Woensdag 28/09/2022
Archiefbeeld.

Vier vragenOnweer

Regen in overvloed, maar blijf toch maar zuinig met dat kraantjeswater

Archiefbeeld.Beeld BELGAIMAGE

Het komt niet vaak voor dat onweersvoorspellingen en de ‘code oranje’ van het KMI op opluchting onthaald worden. Dit voorjaar is dat wel even anders: na drie maanden van recorddroogte is regen letterlijk een geschenk uit de hemel. Goed voor de planten, en fijn voor wie vooruitziend genoeg was om een regenton in de tuin te zetten. Maar helpen een paar natte dagen ook om het lage grondwaterpeil er bovenop te helpen? Vier vragen.

Tom Windey

Hoe hard hebben we deze regen nodig?

Patrick Meire, hoogleraar ecosysteembeheer en waterbeheer (UAntwerpen): “Dit is uiteraard extreem hard nodig: alle neerslag is momenteel welkom. Al moet je daar wel een kanttekening bij maken. Neerslag in hevige lokale buien, zoals we die nu verwachten, kan de droogte van de afgelopen maanden onmogelijk compenseren.

“Zulke neerslag is onvoldoende voor een structureel herstel van het grondwaterpeil. Ze kan bovendien tot plaatselijke wateroverlast leiden. We hebben eigenlijk regen over heel Vlaanderen nodig, en liefst gedurende een langere periode. Nu dreigt er veel te weinig water te worden vastgehouden in de bodem. Als je in een stad een zware plensbui hebt, loopt dat water via de riolen zo weer weg. En dat komt veel voor in ons land, waar er veel verharde oppervlakte is.”

Kunnen we dan niets doen om dat water toch op te houden?

“Toch wel. Zelfs als particulier kan je mee het verschil maken: met pakweg een regenwaterput draag je zelf je steentje bij. Daarnaast moet dit natuurlijk ook structureel aangepakt worden. Zo moeten we nadenken over manieren waarop we de afvoer van regenwater kunnen beperken – dat is zeker in die bebouwde gebieden van belang, maar niet alléén daar. Soms zie je echter dat net het omgekeerde gebeurt. Ik denk nu bijvoorbeeld aan de regio Kempen: daar waren veel zogenaamde kleine depressies waar water bleef staan, nu zijn daar grachten aangelegd die het water sneller afvoeren. Dat ben je dan onherroepelijk kwijt. Er is niet één grote oplossing, maar heel veel kleintjes kunnen een groot verschil maken.”

Mogen we dan wel weer allemaal onze auto wassen of het zwembad vullen eens het weer geregend heeft?

“Niet met kraantjeswater, neen. Want dat is simpelweg altijd onverantwoord. Wat uit de kraan komt, is bijzonder waardevol. We staan daar veel te weinig bij stil, maar de kwaliteit van het water uit de leiding is veel te goed om zomaar over je auto of in je zwembad te gieten. Er is een enorme energiekost vooraf opdat er drinkbaar water uit de kraan zou lopen. Denk maar alleen aan de waterzuiveringsinstallaties. En leidingwater kost je als consument ook veel meer dan regenwater. Het is dus niet alleen beter voor het milieu om daar zuiniger mee om te springen. Het is gewoon ook financieel verstandiger.”

Maar voorlopig moeten we ons dus niet te veel zorgen maken dat er helemaal geen water meer uit die kraan komt?

“Op korte termijn misschien niet, toch is het verstandig om ons waterbeheer ook op langere termijn op orde te krijgen. Ik ben geen meteoroloog, maar er worden toch steeds vaker droge zomers voorspeld, en deze lijkt daarop geen uitzondering te worden. Met het oog op die toekomstige droogte is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat we voldoende voorraden hebben. Daarom moeten we nu op alle mogelijke manieren water sparen.”

Bekijk ook: dit zijn stiekeme waterverbruikers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234