Zondag 02/10/2022

REPUBLIKEINEN

RUDOLPH GIULIANI

Rudy Giuliani (1944) was burgemeester van New York tijdens de aanslagen van 11 september 2001.

STERKTES:

* Kan teren op 9/11-'heldenrol', werd als burgemeester door velen geloofd voor zijn leiding tijdens de reddingswerkzaamheden.

* Spreekt aan bij rechtse republikeinen, door zijn volle steun voor de 'oorlog tegen terreur'.

* Maakte als burgemeester het leven draaglijker op de straten van New York. Door zijn beleid is er minder misdaad en vandalisme.

* Heeft een goed imago in de zakenwereld, ook op Wall Street, waar hij veel contacten heeft door zijn consultancywerk.

* Goede fundraiser, mede dankzij zijn zakenrelaties.

* Enorme naambekendheid

ZWAKTES:

* Te 'liberaal' voor de conservatieve christelijke achterban van de Republikeinen.

* Geen bruggenbouwer, wil zowel in binnen- en buitenland veel omstreden beleidspunten van George W. Bush verderzetten.

* Affaire: Giuliani kwam in opspraak door zijn vroegere politiecommissaris en vertrouweling Bernard Kerik die eerder dit jaar voor de rechter werd gedaagd voor fraude en grootschalige belastingontduiking.

* Zakenverleden: als consultant lobbyde Giuliani volgens The New York Times niet altijd even ethisch. .

* Minderhedenbeleid: kreeg kritiek dat hij de Afro-Amerikaanse minderheden in het politiekorps benadeelde.

* Ruwe persoonlijkheid.

MIKE HUCKABEE

Mike Huckabee (1955) is de voormalige gouverneur van Arkansas en een doopsgezinde ex-dominee

STERKTES:

* Lieveling van religieus rechts: tegenstander van abortus en holebihuwelijk, door zijn predikantenverleden en conservatieve standpunten weet hij zich geruggensteund door een leger van evangelische christenen.

* Media-ervaring: als een van Amerika's eerste succesvolle televisiepredikanten is een van Huckabees grootste troeven dat hij het gewoon is met massa's om te gaan.

* Anti-establishment: volgens de NYT/CBS-peiling profiteert Huckabee van de apathie onder Republikeinse kiezers tegenover de andere kandidaten en van een negatieve visie tegenover het politieke establishment in Washington

* Populair bij jongeren: Huckabee steelt met succes de show door regelmatig op te treden met zijn rockband Capitol Offense.

* Populair door gezondheidsstandpunt: als diabetes type-2-lijder breekt hij een lans voor ziektepreventie, verwijzend naar het boek over zijn strenge dieet, waarmee hij in vele talkshows te gast was.

* Humor: in tegenstelling tot de andere 'grijze' kandidaten werkt Huckabee op de lachspieren door gevatte kwinkslagen.

ZWAKTES:

* Geen bruggenbouwer in binnen- of buitenland, want te fundamentalistisch. Zo wil Huckabee het creationisme graag op school onderwezen zien naast Darwins evolutieleer.

* Ligt niet goed in zakenmilieu.

* Beperkte kennis van buitenlands VS-beleid.

Mitt Romney

Mitt Romney (1947) is de voormalige gouverneur van Massachusetts van 2003 tot 2007. Hij is mormoon.

STERKTES:

* Managementtalent: toverde de falende organisatie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City om tot een succes.

* Rijk: miljoenenfortuin waarmee hij veel kan investeren in campaigning

* Kan ondanks zijn conservatief imago winnen in een 'linkse' staat als Massachusetts

* Religieus: Romney bepleit een grotere rol voor religie in het openbare leven, een populair thema onder christenen.

* Politieke ervaring: kreeg politiek met de paplepel mee, zijn vader George W. was in 1968 al kandidaat voor de Republikeinse nominatie

ZWAKTES:

* Zijn eigen geloof: Romney is Mormoon. Veel Amerikanen zien de mormonen als een bizarre sekte, ook christenen uit zijn eigen Republikeinse achterban. Romney probeerde met een toespraak de twijfels weg te nemen. Hij citeerde John F. Kennedy, die tijdens de campagne van 1960 tolerantie vroeg voor zijn katholieke geloof, verzekerde dat het Vaticaan niets te zeggen zou hebben in het Witte Huis en de eerste katholieke president werd.

* Imago: zijn imago is harder dan zijn identiteit, die meer pragmatischer is maar dikwijls te gematigd voor de Republikeinse kiezers.

JOHN McCAIN

John McCain (1936) zou de oudste president van Amerika kunnen worden. Als Vietnamveteraan geniet hij veel aanzien. Tijdens de Vietnamoorlog zat hij jarenlang in gevangenschap. In 1986 werd hij senator voor Arizona.

STERKTES:

* Ervaring: door zijn leeftijd en rijke politieke carrière steekt hij met kop en schouders uit boven de andere Republikeinse kandidaten, zowel wat kennis van binnen- als buitenlandse politiek betreft.

* Oprecht en rechtuit: McCain neemt nooit een blad voor de mond, ook niet als hij kritiek moet geven op zijn eigen partij. Maakte indruk door als ex-slachtoffer van foltering in Vietnam zich uit te spreken tegen vermoedelijke martelpraktijken van terreurverdachten in Guantanamo.

* Trekt altijd eerst de kaart van het leger, pas dan van het Witte Huis. Dat maakt hem erg populair bij de militairen.

* Bruggenbouwer: geniet ook respect bij Democraten, en in het buitenland.

ZWAKTES:

* Leeftijd: te oud?

* Geen sterke basis: hij heeft door zijn ongezouten mening veel vijanden gemaakt binnen zijn eigen partij. Maakte onder zijn achterban een slechte beurt door in de voorbije campagne plots te gaan hengelen naar de steun van christelijk rechts.

* Irak: zijn onvoorwaardelijke steun voor het beleid van George W. Bush in Irak

RON PAUL

Ron Paul (1935) is een volksvertegenwoordiger uit Texas en uitgesproken libertariër.

STERKTES:

* Outsider: Paul is de vreemde eend in de bijt. Hij heeft potentieel om veel proteststemmen binnen te rijven en kan het zo ver schoppen in de campagne. Wordt ook getipt als onafhankelijk kandidaat, wat de verkiezingsstrijd grondig in de war kan gooien.

* Fundraising: wordt gesteund door een groep internetwizards die via het web miljoenen dollars verzamelen.

* Anti-oorlog: pleit voor een volledige terugtrekking van de troepen uit het buitenland

* Antibureaucraat én zijn absolute geloof in de constitutionele vrijheden, brandend actueel voor een internet dat onder druk staat van antiterreurwetten.

ZWAKTES:

* Outsider: niet ernstig genomen in Washington

* Onrealistisch anti: zijn pleidooi om de VS terug te trekken uit verschillende handelsakkoorden, 'omdat ze de Amerikaanse onafhankelijkheid beperken', gaat in tegen de wereldwijde globalisering van de economie.

* Imago lijkt niet op identiteit: nu nog erg populair bij jongeren door hippe internetcampagne, maar zelf kent hij weinig van het web. Is erg conservatief op ethische thema's zoals anti-abortusstandpunt.

* Leeftijd

FRED THOMPSON

Fred Thompson (1942) is vooral bekend van zijn rol als openbare aanklager in de bekende tv-serie Law & Order. Maar hij heeft ook een politiek verleden als senator voor de staat Tennessee.

STERKTES:

* Populair bij rechtervleugel republikeinen, vooral bij de aanhangers van harde 'law & order' op straat. Heeft steun van machtige wapenlobby omdat hij het recht om wapens te houden en te dragen met vuur (sic) verdedigt.

* Federalist en anti-establishment: wil meer macht voor de staten, minder voor Washington.

* Teert op de erfenis van zijn voorbeeld Ronald Reagan, die als ex-acteur de verdeelde Republikeinen verenigde en succesvol de stap waagde naar het Witte Huis.

* Imago corruptiebestrijder: carrière als federale openbare aanklager, was ooit juridisch adviseur van de Republikeinse senatoren in het Watergatecomité.

ZWAKTES:

* Niet overtuigend: hij kan beter acteren dan speechen. Valt door de mand in debatten. Reikt niet tot aan de knieën van Reagan.

* Populistisch programma met sloganeske inhoud, zoals harde aanpak van illegale immigratie en anti-abortusstandpunt.

* Buitenlandervaring: reikt niet verder dan zijn set op Hollywood

* Weinig fundraising

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234