Vrijdag 07/10/2022

Relschoppers maken Antwerpse zaalvoetbalclub T-interim het leven zuur

Zaalvoetbalclub T-interim Borgerhout heeft problemen. De voornamelijk Marokkaanse spelers vervullen een voortrekkersrol in het integratieproces en kregen daarom een goed jaar geleden een profcontract van Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt. Vorige week zorgden 'supporters' tijdens een thuiswedstrijd voor een opstootje. 'En dat wordt nu vanuit bepaalde hoek aangegrepen om ons project te kelderen', zegt ploegverantwoordelijke Chris Peeters.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Goed tien jaren geleden startte in Borgerhout een aantal Marokkaanse jongeren met een zaalvoetbalploegje in de vierde en laagste provinciale. Intussen strijden zij mee in hoogste nationale afdeling en zijn de spelers uitgegroeid tot 'helden' voor de lokale jongeren. Al vlug ontstond het idee om de voetballers ook een meer maatschappelijke rol te laten spelen. Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt en minister van Jeugd Paul Van Grembergen boden acht spelers vanaf juli 2003 een bescheiden profcontract aan. In ruil moeten ze achttien uur per week trainen en evenveel uur aan jeugdbegeleiding doen.

"Ze kunnen dus hun voetbaltalent bijschaven en tegelijkertijd hun voortrekkersrol voor de lokale allochtone jeugd verder vervullen", zegt Chris Peeters. "Het eerste projectjaar is bijna achter de rug. We hebben hier en daar wat moeten bijsturen, de omkadering uitbreiden maar de resultaten mogen er zijn. Het voorbije jaar hebben meer dan duizend jongeren deelgenomen aan onze activiteiten."

Maar blijkbaar vindt niet iedereen dat even goed nieuws. Een opstootje van enkele tientallen 'supporters' tijdens een wedstrijd vorige week was de voorbije dagen voor bepaalde media aanleiding om een aantal pittige artikels te schrijven. "Ik lees dat er bijna elke thuiswedstrijd incidenten zijn", zegt Peeters, "dat de voetbalbond al vijf scheidsrechterrapporten ontvangen heeft. Ik heb vandaag nog contact gehad met de secretaris van het sportcomité van de bond en die bevestigt me dat dat niet klopt."

Akkoord dat de overwegend Marokkaanse supporters vuriger reageren, zegt Peeters, maar rellen? "Vorige week hadden we voor het eerst problemen. Een van onze supporters gooide na een gele kaart een ei op het terrein. Een minuut later volgde een tweede ei. We hadden gezien wie er gegooid had en we hebben hem uit de zaal gezet. Op dat moment zijn zo'n dertig tot vijftig anderen ook naar buiten gerend en is er commotie ontstaan. We vinden dat bijzonder betreurenswaardig en hebben een klacht ingediend bij de politie."

Maandagavond is er al een vergadering geweest met onder meer Chantal Pauwels, Antwerps schepen van Sport, en François Vermeulen, commissaris van de Cel Diversiteit bij de Vlaamse Gemeenschap. "Agenten van het Orida-team zullen opnieuw meer wedstrijden bijwonen", zegt Peeters. "Bovendien zullen we in de toekomst de relschoppers, die we allemaal goed kennen en die overal voor heisa zorgen, of de toegang ontzeggen of hen zeer duidelijk de boodschap meegeven dat het afgelopen moet zijn."

Minister Landuyt denkt er alvast niet aan het project stop te zetten. "Als er problemen zijn, onderstrepen die net dat dit project broodnodig is. We weten allemaal dat sport emotie is en dat dat soms tot spanningen kan leiden. Maar die voetballers vervullen tegelijkertijd een rol als permanente buurtwerkers en bevorderen zo de integratie. Als we dit project stopzetten, geven we het verkeerde signaal. Ik heb trouwens al behoorlijk veel positieve reacties gekregen. Het is zeer spijtig dat die nu overschaduwd worden door de daden van enkele stommeriken."

Renaat Landuyt: 'Zeer spijtig dat al het positieve overschaduwd wordt door daden van enkele stommeriken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234