Zaterdag 28/05/2022

CoronacrisisPersoneelstekort

Rusthuizen hebben nood aan nog meer helpende handen. Ook huisartsen in opleiding moeten nu bijspringen

In het wzc Het Berkenhof in Merelbeke helpen militairen mee. De capaciteit aan artsen en verpleegkundigen van defensie is echter al volledig ingezet. Beeld Didier Verbaere
In het wzc Het Berkenhof in Merelbeke helpen militairen mee. De capaciteit aan artsen en verpleegkundigen van defensie is echter al volledig ingezet.Beeld Didier Verbaere

De zorgen over het tekort aan personeel in rusthuizen nemen toe. ‘Nu defensie geen capaciteit meer heeft, begint het krap te worden’, stelt koepel Zorgnet-Icuro. Sinds dit weekend worden daarom ook huisartsen in opleiding ingeschakeld.

Femke Van Garderen

Waren we tijdens de eerste golf bezorgd over het beschermingsmateriaal in de woon-zorgcentra, dan is het nu het personeel dat zorgen baart. Of beter, het tekort aan personeel.

Margot Cloet, topvrouw bij de Vlaamse koepel Zorgnet-Icuro, laat zich ongerust uit over de toestand in de rusthuizen. “Vooral de woon-zorgcentra met grote uitbraken zitten nu in een precaire situatie”, zegt ze. De personeelsuitval loopt daar soms op tot 40 procent. “In zulke gevallen kun je maar moeilijk de zorg verlenen die rusthuisbewoners nodig hebben. Veel van die bewoners zijn ziek en hebben net extra zorg nodig boven op het gewone.”

Dat er in de sector te weinig handen aan bed zijn, is al lang geweten. Door corona wordt het tekort alleen maar groter. De afgelopen maanden is er daarom vanuit alle mogelijke hoeken en kanten naar extra mensen gezocht. Via ‘Help in de zorg’, dat tijdelijke werklozen wil inschakelen, hebben zich zo al 17.000 kandidaten gemeld. En ook ‘Help de helpers’ is goed voor zo'n tienduizend vrijwilligers.

Leger aan limieten

Toch is dat nog niet voldoende, zegt Cloet. Het probleem is volgens haar dat deze initiatieven vooral logistieke hulp aanbieden. Die is voldoende voorhanden. “Waar ze nu het meest nood aan hebben, is aan mensen die verpleegkundige handelingen kunnen stellen, zoals zuurstof toedienen. Het is vooral hier dat het krap begint te worden, zeker nu defensie geen ruimte meer heeft.”

Defensie bevestigt dat de capaciteit aan artsen en verpleegkundigen volledig is ingezet. “We proberen maximaal de woon-zorgcentra te ondersteunen met onze goed opgeleide en getrainde ambulanciers, maar ook daar komen we stilaan aan onze limieten.”

Ook andere medisch opgeleide mensen hebben de handen vol. Thuisverpleegkundigen hebben meer werk omdat mensen nu minder makkelijk in een woon-zorgcentrum terecht kunnen. En hulp vanuit de ziekenhuizen is moeilijk, onder meer door de vele opnames. “We proberen zo creatief mogelijk met de tekorten om te gaan”, aldus Cloet. “Daarom zijn afgelopen weekend voor het eerst ook huisartsen in opleiding ingeschakeld. Het zou goed zijn mochten ook verpleegkundigen die voor de overheid of bedrijven werken kunnen meehelpen.”

Cloet is niet de enige die aandringt op meer hulp. Eerder deze maand stuurden ook minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) een gezamenlijke brief naar de onderwijsinstellingen. Daarin vragen ze om de “inzet van studenten en docenten in zorgorganisaties meer dan ooit te faciliteren en ondersteunen”. Vanuit de opleidingen staken al studenten verpleegkunde, zorgkunde en geneeskunde een hand toe.

Het Agentschap voor Zorg en Gezondheid berekende op vraag van De Morgen hoe groot de personeelsuitval in de woon-zorgcentra is. Afgelopen vrijdag bleek in alle Vlaamse centra samen iets meer dan 5 procent op een totaal van 80.000 medewerkers afwezig. In de afgelopen maand ging het om iets meer dan 6 procent. In ongeveer de helft van die gevallen gaat het om Covid. “Oost-Vlaanderen heeft meer af te rekenen met personeelsuitval dan de andere provincies. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de hogere incidentie van de besmettingen daar”, aldus woordvoerder Joris Moonens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234