Woensdag 28/09/2022

Rel op de campus: Britse studenten moeten Iraanse niet

Geloofsval, blasfemie, vrouwenrechten, sharia en naaktheid in tijden van IS. Daarover wilde de Iraanse activiste Maryam Namazie spreken op de Universiteit van Warwick. Maar op aandringen van de Student Union is haar optreden afgelast.

Het idee om Namazie uit te nodigen kwam van de Warwick Atheists, Secularists and Humanists. De 49-jarige mensenrechtenactiviste is haar vaderland Iran na de revolutie in 1980 en de machtsovername van Ayatollah Khomeini ontvlucht. Al jaren strijdt ze voor vrouwenrechten in islamitische landen en is ze lid van de Council of Ex-Muslims of Britain. Ook is ze woordvoerder van de Fitnah-Movement for Women's Liberation. In 2005 werd ze uitgeroepen tot 'Seculiere denker van het jaar'.

Hoogst ontvlambaar

De doopceel van deze dissidente werd gelicht tijdens een 'risicoinventarisatie'. Al snel concludeerden leden van de Student Union dat haar aanwezigheid ongewenst was en in strijd met het 'no platform'-beleid, dat inhoudt dat sprekers met 'omstreden' opvattingen geen podium krijgen. Volgens woordvoerder Isaac Leigh zijn bepaalde teksten die Namazie in het verleden heeft geschreven 'hoogst ontvlambaar' en kunnen ze zorgen "voor gevoelens van haat op de campus".

Leigh wees erop dat de unie een zorgplicht heeft jegens moslimstudenten. "Het gaat om het recht van deze studenten om zich niet geïntimideerd of gediscrimineerd te voelen op de campus", zei hij in The Independent. Voorzitter Benjamin David heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de leden van zijn eigen unie. Namazie reageerde verbaasd en geschokt. "In wezen zetten ze me neer als een racist en een extremist omdat ik me uitspreek tegen de islam en tegen islamisme."

Idioterie

Namazie kreeg volop bijval. "Vertel me alsjeblieft dat het niet waar is dat de studentenunie van Warwick Maryam Namazie een spreekverbod heeft opgelegd", reageerde auteur en tv-presentator David Aaronovitch. "Dit is het nieuwste geval van idioterie in studentenkringen", voegde neurobioloog en schrijver Kenan Malik daaraan toe. De bioloog Richard Dawkins maakte de leden van de Student Union uit voor 'idioten' die de radicale islam een handje helpen. Ook natuurkundige Brian Cox en schrijver Salman Rushdie reageerden ontstemd.

Eerder dit jaar publiceerde het onlinemagazine Spiked! een lange lijst met universiteiten en studentenbonden die uit politiek correcte overwegingen een intellectueel schrikbewind voeren. Op Warwick heerst, zo leerde het onderzoek, een vijandig klimaat met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. De Student Union haalde het nieuws toen het The Sun van de campus verwijderde. Ook van het uitnodigen van komieken die 'foute' grappen maken kan geen sprake zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234