Zondag 03/07/2022

Dutroux

Ruim 20 jaar later wil Dutroux sorry zeggen: "Complete onzin"

Marc Dutroux in 1996, vlak na zijn arrestatie. In 2004 kreeg hij levenslang. Beeld X00605
Marc Dutroux in 1996, vlak na zijn arrestatie. In 2004 kreeg hij levenslang.Beeld X00605

Marc Dutroux (61) werkt vanuit zijn cel aan een brief voor zijn slachtoffers en hun nabestaanden, zegt zijn advocaat Bruno Dayez. Volgens hem wil Dutroux zijn spijt betuigen en de families antwoorden geven waar ze al meer dan twintig jaar op wachten. "Een oprechte brief", zegt zijn advocaat.

Bjorn Maeckelbergh

Dutroux kreeg in juni 2004 levenslang voor de ontvoering en opsluiting van Laetitia Delhez (toen 14 jaar) en Sabine Dardenne (12), en de ontvoering en dood van Julie Lejeune (8), Mélissa Russo (8), An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19). Dutroux zat ook achter de verdwijning en het overlijden van zijn handlanger Bernard Weinstein (43). Zijn advocaat Bruno Dayez vindt dat Dutroux intussen lang genoeg in de cel zit. Hij hoopt hem binnen vier jaar vrij te krijgen.

“De brief is geen bevlieging”, zegt Dayez nu. Volgens hem is het een lang proces waarbij zowel hijzelf als de aalmoezenier van de gevangenis van Nijvel betrokken zijn. “Ik vind het jammer dat ik dit vandaag nog moet doen. Ik ken mijnheer Dutroux nu twee jaar, we hebben drie keer per week contact. Eerlijk: die brief had jaren geleden al geschreven moeten zijn. Dan zouden de slachtoffers en hun familie veel minder gefrustreerd zijn dan vandaag het geval is.”

‘Weerzinwekkend’

Dayez beklemtoont dat het geen advocatentruc is om de kansen op een eventuele vrijlating te vergroten. “Het is een oprechte brief.” De advocaat hoopt dat de de brief van Dutroux nog voor de zomervakantie in de bus zit – of bijna 22 jaar na de feiten.

Volgens Dayez zal Dutroux vooral zijn spijt betuigen en ook antwoorden geven waar de nabestaanden al jaren op wachten. “Ik ben benieuwd, maar verwacht eigenlijk niets van de brief. Hij heeft zich al vaker tegengesproken over kleine details in het dossier”, reageert Paul Marchal, de vader van de vermoorde An. Marchal hoopt dat Dutroux eindelijk zijn verantwoordelijkheid zal nemen en de volledige waarheid vertelt. “Want dat heeft hij tot op vandaag niet gedaan. Ik denk ook helemaal niet dat zijn excuses oprecht zijn als hij meer dan twintig jaar nodig heeft gehad om daartoe te komen.”

'Complete onzin'

Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, zal de omslag niet eens opendoen. “Jean vindt het weerzinwekkend dat de advocaat zo laag gaat en dit dossier misbruikt voor zijn eigen zaak”, zegt zijn partner Els Schreurs. Zij spreekt vlakaf van een publiciteitsstunt. “Enkele maanden geleden schreef diezelfde advocaat ook al een boek over waarom Marc Dutroux vrij moet komen. Complete onzin. Wat is het volgende project? Een liedje?”

De advocaat beklemtoont dat hij geen speurder is. “Ik ben de enige die uren slijt met een man die al jaren een onmenselijk leven leidt en opgesloten zit in een cel van 9 vierkante meter. Eerlijk: Dutroux is een persoon, geen monster. En het is allesbehalve ons doel om te choqueren. Het enige doel van Dutroux’ brief is vergiffenis vragen. Dat wil hij al jaren. Maar omdat Dutroux door een personeelstekort in de gevangenis nooit een psycholoog kreeg, kwam dat er nooit eerder van.”

Paul Marchal noemt het manoeuvre van de advocaat ook een test voor de publieke opinie. “De advocaat wil Dutroux vervroegd vrij krijgen. Maar wat denkt de publieke opinie daarvan? Zelf heb ik altijd gezegd me neer te leggen bij de beslissing van de volksjury. Die gaf Dutroux levenslang. Wat mij betreft moet hij die straf uitzitten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234