NieuwsJustitie
‘Religieus fundamentalisme’: werkstraffen voor ultrakatholieken die kunstwerk Holy Cow vernielden
De zes ultrakatholieken die eind 2017 inbraken in de kerk van Kuttekoven om een het kunstwerk Holy Cow te vernielen, krijgen werkstraffen. De rechter heeft het over ‘zinloos geweld’ maar ook over ‘religieus fundamentalisme’.
Eind 2017 brachten verschillende daders vernielingen aan in de kerk van Kuttekoven, die vooral gericht waren tegen het kunstwerk Holy Cow, van kunstenaar Tom Herck. Ze handelden daarbij in verschillende groepen, maar hadden allen een achtergrond in ultrakatholieke middens in ons land.
Robin V. reed tweemaal tot in Kuttekoven. Een eerste keer ging hij met priester Eric J., maar hun poging om het beeld neer te halen, mislukte. De rechtbank legt Eric J. een werkstraf op van 40 uren. Robin V., tot vlak voor de feiten gemeenteraadslid voor Vlaams Belang, krijgt een werkstraf van 50 uren.
Hij keerde nog een tweede keer terug om het werk af te maken met de broers M. uit Roosdaal. De drie broers krijgen elk een werkstraf van 40 uren. De zwaarste straf, 60 uren, is voor Louis G., die als laatste de kerk binnendrong om met graffiti een hakenkruis en een jodenster naast de naam Tom Herck aan te brengen, en een anti-semitische tekst in het Latijn.
“De bewezen verklaarde feiten zijn ernstig”, zo staat in het vonnis. De rechtbank oordeelt dat ze de feiten pleegden vanuit hun geloofsovertuiging, “hetgeen een vorm van religieus fundamentalisme is”.
Schadevergoeding
De daders moeten ook een schadevergoeding betalen aan de verzekeraar van het kunstwerk, voor de materiële schade, en aan de kunstenaar, voor de morele schade. Tom Herck had 8.000 euro schadevergoeding gevraagd, maar het is uiteindelijk 2.000 euro geworden.
“Ik ga de 2.000 euro wegschenken aan een goed doel en doe hier binnenkort een oproep voor op mijn sociale media”, zegt Herck. “Het belangrijkste is dat die mensen effectief veroordeeld zijn. Ze hadden opschorting van straf gevraagd, maar daar gaat de rechtbank dus niet in mee. Ook al zijn die werkstraffen niet zo zwaar.”
De rechter heeft ook boetes opgelegd, maar geen effectieve geldboetes , door de “overschrijding van de redelijke termijn”.