Dinsdag 18/01/2022

Roomijs verkopen in de woestijn

Vlamingen in de Wereld: Wat doen ze?

De 500.000 Vlamingen in het buitenland houden zich vooral bezig met toerisme, horeca en werk voor institutionele organisaties.

Brussel

Geert Sciot

Er leven ruim een half miljoen Vlamingen in het buitenland. Bijna de helft van hen wil een band met het vaderland behouden. De vereniging Vlamingen in de Wereld (VIW), een instelling van openbaar nut, bekommert zich om hen. "Van Nederland tot in het zuiden van Tasmanië zijn de Vlamingen uitgezwermd", zegt VIW-voorzitter Rik Decan. "Velen hebben een nieuw leven opgebouwd en een handelszaak geopend in het buitenland. Dertig, veertig jaar geleden was het nog zo dat mensen die naar den vreemde vertrokken, zelden of nooit terugkeerden naar België. Die tijden zijn veranderd. Multinationals zetten hun personeel erg flexibel in. Vlamingen die bijvoorbeeld voor de Belgische baggerbedrijven in het buitenland werken, zijn drie jaar actief in Singapore, ploeteren dan in de Indiase wateren om vervolgens enkele jaren in Brazilië te gaan presteren. Alleen de mensen met een horecazaak vestigen zich nog honkvast."

Vlamingen in de Wereld probeert een beetje een link te zijn tussen de Vlamingen in het buitenland en het thuisland. "Je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het", zegt Decan. "We regelen bijvoorbeeld het pensioentje van iemand die vijftien jaar in België heeft gewerkt maar nu in Nieuw-Zeeland is neergestreken. Je kunt moeilijk verwachten dat die persoon zelf eventjes naar de Brusselse Zuidertoren komt om zijn dossier in orde te brengen. Wij doen dat dan voor hen. Daarnaast helpen we mensen aan informatie, geven we nieuwsbrieven uit en bevorderen we de contacten. In heel wat landen zijn er clubs opgericht. In New York is dat een echte economische club geworden die elke maandag bijeenkomt in restaurant De Markten, waar de Vlamingen dan met een glas bier en bloedworst op tafel over business praten. Ook Belgische bedrijven die activiteiten willen ontwikkelen in een land, kloppen bij ons aan om in contact te komen met Belgen ter plaatse. Bijvoorbeeld baggeraar Jan De Nul komt geregeld vragen stellen aan ons."

Met ruim 60.000 gezinnen houdt VIW contact. Zopas werd onderzocht hoe ze in het buitenland aan de kost komen. Toerisme, horeca en werken voor internationale instellingen blijken de voornaamste bezigheden te zijn. VIW wil nu via een reeks gidsen die Vlamingen bekendmaken. De eerste gids, getiteld In Goed Gezelschap, vermeldt de toeristische initiatieven die Vlamingen ontplooiden in het buitenland. Niet minder dan 33 Vlaamse families blijken hun geluk te beproeven in een Franse wijngaard. Heel wat landgenoten blijken ook aan de leiding van tophotels te staan. Het vijfsterrenhotel Sheraton Algarve (Portugal), het luxueuze Hyatt in de Emiraten, het tophotel Kalahari Sands in Namibië, twee Belgische hotels in Costa Rica, de Méridien in Giza/Egypte, het renaissancehotel in Hokkaido/Japan, de Inter-Continental in Beiroet/Libanon... allemaal hebben ze een directeur met een Vlaamse familienaam.

En dan is er de uitgebreide vertegenwoordiging Vlaamse gastronomie. Het bekendste restaurant van Aruba, Le Dome, is bijvoorbeeld in handen van een Vlaming. En midden in de woestijn van Oman heeft een Belg Café Glacier opgericht om er ijs en pannenkoeken te serveren. Het voornaamste toerismebedrijf van de Galapagos-eilanden blijkt in Belgische handen te zijn. Landgenoot Michiel de Groote, veramerikaniseert tot Michael The Great, blijkt een van de grootste busbedrijven in de VS te bezitten.

"We hebben lang niet alle Vlamingen kunnen vinden", zegt Decan. "Bedoeling is dat we het boekje elk jaar uitbreiden en vernieuwen." De uitgave is bedoeld voor mensen die zich in het buitenland willen vestigen, een landgenoot willen opzoeken of gewoon informatie willen opzoeken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234