Woensdag 28/09/2022

Reportage

Drie, twee, één... Base, roept D. Daarop gooit hij zich van een Antwerps torengebouw

'Als je niet meer nerveus bent, moet je stoppen'

Meer dan vier weken zou het duren: van het eerste telefoontje met D. tot nu, het moment dat we met zijn vijven op het dak staan. Een fotograaf, ondergetekende en drie zogenaamde basejumpers. Terwijl ze klaar maar nerveus zijn voor de diepe duik, gaat het leven 70 meter lager zijn gewone gangetje: lokale jongeren trappen een balletje, oudere dames sloffen richting grootwarenhuis en buurtbeheerders kijken gedwee toe op de alledaagse tafereeltjes. Tot de plof van de eerste open parachute de woensdagnamiddagrust verstoort.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Ben Bleys

De dag voordien, even na 10 uur 's avonds kwam het verlossende bericht: "Morgen gaat het gebeuren. We laten je weten waar en wanneer." De volgende middag, na verscheidene telefoontjes en sms-berichtjes, weten we het eindelijk: gebouw X, zo laat, ergens in Antwerpen. D., B. & J, de drie basejumpers, komen even voor tijd op de afgesproken plek aan, duidelijk al in de stemming. D. zegt dat ze er klaar voor zijn: "We zijn net stiekem van een hoog droogdok in de Antwerpse haven gesprongen. We zijn met andere woorden al wat opgewarmd. En het belooft nog een mooie dag te worden. Dus wat ons betreft, vliegen we erin."

Maar de omstandigheden vallen wat tegen: het is woensdagmiddag, krokusvakantie en druk, enorm druk in de buurt. De kinderen spelen een spelletje voetbal op het grasveld voor het immense appartement, de ouderen van dagen profiteren van een schraal zonnetje en paraderen op wat de landingsplaats moet worden. Het wordt opletten geblazen, want ook verscheidene buurtbeheerders hadden ons al lachend gevraagd van welke krant we waren. Tot het wat begint te miezeren en de kust vrij is. We stappen in groepjes op de lift af en enkele minuten later staan we op het dak van building X, 25 verdiepingen hoog, 70 meter boven de begane grond. Met een panoramisch zicht op 't Stad en drie basejumpers 'with pepper up their arse'.

D., onze contactpersoon binnen The Gravity Boys, valt stil en lijkt wat nerveus te worden. Net als B. & J. De anders zo vrolijke bende basejumpers verandert. B. zegt dat zo'n ommekeer heel normaal is: "Het is bijna routine geworden. Voor en na de sprong is het fun. Maar net voor we springen, gaat het er bloedserieus aan toe". Voor D. is het de eerste keer dat hij van dit gebouw springt: "Anders ben ik ook zenuwachtig hoor. Het is pas als je niet meer nerveus bent, dat het tijd wordt om te stoppen. Maar aan de andere kant, dat intense gevoel voor, tijdens en na. Daar doen we het natuurlijk ook voor. Een beetje angst kan met andere woorden geen kwaad. Dat houdt ons scherp."

En spannend zou het nog worden. Net als alles en iedereen er klaar voor is, komen de waakzame buurtbeheerders de hoek om. Het spelletje voetbal trekt hun aandacht en ze blijven toekijken, uitgerekend op de plaats waar het drietal wil landen. We vloeken wat, maar een paar minuten later is het dan zover.

De vluchtauto staat stand-by in de buurt, de (zwakke) wind komt uit de goede richting en voorlopig heeft niemand ons in de gaten. Na een laatste, ultieme check van het materiaal stapt J. als eerste op de rand af. Zijn blik op oneindig, in zijn hand al een deel van de parachute en een laatste stevige hap lucht in de longen. Vooraleer hij zich in de diepte gooit, knikt hij nog even naar de makkers en dan is hij weg. Even houden we onze adem in. Maar dan volgt een krachtige plof, het geluid van de parachute die zich opent. Voor D. en B. het teken om ook te springen. De lokale voetbalhelden kijken op en ze lijken even met verstomming geslagen. Het blijft stil tot wanneer de drie basejumpers veilig geland zijn. Dan volgt een stevig applaus.

Veel tijd om na te genieten hebben de basejumpers echter niet. De parachutes worden snel snel opgerold, in de kofferbak gegooid en dan is het plankgas. Want hoe enthousiast en verbaasd de toekijkende menigte ook mocht zijn, het drietal weet maar al te goed dat niet iedereen hun passie deelt. En hoewel basejumpen (van een Building-Antenna-Span-Earth springen) officieel niet verboden is, heeft het kat-en-muisspelletje met de buurtbeheerders lang genoeg geduurd. Aan het tankstation waar we afgesproken hebben om nog even na te praten, lacht D. nog eens goed met het feit dat de fotograaf en ik meer moeite hadden om beneden te geraken. In de traphal bijna betrapt door een goedgelovige huisbewaarder, wachtend op de lift aangesproken met de vraag of "die zotte gasten weer van ons dak gesprongen zijn". Maar even snel als ze gesprongen en geland zijn, zo gestaag herneemt het leven weer zijn gewone gangetje. Na een korte, maar krachtige onderbreking.

Flatbewoner: ''t Is toch nie waar dat die zotte gasten weer van ons dak gesprongen zijn?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234