Dinsdag 17/05/2022

NieuwsFinanciën

Rijken zijn weer rijker, maar die in België zijn kneusjes op wereldschaal

De luxebeurs Masters of LXRY, in Amsterdam.  Beeld ANP
De luxebeurs Masters of LXRY, in Amsterdam.Beeld ANP

Het aantal mensen met een vermogen van minstens een miljoen dollar heeft in het voorbije coronajaar voor het eerst de kaap van 20 miljoen genomen. Dat moet blijken uit een studie van consultant Capgemini. De Belgische vermogenden profiteren niet in dezelfde mate mee van de wereldwijde groei.

Lieven Desmet

Dat corona niet iedereen even hard heeft getroffen wisten we al. Het aantal vermogenden op deze aardbol groeide – ondanks, of net dankzij corona – aan met 6,3 procent tot 20,8 miljoen. Hun gezamenlijk vermogen groeide ook verder aan, met 7,6 procent tot bijna 80 miljard dollar. Dat blijkt uit de 25ste editie van het World Wealth Report 2021 van consultant Capgemini. In de studie van de Franse consultant worden aandelen, waardepapieren, private investeringen, cash en verhuurd vastgoed in rekening genomen. De sterkste aangroei (9 procent) van vermogen was er voor de categorie van superrijken: mensen met een belegbaar vermogen van minstens 30 miljoen dollar.

De vermogenden konden vooral profiteren van aantrekkende aandelenmarkten. Sommige bedrijven, denk maar aan Amazon, profiteerden flink van de coronacrisis. De rush op onlineverkoop legde het bedrijf en zijn collega’s uit de internationale e-commerce en diensten geen windeieren. De marktwaarde steeg fors, wat zich vertaalde in een forse stijging van de beurskoers. Wie aandelen had in dergelijke big tech zag zijn vermogen aandikken. Dat is in een notendop de verklaring van de stijging van zowel het aantal rijken als hun vermogen. Ze hoefden er zelf weinig voor doen.

Maar die stijging is wel niet overal gelijk. Zo steeg de Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor technologiebedrijven, het voorbij jaar met liefst 43 procent. De Franse sterindex CAC40, de veertig grootste Franse bedrijven, daalde daarentegen met 7 procent in dezelfde periode. Dat betekent dat het aantal toegenomen vermogenden zich voornamelijk ophoudt in Noord-Amerika (+10,7 procent). In Europa was er een bescheiden groei van het aantal rijken, met 2,8 procent. De Verenigde Staten tellen het meest aantal vermogenden, gevolgd door Japan, Duitsland en China. Samen zijn die landen goed voor meer dan 63 procent van de rijken wereldwijd. In het Verenigd Koninkrijk, toch de bakermat van het Angelsaksische systeem met de Londense City als hoofdstad, krijgen de rijken klappen. Zowel in aantal (-3 procent) als in vermogen (-1 procent) is er een daling, als gevolg van de ergste economische krimp sinds 1709. Het bruto binnenlands product van de Britten zakte met bijna 10 procent.

133.000 rijke Belgen

En wat met onze rijken? België komt er eigenlijk maar bekaaid van af als je de gemiddelde groei in de rest van de wereld bekijkt. In Noord-Amerika is het gezamenlijk vermogen van de welstellenden met net geen 12 procent gestegen, dat is iets beter dan het Midden-Oosten en Azië, met respectievelijk 10,7 procent en 8,4 procent. In Europa bedraagt de groei 4,5 procent. Specifiek voor België is dat ‘slechts’ 2,4 procent. Het totaal bedrag wordt daarmee geschat op zo’n 340 miljard dollar, versus 332 miljard vorig jaar. Ook het aantal vermogenden stagneert, Capgemini telt nu 133.000 rijke Belgen, met een vermogen boven het miljoen dus. Dat komt uit op een gemiddeld vermogen van 2,5 miljoen dollar, een cijfer dat opvallend genoeg doorheen de voorbije vijf jaar nauwelijks wijzigde.

Al is een gemiddelde in deze minder relevant, want de rijkdom is ook hier niet gelijk verdeeld. Een verklaring voor het eerder flauwe Belgische rapport zit deels in de daling van het bruto binnenlands product (-6,3 procent) en de krimp van de Belgische beurs (-8,5 procent). Gelukkig voor hen was er nog de stijging van de vastgoedprijzen, die vorig jaar met zo’n 4,4 procent aandikten. De gemiddelde portefeuille van de Belgische miljonair bestaat voor zowat 18 procent uit vastgoed, dat is iets meer dan het internationale gemiddelde en ook licht hoger dan het jaar voordien. Het gros van hun vermogen steekt wel in cash.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234