Donderdag 06/10/2022

Update

RSCA-coryfeeën reageren: "Weiler zijn fout was dat hij de clubcultuur niet kende"

null Beeld PN/Bart Leye
Beeld PN/Bart Leye

René Weiler is trainer af van Anderlecht. Vorig seizoen kampioen, dit jaar dramatisch begonnen aan de competitie. Een onhoudbare situatie. Dat vinden ook volgende coryfeeën van paars-wit.

Frank Dekeyser

Paul Van Himst: "Een verlossing voor de trainer en voor de club"

Paul Van Himst zag het ontslag van René Weiler een beetje aankomen. "Ik denk dat het zowel voor de trainer als voor de club een beetje een verlossing is", zegt Van Himst. "Als je de laatste tijd de pers zag, zal het ook wel niet meer gemakkelijk geweest zijn voor René Weiler zelf. Het belangrijkste is nu dat Anderlecht en Weiler een oplossing gevonden hebben waarbij ze op een correcte manier overeen gekomen zijn. De druk die er was, was niet meer te houden. Dat hij zelf gevraagd heeft om de samenwerking te stoppen, verbaast mij niet. Je blijft altijd een mens. Wie zegt dat hij als trainer niet geraakt wordt door de dingen die gebeurd zijn, die liegt. Wie hem moet opvolgen? (lacht) Daar moei ik mij niet mee, dat moet de club maar uitmaken."

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De Bilde: "Die mens was getekend"

"Ik heb Weiler vorige week in München nog gesproken voor en na de wedstrijd", zegt Gilles De Bilde. "Die mens was getekend, hij zag ervan af. Hij werd in zijn ogen niet begrepen door de anderen. Weiler is iemand die een bepaalde visie heeft. Toen hij aankwam, moest hij de kleedkamer uitkuisen, de groep discipline bijbrengen. Dat het niet altijd gepaard ging met goed voetbal werd vorig jaar nog geaccepteerd. Dit seizoen ging het echter snel bergaf. Niet enkel voetballend, ook een aantal zaken die erbuiten gebeurden. Als je op Anderlecht geen mooi, dominant voetbal speelt, wordt dat 'effe' getolereerd. Maar op termijn is zo'n situatie onhoudbaar."

Gilles De Bilde met Michel Verschueren. Beeld photo_news
Gilles De Bilde met Michel Verschueren.Beeld photo_news

Lorenzo Staelens: "Geen verrassing"

"Het is alleszins geen verrassing dat hij vertrekt", zegt Lorenzo Staelens. "De laatste weken waren er al wat strubbelingen. Ik denk aan de affaire-Kums. Je voelde dat Weiler onder druk van het bestuur bepaalde beslissingen moest nemen. Bovendien lieten ook de supporters zich steeds meer horen. Het voetbal was niet goed, hé. Dat het bestuur zijn steun uitsprak? Goh ja, meestal weet je dan dat er iets aan de hand is. Als de resultaten niet verbeteren, is de trainer de dupe. Dat is geen geheim."

Staelens schat ook de periode-Weiler bij Anderlecht in. "De club mag heel tevreden zijn dat ze vorig seizoen kampioen geworden zijn. Met slecht voetbal, maar uiteindelijk telt enkel het eindresultaat - in dit geval de titel. Misschien dacht het bestuur van Anderlecht al bij het begin van het jaar verder na. Ik denk bijvoorbeeld dat Weiler Kums niet wilde. Hij past niet in zijn systeem. Wel in dat van Vanhaezebrouck..."

Ariël Jacobs. Beeld photo_news
Ariël Jacobs.Beeld photo_news

Ariël Jacobs: "Heb Vanden Stock nog nooit zo gezien"

"Als de resultaten tegenvallen, de prestaties minder zijn en de incidenten zich opstapelen, dan weet je dat het moeilijk wordt bij een topclub", zegt ex-RSCA-coach Ariël Jacobs. "Op een bepaald moment moeten beide partijen - het bestuur en de trainer - alle argumenten op tafel gooien, om zo tot een objectief oordeel te komen. Je moet alles afwegen: de doelstellingen, de problemen, de inhoud, het toekomstperspectief."

Jacobs - zelf ex-trainer van paars-wit - zag ook dat voorzitter Vanden Stock zijn kalmte in Kortrijk niet kon bewaren. "Ik heb hem nog nooit zo gezien. Die frustratie en ontgoocheling. Ach, de voetbalwereld is en blijft raar. Maar een complete verrassing is het niet, neen."

Glen De Boeck. Beeld belga
Glen De Boeck.Beeld belga

Glen De Boeck: "Probleem was te groot geworden"

"Ik was zaterdag op de wedstrijd en dit zag je aankomen", zegt Glen De Boeck, ex-speler en ook ex-assistent-coach bij paars-wit. "Over het inhoudelijke wil ik niet praten - als trainer ga ik een andere trainer zijn proces niet maken. Kijk: soms is een situatie niet langer houdbaar. De supporters keerden zich tegen hem, zelfs als ze op voorsprong kwamen. Dat weegt op een ploeg en op een coach. Veel meer kan je daar niet over zeggen. Als club moet je je niet door zulke zaken onder druk laten zetten, maar ik denk dat het probleem in dit geval te groot geworden was."

Gille Van Binst. Beeld photo_news
Gille Van Binst.Beeld photo_news

Gille Van Binst: "Had het pas een week later verwacht"

"Dit was te verwachten", zegt ex-Anderlecht-verdediger Gille Van Binst. "Zeker als je de foto's van die vergadering in Kortrijk zag. Toen wist ik al hoe laat het was. Ik had zijn ontslag eigenlijk een week later verwacht. Langs de andere kant: stel je voor dat ze de twee komende wedstrijden wonnen, dan zou hij moeten blijven. Maar ja, wie gaan ze nu pakken? Weiler was geen goede trainer, dat niet. Alleen stel ik mij de vraag of dit Anderlecht wel beter kan. Het ontbreekt nog wel het één en ander aan die ploeg."

null Beeld © Bart Leye
Beeld © Bart Leye

Johan Boskamp: "Hij kende de clubcultuur niet"

"Weiler zijn fout was dat hij de clubcultuur niet kende: goed voetbal", stelt Johan Boskamp. "Dát was zijn grootste probleem. Mooi voetbal hoort bij het huis. Weiler was bij momenten toch moeilijk te volgen in zijn keuzes. Vorig jaar was het belangrijkste om de titel te winnen en dat gebeurde. Nu waren de resultaten minder. En dan heb je het feit dat hij op alles en iedereen reageert. Je moet dat over je heen laten gaan. Als je dat doet, is het over. Ik zag hem vorige week tijdens de Champions League en ik schrok me rot. Ik dacht dat hij aan het janken was, zijn ogen zagen helemaal rood."

Nenad Jestrovic. Beeld photo_news
Nenad Jestrovic.Beeld photo_news

Nenad Jestrovic: "Bij paars-wit willen ze resultaten"

"Als je zo slecht begint aan het seizoen, weet je dat je het moeilijk krijgt als trainer van Anderlecht", vindt Nenad Jestrovic, gewezen spits bij de Brusselse club. "Bij paars-wit willen ze resultaten. Vorig seizoen zijn ze kampioen geworden, maar ik weet niet wat er sindsdien gebeurd is. Het is een beslissing die het bestuur genomen heeft, zij zullen wel de negatieve en positieve zaken afgewogen hebben. Of de druk op Weiler niet te groot was? Die is er op Anderlecht voor iedereen. Toen ik er twee wedstrijden op rij niet scoorde, noemden ze me Jestrovic in plaats van 'Jestrogol'. Nu is het aan de spelers om goede resultaten neer te zetten. Om zich volledig te geven op het veld, te vechten voor het paars en wit. Je weet dat Anderlecht voor altijd in mijn hart zit. Ik hoop dat ze snel goed beginnen spelen."

Walter Baseggio. Beeld photo_news
Walter Baseggio.Beeld photo_news

Walter Baseggio: "Niemand is nog bang van Anderlecht"

"'Le beau jeu', mooi en aanvallend voetbal. Dat ontbrak er bij Anderlecht", zegt ex-middenvelder Walter Baseggio. "Het seizoenbegin was ontgoochelend, het is niet wat je wil zien van een ploeg als Anderlecht. Weiler maakte zelf ook fouten. Hij nam op een bepaald moment te veel risico's. Ze hebben nu negen punten, maar het hadden er gerust minder kunnen zijn. Kijk naar de wedstrijden tegen Lokeren, KV Oostende of vorig weekend in Kortrijk. Niemand is nog bang van Anderlecht. De mentaliteit moet anders. Ook van de spelers. Iedereen geeft nu de schuld aan Weiler, maar de spelersgroep moet ook wakker worden. Wat ik zag in Kortrijk, kan echt niet voor deze club. Hopelijk komt er nu een trainer die tactisch sterk is en die de ploeg die mentaliteit opnieuw bijbrengt. Het spelsysteem veranderen en Anderlecht offensief voetbal laten spelen: dat is nu eenmaal de cultuur. Weiler vond de oplossing niet meer, hij had bovendien andere ideeën dan de club."

Philippe Albert: "Had je hem tijd gegeven, was hij opnieuw kampioen geworden dit seizoen"

"Ik begrijp dat Weiler zelf is opgestapt, maar ik ben toch ietwat verrast. Ook al werd hij de laatste tien dagen fors bekritiseerd. Ik vind dat we in het Belgische voetbal te veel veroordelen. We zeggen wat mensen best doen, beter gedaan hadden of zouden moeten doen. Ik vond Weiler een heel intelligente trainer. Hij heeft goed werk geleverd. Vorig jaar kuiste hij de kleedkamer op, hij heeft alles op orde gezet. En hij maakte van Anderlecht de beste ploeg in onze competitie. Met direct, modern en compleet voetbal. Hij heeft veel kwaliteiten. Dit is een jammere zaak. Er zijn andere trainers - ik denk aan Stuivenberg, Vanhaezebrouck, Sá Pinto of Vanderhaeghe - die het nog slechter doen. Jullie spreken altijd van de resultaten, wat dan gezegd van die ploegen? Maar zij mogen rustig verderwerken. Natuurlijk is het anders werken op Anderlecht. Had je hem tijd gegeven, was hij opnieuw kampioen geworden dit seizoen. Ik onthoud enkel het positieve van zijn passage. Wat willen de mensen eigenlijk? Terug naar het voetbal van 25 jaar geleden en vierde worden in het klassement? Zal het zijn opvolger wel lukken? Anderlecht moet alleszins snel een oplossing vinden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234