Zondag 07/08/2022

’s Werelds beroemdste wijnkelder houdt uitverkoop

Een van de meest prestigieuze wijnkelders ter wereld wordt op 7 en 8 december geveild. Of toch een deel ervan. 18.000 van de beste flessen uit de kelder van het Parijse restaurant La Tour d’Argent gaan onder de hamer. De klanten hoeven echter niet te panikeren, er blijven er dan nog 430.000 over.

La Tour d’Argent is een historisch en gastronomisch monument. Het restaurant opende in 1582, aan de oever van de Seine. Tot de vroegste klanten behoorden Louis XIV en Madame de Sévigné. In 1910 wordt het restaurant gekocht door ene André Terrail, en het is zijn kleinzoon André die vandaag de verkoop organiseert. Het zijn woelige tijden voor iedereen, en terwijl André probeert de stijl van zijn vader Claude, die in 2006 overleed, om te buigen naar een meer toegankelijk restaurant en een meer hedendaagse keuken, moet chef sommelier David Ridgway schoonmaak houden in de kelder. De 450.000 flessen die er vandaag nog liggen, lezen als een staalkaart van de Franse wijngaard. Alle prestigieuze kastelen zijn vertegenwoordigd in vele goede jaargangen. De wijn werd rechtstreeks op het domein aangekocht, en heeft dus nooit gecirculeerd op de markt. Daarom, zeggen de veilingmeesters, is deze verkoop een uitzonderlijke gebeurtenis. Kenners gaan duizelen bij namen als Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Cheval Blanc (o.a. van 1928) en Château Margaux. Hoewel wijnen uit de Bordeauxstreek de overhand hebben, zijn er ook beroemde bourgognes en loirewijnen, zoals Meursault, Puligny Montrachet en Vosne Romanée Jayer (1988). La Tour d’Argent hoopt dat de verkoop minstens een miljoen euro zal opbrengen, maar sommige flessen zijn zo zeldzaam dat het ook veel meer zou kunnen zijn. Het oudste lot bestaat uit drie flessen cognac ‘Clos du Griffier’ uit 1788, met een startprijs van 2.500 euro per fles. Het restaurant lokt nog steeds beroemdheden uit de hele wereld. De donkerste periode was tijdens WOII, toen de Duitsers de eigenaar verplichtten om de zaak open te houden voor zijn officieren. Maar Claude Terrail had zijn voorzorgen genomen en had de wijnkelders dichtgemetseld. Hij schonk de nazi’s goedkope wijn en luisterde hun gesprekken af, waarmee hij het verzet van dienst kon zijn. (AG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234