Regering 'bevriest' deel ontwikkelingshulp
Het Rekenhof stelt zich vragen bij de manier waarop de regering het budget van ontwikkelingssamenwerking beheert. Zo'n 125 miljoen euro zit momenteel geblokkeerd. 'Dit is een verkapte vorm van besparing', zegt Groen.
Waarom geld blokkeren als je het op het eind van de rit toch wil uitgeven? Dat is, kort samengevat, de vraag die het Rekenhof zich stelt. Het controleorgaan van de overheid is vorige week met een fijne kam door de begroting gegaan en uitte zich ook kritisch over het departement Ontwikkelingssamenwerking.
Zo werd er 125 miljoen euro vastgezet: geld dat voorlopig niet kan worden uitgegeven. Niet logisch, vindt het Rekenhof. Als het effectief de bedoeling is om het geld niet uit te geven, zet het dan ook zo in de begrotingstabellen. "De begroting moet immers een zo getrouw mogelijke weergave zijn van de te verwachten uitgaven", staat in het rapport.
Budgettaire voorzichtigheid
Voor Groen is dit een duidelijke aanwijzing dat de regering via een omweg wil besparen. "De regering kiest blijkbaar voor kunstgrepen om nog verder in de budgetten te snijden", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt. Het budget van ontwikkelingssamenwerking zit met 0,42 procent van het bruto binnenlands product op het laagste niveau sinds 2004. "Het streefdoel van 0,7 procent is veraf", zegt De Vriendt. "Ontwikkelingssamenwerking moet keer op keer het gelag betalen en dat is bijzonder kortzichtig. Een welvarend en stabiel Zuiden is immers ook in ons eigen belang."
Voor minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) is de ingreep niet ongewoon. "Deze blokkering werd door de regering beslist bij de laatste begrotingscontrole in het kader van budgettaire voorzichtigheid", zegt woordvoerder Tom Meulenbergs. "De beslissing werd al toegelicht in het parlement." Hij wijst er ook op dat er dit jaar minder geld wordt vastgezet dan het jaar voordien. In 2015 werd nog bijna 190 miljoen euro geblokkeerd. Dat geld werd uiteindelijk wel degelijk uitgegeven.