Donderdag 19/05/2022

Coronavirus

Rode Kruisvrijwilligers samen goed voor bijna 140.000 gratis werkuren

Een vrijwilliger van het Rode Kruis Vlaanderen aan het werk in het WZC Akapella in Kapelle-op-den-Bos. Beeld Photo News
Een vrijwilliger van het Rode Kruis Vlaanderen aan het werk in het WZC Akapella in Kapelle-op-den-Bos.Beeld Photo News

Zo’n 11.000 vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen hebben zich de afgelopen maanden gedurende 138.605 uren onbezoldigd ingezet voor hun medemens. Hiermee ontlastten ze professionelen in de zorg, rust- en verzorgingstehuizen en deden ze aan ziekenvervoer. De vrijwilligers werkten gratis, waardoor ze een loonkost van bijna 2,8 miljoen euro bespaarden. Rode Kruis-Vlaanderen vraagt de overheid hierbij stil te staan en te zorgen dat er steeds voldoende financiële middelen zullen zijn om de toekomst van deze vrijwilligersorganisatie te kunnen garanderen.

Redactie en Belga

Tijdens de coronacrisis was Rode Kruis op verschillende domeinen actief en zette de organisatie vrijwilligers in om de zorgsector te ontlasten. De grootste inzet was die van ongeveer 2.000 vrijwilligers in bijna 170 verschillende woonzorgcentra. Allen samen boden zijn meer dan 47.000 uren ondersteuning aan zorgverleners in rust- en verzorgingstehuizen door hen voornamelijk logistieke taken uit handen te nemen. Hun takenpakket werd zo verlicht en dus konden zij zich focussen op de verzorging van bewoners, al dan niet besmet met het coronavirus.

Twee andere belangrijke activiteiten waarvoor het Rode Kruis gratis inzet bood, zijn het vervoer van coronapatiënten en de ondersteuning van de calltakers van het 0800-informatienummer van de overheid, samen goed voor ruim 28.000 werkuren. Daarnaast bood Rode Kruis-Vlaanderen ook psychosociale ondersteuning, deelde het persoonlijke beschermingsmiddelen uit aan personen met een beperking, was er het transport van beschermingsmiddelen én de voorbereidingen die getroffen werden om al deze activiteiten goed uit te voeren - zijn allen samen nog eens goed voor 63.055 uren aan vrijwillige inzet.

Doordat de vrijwilligers onbezoldigd werkten, kon bijna 2,8 miljoen euro aan loonkost bespaard worden. “Een belangrijke oefening die de overheid op dit moment moet doen, is zich de vraag stellen welke rol zij in de toekomst weggelegd zien voor vrijwilligersorganisaties zoals het Rode Kruis”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van de organisatie. “Rekenen we erop dat het Rode Kruis dezelfde inzet ontplooit wanneer een nieuwe, gelijkaardige crisis zich aandient? Rekenen we dan opnieuw op duizenden vrijwilligers om de druk op de zorgsector te verkleinen? In dat geval moet men er zich van bewust zijn dat voor die inzet zeer veel middelen nodig zijn.”

De organisatie haalt haar werkingsmiddelen voornamelijk uit schenkingen van de bevolking (47 procent) en het verlenen van diensten aan particulieren, bedrijven en organisaties (21,36 procent). Het overige deel van de inkomsten is grotendeels afkomstig van overheidsgelden. “Wanneer middelen tekortschieten zal het Rode Kruis er, samen met zijn snelle, efficiënte én professionele inzet, op een dag misschien niet meer zijn. Of toch niet op dezelfde grote schaal als vandaag en die iedereen van de organisatie verwacht. En dat is iets waarover we ons zorgen mogen maken”, besluit Vandekerckhove.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234