljoen euro verreweg het grootste bedrag binnenkomen. Dit vertegenwoordigt nog altijd slechts een fractie van de totale inkomsten, maar de groeiende geldstroom zorgt er wel voor dat de universiteiten (iets) minder afhankelijk worden van overheidsgeld. Andere universiteiten erkennen daarbij de waarde van hun afgestudeerden in het buitenland, maar zetten er vooralsnog niet of nauwelijks actief op in.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234