Dinsdag 27/09/2022

Rusland treedt toe tot Wereldhandelsorganisatie

Tien jaar na China is ook Rusland toegetreden tot de WTO. Het Russische lidmaatschap zal niet zulke spectaculaire gevolgen hebben als dat van China.

Russisch minister van Economische Zaken Elvira Nabioellina tekende de overeenkomst samen met secretaris-generaal Pascal Lamy van de WTO. Het was amper vijf dagen nadat China het tienjarige lidmaatschap vierde. Dat land had al in 1986 het lidmaatschap van de toenmalige GATT (General Agreement of Tariffs and Trade) aangevraagd. Sinds China in 2001 lid werd van de opvolger, de WTO, is het land uitgegroeid tot de motor van de wereldeconomie. De export steeg van 204 miljard euro (266 miljard dollar) in 2001 tot 1.209 miljard in 2010. De import steeg net zo snel: van 187 miljard euro tot 1.068 miljard.

Dat Rusland nog geen lid was, had vooral politieke oorzaken. In 1993 werd het lidmaatschap aangevraagd. Dat het nu gelukt is, is vooral te danken aan president Medvedev. Zijn voorganger en mogelijke opvolger Poetin zag minder heil in de bemoeienis van de WTO met het eigen protectionistische handelsbeleid. Maar Poetin zal het besluit niet terugdraaien als hij wordt verkozen.

Niemand verwacht dat het Russische lidmaatschap even spectaculaire gevolgen zal hebben als dat van China. "China heeft het lidmaatschap van de WTO vooral gebruikt om de binnenlandse economie te liberaliseren. Mensen die daar tegen waren, werd te kennen gegeven dat het moest van de WTO. Zo ver zal Rusland zeker niet gaan en al helemaal niet als Poetin weer president wordt", stelt een medewerker van de WTO in Genève.

China vierde afgelopen weekeinde het tienjarig jubileum van de WTO als een mijlpaal in de geschiedenis. Tijdens de festiviteiten in Peking werd gezegd: "Hierdoor heeft de economische groei de stoutste verwachtingen overtroffen. Onze jaarlijkse groei is gemiddeld 10 procent geweest en ongeveer 200 miljoen mensen zijn uit de armoede gekomen."

De voordelen van het WTO-lidmaatschap kunnen enorm zijn. Rusland zal veel opener worden voor buitenlandse investeerders. Volgens het ministerie van Economische Zaken zal het lidmaatschap jaarlijks een extra bbp-groei opleveren van 0,5 procent. Maar er is ook angst bij de Russische bedrijven voor de buitenlandse concurrentie. De president van de Russische Kamer van Koophandel Sergei Katyrin stelde dat de gedwongen verlaging van de importtarieven binnenlandse bedrijven de kop kan kosten - in de auto-industrie, de luchtvaart en de financiële sector.

Maxim Medvedkov, de onderhandelaar van Rusland bij de WTO, noemde die angst onterecht. "Er is een overgangsperiode van vijf tot zeven jaar voor het opheffen van de importheffingen in kwetsbare sectoren." Zo blijven Russische autofabrikanten of buitenlandse fabrikanten die hun auto's in Rusland laten maken, voorlopig beschermd. Op geïmporteerde auto's zal tot 2019 een heffing van 25 procent gelden. Na 2019 wordt die verlaagd tot 15 procent.

Afrekenen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft er geen misverstand over laten bestaan dat het WTO-lidmaatschap zal worden gebruikt om economische hervormingen af te dwingen in Rusland.

"Hierdoor zijn er mogelijkheden om af te rekenen met de verstoringen in de wereldhandel door toedoen van Rusland", verklaarde Clinton. Dat is bijvoorbeeld de namaak van merkproducten en software, en de inbreuk op eigendoms- en octrooirechten.

De lange onderhandelingen hebben de bereidheid van Rusland om concessies te doen niet vergroot. De Russische bevolking staat in meerderheid neutraal of zelfs negatief tegenover het WTO-lidmaatschap. De VS en de eurozone worden ervan verdacht het Russische lidmaatschap te hebben getraineerd om andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Oekraïne en de Baltische staten te kunnen bevoordelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234