Zaterdag 24/09/2022

Busramp Sierre

Rutte in de bres voor nabestaanden Sierre

14 maart 2012: de gecrashte bus wordt getakeld. Beeld IMAGEGLOBE
14 maart 2012: de gecrashte bus wordt getakeld.Beeld IMAGEGLOBE

De Nederlandse minister-president Mark Rutte vraagt de Zwitserse regering om een bloedstaal van de Belgische chauffeur die begin 2012 in Sierre met een skibus vol kinderen verongelukte. Dat staal kan uitsluitsel brengen over een wanhoopsdaad.

Douglas De Coninck

Olga Leclercq, moeder van de in Sierre gedode Eline (12) uit Lommel, trof de brief van Rutte vrijdag tussen de ochtendpost. Hij schrijft: "Ik begrijp zeer goed dat het van groot belang is dat alles in het werk wordt gesteld om de oorzaak van de ramp te achterhalen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in reactie op uw brief laten weten graag na te gaan op welke wijze de Zwitserse autoriteiten kunnen worden benaderd met het verzoek een bloedmonster beschikbaar te stellen voor onderzoek." Leclercq had zowel Rutte als zijn Belgische ambtsgenoot Charles Michel (MR) geschreven. "Voor het eerst in bijna vijf jaar hebben we op zijn minst het gevoel te worden begrepen", zegt ze.

Chauffeur Geert Michiels (34) nam op dinsdag 13 maart om 21.12 uur aan een rotonde in het Zwitserse Sierre het stuur van de skibus over van zijn collega. Aan boord zaten 52 mensen, vooral kinderen uit Heverlee en Lommel en hun begeleiders, op terugreis naar België. 115 seconden, 2.222 meter na zijn vertrek en 36 seconden nadat hij de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur had gehaald, zette Michiels de rechterwielen op een 18 centimeter hoge vluchtheuvel en reed een veilgheidsnis in om frontaal tegen een haakse muur aan te knallen. 28 mensen kwamen om, onder wie 22 kinderen. Het Zwitserse gerecht sloot het onderzoek af zonder een oorzaak te benoemen.

De meeste ouders uit Heverlee berustten, de merendeels Nederlandse ouders in Lommel niet. Zeker niet toen ze kennis namen van het sms-verkeer tussen Michiels en zijn echtgenote. Hij stuurde haar een uur voor de crash nog twee mms'jes. Het Zwitserse gerecht vroeg de inhoud nooit op bij Mobistar, hoewel de rest van de conversatie liet zien dat hij had gealludeerd op het feit dat dit zijn "laatste" rit zou worden. Bizar, want Michiels had net gesolliciteerd om in vaste dienst te komen bij het autocarbedrijf. Zijn contract lag klaar.

Studie 329

De ouders in Lommel zijn ervan overtuigd dat Michiels die avond bevangen is door akathisie, een toxisch delirium. De chauffeur slikte al twee jaar Seroxat, een antidepressivum. Hij deed dat sinds zijn echtscheiding, die hem elk contact ontnam met zijn 4-jarige dochtertje. "De chauffeur was in de weken voor het drama aan het afbouwen", zegt Olga Leclercq. "Net dat is de gevaarlijkste periode."

Een klein percentage van de bevolking heeft variaties in het DNA waardoor het lichaam de gedragssturende medicatie trager afbreekt. In 2015 berichtte British Medical Journal dat farmaconcern GlaxoSmithKline (GSK) al jaren op de hoogte is van de risico's bij Seroxat, maar studie 329 achterhield. Die studie liet zien dat Seroxat het risico op suïcidaal gedrag verhoogt met factor 9 tot 10. GSK boekte miljardenwinsten met Seroxat.

De Lommelse ouders vroegen de Zwitserse procureur Olivier Elsig in 2013 en 2014 al om Michiels' DNA te testen, maar hij vond dat niet opportuun, ook al zijn er nog bloedstalen beschikbaar. Olga Leclercq zegt dat ze met de moed der wanhoop de Nederlandse en Belgische regeringsleiders aanschreef. "Wij beseffen dat dit niet fijn is voor de familie van Geert Michiels", zegt ze. "Maar het is in ieders belang dat we de oorzaak kennen, zodat dit soort drama's in de toekomst kan worden voorkomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234