Woensdag 10/08/2022

Richard Powers

Profijt

Vertaalde roman

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 2541 337 4 444 pagina's * 1.400 frank (34,7 euro)

Powers trapt op zere Amerikaanse tenen

De Amerikaan Richard Powers debuteerde in 1985 met Three Farmers on Their Way to a Dance, en werd beroemd met The Gold Bug Variations. Alles werd in gereedheid gebracht om hem op te nemen in de galerij der allergrootsten. Maar vorig jaar sloeg de stemming plots om. Gain - Powers recentste roman - verdeelde de critici in twee onverzoenlijke kampen. Waarom? Omdat Gain een aangrijpende roman is over de verstikkende greep van het bedrijfsleven en de technologie op de samenleving. En romans mogen niet over politiek of economie gaan, vinden sommigen.

Powers laat twee verhaallijnen met elkaar dialogeren. Enerzijds is er het verhaal van een zeepconcern Clare International. Anderzijds is er het verhaal van Laura Bodey, die kanker aan de eierstokken heeft en weigert te geloven dat haar ziekte veroorzaakt werd door de vervuiling van een Clare-vestiging in haar buurt. Powers schreef zeker geen sloganesk antikapitalistisch pamflet, maar verrichte een grondig onderzoek naar de wortels van het hedendaagse Amerika. Business Week rekende het boek tot de beste van vorig jaar en dat zegt iets over de degelijkheid van Powers' beweringen over het Amerikaanse kapitalisme. Het verbluffende is nu net dat Powers zijn onderzoek presenteert als een roman die aanspraak maakt op het predikaat 'great American novel'.

Vertaalde roman

Philip Roth

Ik was getrouwd met een communist

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 902905 844 7 381 pagina's * 900 frank (22,3 euro)

In zijn drieëntwintigste roman schudt ook Philip Roth aan de knoestige eik der Amerikaanse zekerheden. I married a Communist speelt zich af tijdens de hoogdagen van het McCarthy-tijdperk: zowat de zwartste bladzijde in de naoorlogse Amerikaanse democratie. Roths alter ego Nathan Zuckerman ontmoet zijn vroegere leraar Murray Ringold. Die vertelt het verhaal van zijn broer Ira - een beroemde radiopresentator. Ira was gehuwd met een ster uit de stomme film. Wanneer die Ira's communistische sympathieën onthult, stort zijn wereld in.

Roth kreeg vorig jaar de Pulitzer Prize voor American Pastoral en volgens de Amerikaanse kritiek verdient hij die hoge onderscheiding nu opnieuw. Niet zo'n gek idee, want Roth zet met dit boek eigenlijk gewoon het collectieve gewetensonderzoek voort dat hij twee romans geleden begon.

Vertaalde roman

Dorothy Allison

Holbewoonster

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 4500 262 0 447 pagina's * 995 frank (24,7 euro)

"De dood verandert alles." Zo luidt de eerste zin van Allisons recentste roman. Niets is minder waar voor Delia Byrd. Haar levensgezel - de rockzanger Randall Pritchard - komt om bij een motorongeluk en laat haar alleen achter met hun dochtertje Cissy. Delia keert terug naar haar home town Cayro. Ze verliet die plek destijds om te ontsnappen aan haar gewelddadige man. Ze moest toen haar twee dochters achterlaten. In Cayro opent ze een kapperszaak en trotseert ze de hoon van de buren. Terwijl Cissy de verhuizing ervaart als een ontvoering, probeert Delia haar twee dochters opnieuw voor zich te winnen. Net als in haar debuutroman Bastard out of Carolina behandelt Allison hier thema's als woede, kracht en overlevingsdrang. Verwacht geen kunstig geconstrueerd en 'literair' boek, maar een aangrijpend verhaal over vrouwen en hoe die soms moeten vechten. En hoe dat verdomd veel pijn kan doen.

Vlaamse verhalenbundel

Diverse auteurs

Gettoblaster!

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 2231 518 5

160 pagina's * 495 frank (12,3 euro)

Uitgeverij Manteau en de vzw's Jeugd en Stad en Barre Weldaad vroegen aan negen Vlaamse auteurs om een verhaal te maken over jongeren die 'geplaatst' zijn. De auteurs Elisabeth Marain en Erik Vlaminck, maar ook debutanten zoals voormalige De Morgen-journalist Filip Rogiers en David Nolens schreven allemaal een verhaal (Erik Vlaminck zelfs twee) op basis van een gesprek dat ze hadden met een jongere uit de Bijzondere Jeugdbijstand. Het resultaat is telkens anders, maar eigenlijk toch weer telkens hetzelfde. Het zijn tien verhalen die je naar de strot grijpen en die 's lands politici zouden moeten doen ineenkrimpen van schaamte. De hoofdpersoon in Vonken van Filip Rogiers noemt zijn getuigenis een J'Accuse. Die titel had ook de titel van de hele bundel moeten zijn. Binnenkort ook in theatervorm in het Antwerpse Raamtheater te zien.

Vertaalde thriller

Gabrielle Lord

Door merg en been

Zwarte Beertjes Pocket

ISBN 90 4492 766 3

339 pagina's * 250 frank (6,2 euro)

Cass Meredith is een advocate en moeder van Mozzie (8). Ze krijgt de opdracht om een overheidscommissie te leiden die de strijd moet aanbinden tegen de kinderporno. Aanvankelijk is ze zeer enthousiast, maar wanneer ze hoort dat ze zal moeten samenwerken met speurder John Carrigan, zinkt de moed haar in de schoenen. Carrigan is inspecteur bij de zedenpolitie en over hem doen de wildste verhalen de ronde: over corruptie en een voorkeur voor zeer jonge meisjes. Wanneer een prostituee ermee dreigt een video te openbaren waarop een politicus zich overgeeft aan pedoseks, bijt Cass zich vast in het onderzoek. Maar hoe meer feiten ze bovenspit, hoe sterker haar eigen zekerheden beginnen te wankelen. Gabrielle Lord is een niet zo bekende thrillerschrijfster uit Australië. Haar eerste boek Fortress uit '80 werd in '86 verfilmd voor televisie. Al haar pretentieloze thrillers werden in het Nederlands vertaald.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234