Zondag 03/07/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

Regering snelt OCMW’s te hulp voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Registratie van Oekraïense vluchtelingen in Brussel eerder deze week. Beeld Tim Dirven
Registratie van Oekraïense vluchtelingen in Brussel eerder deze week.Beeld Tim Dirven

OCMW’s zullen extra geld krijgen voor de begeleiding en opvang van Oekraïense vluchtelingen, zo heeft de federale regering beslist. Er komen ook afspraken om het beleid van de verschillende gemeentes op elkaar af te stemmen.

Roel Wauters

Voor de eerste vier maanden dat een Oekraïense vluchteling in het land verblijft, krijgen gemeentes vanuit de federale regering een toelage die 135 procent van het leefloon bedraagt. Daarna zakt dat bedrag naar 125 procent.

Het deel van het geld dat niet gebruikt wordt voor het leefloon, kunnen de OCMW’s gebruiken voor extra psychologische begeleiding, materiële hulp, tolken of extra administratief personeel. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) had aan de alarmbel getrokken omdat de lokale besturen dreigden te verdrinken in het werk. “Met deze oplossing kunnen we zeker tevreden zijn”, zegt woordvoerder Nathalie Debast.

De afgelopen week was er een politieke discussie ontstaan over welk bedrag de Oekraïense vluchtelingen moesten ontvangen. In principe hebben ze recht op een (equivalent) leefloon, maar volgens Open Vld en N-VA zou de rekening voor de overheid te zwaar worden. N-VA-Kamerlid Theo Francken pleitte ervoor de vluchtelingen enkel een weekbedrag te geven, aangezien heel wat onder hen opvang aangeboden krijgen in nooddorpen of bij mensen thuis. Alleen, zo’n regeling houdt juridisch weinig steek.

Minister voor Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) stond ook op de autonomie van de OCMW’s. OCMW’s betalen overigens niet automatisch het volledige (equivalent) leefloon uit. Daaraan gaat eerst een maatschappelijk onderzoek aan vooraf. Bij daklozenopvang wordt er bijvoorbeeld ook een bedrag van het leefloon afgehouden voor het onderdak dat hen geboden wordt.

De komende dagen zal er, in overleg met de regering, de overheidsdienst Maatschappelijke Integratie en de lokale besturen, een lijst met FAQ’s (frequente vragen) worden uitgewerkt. Daarin zullen algemene afspraken worden vastgelegd, waardoor het beleid van de verschillende gemeentes wordt gestroomlijnd.

Op die manier wil de regering vermijden dat de ene gemeente een hogere uitkering toekent dan een andere. “Elk OCMW moet zijn eigen klemtonen kunnen leggen”, zegt Debast. “Toch was er enige richting nodig.”

De Vlaamse regering heeft ook intussen huurprijzen vooropgesteld die aan Oekraïners gevraagd zullen worden als ze worden gehuisvest in een woning van de overheid. Mogelijk wordt een deel van het leefloon meteen doorgestort naar wie hen opvang biedt, geeft Debast aan. Zo kunnen vrijwilligers die Oekraïners in huis nemen ook een vergoeding ontvangen. Hoe dat precies georganiseerd kan worden, is voorwerp van de FAQ’s.

Wat de totale extra onkosten zullen zijn voor de overheid is op dit moment erg moeilijk in te schatten, klinkt het in de regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234