Zaterdag 13/08/2022

Vluchtelingencrisis

Regering akkoord over spreidingsplan 5.000 asielzoekers

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De ministerraad heeft vandaag het verplichte spreidingsplan voor vijfduizend asielzoekers goedgekeurd. Bedoeling is die plaatsen evenwichtig te verdelen onder de gemeenten, waarbij rekening wordt gehouden met hun draagkracht, maar ook met reeds geleverde en huidige inspanningen. Tegelijk zal de regering harder inzetten op de doorstroming van asieldossiers en meer terugkeercapaciteit van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het verplichte spreidingsplan zat al langer in de pipeline. De ministerraad keurde vandaag het aantal plaatsen goed en de parameters op basis waarvan de plaatsen worden verdeeld. Het spreidingsplan moet nog in een Koninklijk Besluit worden gegoten. Pas vanaf de inwerkingtreding, die niet voor januari is voorzien, zullen de gemeenten verplicht zijn de gevraagde bijdrage te leveren.

Bij de parameters telt het bevolkingsaantal voor 35 procent, het totaal netto-belastbaar inkomen voor 20 procent, het aantal opvangplaatsen in de gemeente voor 30 procent en het aantal leefloners voor 15 procent. Volgende week gaat op het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een brief de deur uit richting de gemeenten met daarin concrete uitleg over de lokale situatie. Gemeenten die vandaag al een grote inspanning doen in de opvang van asielzoekers krijgen een vrijstelling.

Volgens Francken is zijn plan communautair evenwichtig. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Met het plan-Courard van weleer waarbij Vlaanderen 88 procent van de opvangplaatsen zou moeten leveren, kon ik uiteraard niet akkoord gaan", reageert de staatssecretaris. "Ik ga er dan ook vanuit dat elke gemeente zijn schouders zet onder dit plan."

Financiële sancties

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) van Geraardsbergen, een van de twee Vlaamse gemeenten die nu nog geen asielzoekers opvangen, stoort zich aan de financiële sancties die de regering aan onwillige gemeenten wil opleggen. De Padt introduceert daarbij een nieuwe uitdrukking: de Federale Administratieve Sanctie (FAS), naar analogie met de GAS-boetes.

De Padt kreeg onlangs nog kritiek nadat hij had laten verstaan dat Geraardsbergen niet zou ingaan op de vraag om vrijwillig asielzoekers op te vangen. Hij voerde daarbij aan dat het water zijn gemeente nu al "boven de lippen" staat. De Geraardsbergse burgervader merkt vandaag op dat van de 589 Belgische gemeenten, er maar 247 gemeenten op die oproep ingingen. "Wij wachten nu verder af en zullen desgevraagd onze verantwoordelijkheid opnemen", zegt De Padt.

Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen. Beeld BELGA
Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen.Beeld BELGA

"Wat mij wel stoort, zijn de financiële sancties die men aan de onwillige gemeenten wil opleggen", gaat De Padt voort. "Onafgezien van de vraag of een regering dat kan doen zonder een wet die haar daartoe machtigt, vind ik dergelijke benadering misplaatst. Overheden die een bepaalde doelstelling willen bereiken, treden met elkaar in dialoog. Dreigen met centralistisch geïnspireerde Federale Administratieve Sancties (FAS), vind ik niet van deze tijd."

Eerder vandaag had Kamerlid Franky Demon (CD&V) gevraagd dat eventuele geldboetes voor gemeenten die geen opvangplaatsen voor asielzoekers willen realiseren, hoog genoeg zijn. Dat moet voorkomen dat rijke gemeenten de verplichte opvang zouden "afkopen". Demon (CD&V) is tevreden met het spreidingsplan dat de ministerraad goedkeurde. "We moeten er op toezien dat de oorlogsvluchtelingen overal in goede omstandigheden opgevangen worden. Er is ook een goede opvolging nodig zodat alle gemeenten de gevraagde bijdrage leveren in dit spreidingsplan", aldus het christendemocratische Kamerlid.

The Francken in een nieuw vluchtelingencentrum in Lubbeek. Beeld BELGA
The Francken in een nieuw vluchtelingencentrum in Lubbeek.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234