Maandag 04/07/2022

adoptie

Ruim jaar na adoptie moet kind terug naar moeder

null Beeld RV
Beeld RV

Ruim een jaar na de adoptie van baby Manaël moeten adoptievaders Manish en Michaël het kind teruggeven aan de biologische moeder. De vrouw vroeg de baby terug vlak voordat de rechtbank de adoptie moest goedkeuren en kreeg gelijk.

SRB

Het is bijna anderhalf jaar geleden dat het Schaarbeekse homokoppel Manish en Michaël een telefoontje kreeg van het Adoptiehuis, een Vlaamse dienst voor binnenlandse adoptie uit Antwerpen. Ze hadden contact met een moeder, die haar kindje na de bevalling aan hun wilde afstaan. Vijf dagen na zijn geboorte in april 2016 lag de baby al bij het koppel thuis in de wieg. De moeder kreeg nog een aantal maanden bedenktijd. Drie maanden later ondertekende ze een akte bij de notaris. Daarin bevestigde ze dat ze afstand deed van haar kind en gaf ze het Adoptiehuis een volmacht om de zaak verder af te handelen. "Na die handtekening voelden we ons echt ouders", zegt Manish in een interview met de RTBF.

Alleen, de adoptie was op dat moment nog altijd niet officieel. Pas nadat een jeugdrechter oordeelt dat de procedure goed is verlopen en er geen bezwaren zijn, is het kind wettelijk van de adoptieouders.

Zeer uitzonderlijk

In februari, toen de baby tien maanden was, had de rechter de zaak nog altijd niet behandeld. En toen gebeurde het: de moeder wilde haar kind terug. Naar verluidt hadden de biologische grootouders hun dochter overtuigd haar zoon alsnog terug te eisen. "We hadden nooit gedacht dat ze zich na tien maanden nog zou bedenken", zegt het koppel.

Dat een moeder zo laat in de procedure nog van gedachten verandert, is uiterst zeldzaam. "In 25 jaar tijd heb ik het nooit meegemaakt", zegt Iris Vandenborre, directrice van het Adoptiehuis. Over de zaak van baby Manaël mag Vandenborre vanwege haar beroepsgeheim niets zeggen. "Ik kan begrijpen dat dit verhaal kandidaat-adoptieouders afschrikt. Daarom is het belangrijk dat mensen weten dat wat hier gebeurd is, zeer uitzonderlijk is", zegt ze. "Statistisch gesproken verandert een op de veertien moeders nog van gedachten. Ze doen dat meestal in de eerste twee maanden na de bevalling. Binnen de wettelijk vastgelegde bedenktijd, dus."

De rechter oordeelde in juni dat de baby terug moest naar zijn biologische moeder. Manish en Michaël gingen in oktober in beroep, maar verloren opnieuw. Sinds de uitspraak zijn ze formeel gezien pleegouders. De biologische moeder van Manaël komt zo nu en dan op bezoek bij haar zoon om de overgang van het ene gezin naar het andere gemakkelijker te maken.

"De rechter oordeelde dat het in zijn belang was om bij zijn biologische mama te zijn", zegt Manish. "We voeden onze zoon nu al vijftien maanden op, sinds hij vijf dagen oud was. De enige familie die hij kent, zijn wij. Hij is aan ons gehecht. We kunnen maar niet bevatten dat hij onze zoon niet meer is en dat hij op een dag niet meer bij ons zal wonen."

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) is specialist op gebied van adoptiebeleid en heeft zelf twee pleegkinderen en één adoptiekind. "Hechting is op die jonge leeftijd het allerbelangrijkste voor de ontwikkeling van een kind", zegt hij. "Zonder binding geef je zo'n kind een slechte start en heeft het later minder kans om duurzame relaties aan te knopen."

Iris Vandenborre nuanceert: "De periode dat een gezin voor een adoptiekindje heeft gezorgd, gaat niet verloren. In die belangrijke ontwikkelingsperiode hebben zij het kind een liefdevolle thuis gegeven."

Parys weet als geen ander wat het is om lang te moeten wachten op het vonnis. "Twaalf maanden wachttijd is niet ongebruikelijk", zegt hij. "Dat is te lang."

Adoptieouders weten wel dat er een kans is dat dit gebeurt. "Het is logisch dat moeders zich mogen bedenken, zelfs nadat ze bij de notaris akkoord zijn gegaan met de adoptie", legt Parys uit. "Aan die bedenktijd moeten we zeker niet morrelen. Maar justitie zou in adoptiezaken wel sneller moeten werken. Het gaat toch over de essentie van mensen: waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat."

Snellere rechtspraak in adoptiezaken is volgens Parys ook in het belang van het kind. "Zo voorkom je dat een kind na lange tijd nog uit zijn vertrouwde omgeving wordt weggenomen." Wanneer Manaël definitief naar zijn moeder moet verhuizen is niet duidelijk. Of Manish en Michaël hem nadien nog mogen bezoeken is evenmin bekend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234