Vrijdag 30/09/2022

Rivka Galchen verrast met prettig gestoorde psychologische roman

Wie na het bekijken van het weerbericht tot het besluit komt dat meteorologie niet samengaat met hoogspanning en snedige humor, moet er Rivka Galchens Atmosferische storingen maar eens bijnemen.

Leo Liebenstein is een 51-jarige psychiater die op een dag zijn geliefde Rema de huiskamer binnen ziet stappen met een hond aan de lijn en ervan overtuigd is dat hij met een kopie van het origineel te maken heeft. De echte Rema hield immers niet van honden, en bovendien rook ze naar nat gras. Nu is dat niet de eerste verdachte gebeurtenis in Leo's leven. Nog maar twee dagen eerder is zijn patiënt Harvey in lucht opgegaan. Toen Leo Harvey voor het eerst ontmoette, was dit een twintiger die ervan overtuigd was dat hij het weer kon beïnvloeden en daarom als geheim agent werkzaam was voor de Koninklijke Academie voor Meteorologie, een instelling die waakt over de onvoorspelbaarheid en grilligheid van het weer. Hij was gespecialiseerd in regionale windpatronen en streed tegen de 49 Kwantumvaders die actief zijn in parallelle werelden. En nu de realiteit: hij had een schizotypische persoonlijkheidsstoornis, woonde nog bij zijn moeder en had elf psychiaters, twee psychotherapeuten, drie acupuncturisten, een heks en een levensloopbegeleider versleten.

Omdat Leo niet goed wist hoe hij Harvey moest aanpakken, sprak hij over het geval met Rema, die het idee opperde om het spel een eindweegs mee te spelen. Tijdens een gesprekstherapie zou zij Leo opbellen met een opdracht van de Academie, waarna de psychiater aan zijn patiënt zou bekennen dat hij ook een geheim agent was. Goed idee vindt Leo en hij neemt de identiteit aan van ene Tzvi Galchen, een naam die hij op de website van de Academie gevonden heeft.

Voor Leo hebben de verdwijningen van Harvey en Rema duidelijk iets met elkaar gemeen, maar wat? Hij vermoedt dat die Academie hier iets mee te maken kan hebben en verdiept zich in de geschriften van Tzvi Galchen, die heel esoterisch aandoen en zinnen bevatten die volstrekt onbegrijpelijk klinken. Raar zootje denkt Leo, tot hij een telefoontje krijgt van de Academie met de vraag of hij lid wil worden.

Voor alle duidelijkheid: Rivka Galchens Afmosferische storingen is geen fantasy. Wel is het een intrigerende en prettig 'gestoorde' psychologische roman die vooral de verwardheid van Leo wil laten zien, want ook een psychiater is niet vrij van gekte. Het principe achter het boek is: overstelp de lezer met een massa al dan niet ter zake doende informatie en help hem nadien stapje voor stapje uit de doolhof. Richtinggevend daarbij is dat je de juiste weg net zo goed kunt vinden door zomaar ergens af te slaan. Helemaal in overeenstemming met dat idee gaat Leo op zoek naar de echte Rema - en wij naar de oplossing van het mysterie -, wat hem naar Patagonië voert, waar hij niet alleen zijn vrouw, maar ook Harvey aantreft.

Er zijn twee soorten schrijvers. Degenen die als een knisperend haardvuur een carrière lang doorbranden en degenen die bij hun debuut als een vuurpijl de lucht inschieten en ontploffen in een regen van honderdduizend kleuren. Galchen behoort, net als de misschien iets minder meisjesachtige David Foster Wallace en Mark Z. Danielewski, tot de tweede soort. De kans dat ze ooit een tweede roman schrijft van dit kaliber is niet groot, maar wat zouden we daar om treuren? We hebben alvast Atmosferische storingen.

Marnix Verplancke

Anthos, 255 p., 19,95 euro.

Rivka Galchen behoort tot de schrijvers die bij hun debuut als een vuurpijl de lucht inschieten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234