Vrijdag 27/05/2022

Safi & Spreej - Trots

Als Sevi 'Safi' Geerts en Christophe 'Spreej' Caboche op het podium staan, kan je er gif op innemen dat er heel wat liefde in de zaal zal zijn. De populairste hiphoppers van Vlaanderen stellen hun derde album voor. Het klassieke Safi & Spreejrecept: niet al te moeilijke rhymes, meezingbare refreins, professionele beats.

16 mei, Trix, Noordersingel 28-30,

2140 Borgerhout. www.trixonline.be.

Comedy Lab

Humor en muziek in de vorm van een partijtje België-Nederland: klinkt plezant! Op de affiche niet de vertrouwde comedians, maar wel geinige namen als Die Verdammte Spielerei en Herman in een bakje geitenkwark. Klinkt als een bont gezelschap en een nog bontere avond.

27 mei, CC de Werft, Werft 32,

2440 Geel. www.dewerft.be.

Verse vis!

Na twee jaar kan het rifaqarium van de Antwerpse Zoo opnieuw bezocht worden. Als zelfs de burgemeester tussen 4.000 vissen durft te gaan zwemmen, dan kan jij een bezoekje aan dat kleurrijke onderwaterspektakel ook wel aan!

ZOO Antwerpen, K. Astridplein 20-26, 2018 Antwerpen.

www.zooantwerpen.be.

Boskamp

Boskamp: niet de Nederlandse voetbalanalist, maar een Antwerps festival in mei. Met opvoeringen en optredens, met films en workshops, met ontbijten en feesten. Een overvloed aan activiteiten dus, in Het Bos. En nee, dat is geen bos.

Nog tot 31 mei, Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen. www.hetbos.be.

Jan Fabre: Stigmata

Stigmata, Acties & Performances 1976-2013 stelt een overzicht van Fabres performances ten toon, waarbij 's mans fysieke optredens dichter tot bij de toeschouwer komen. Door middel van instrumenten, objecten, tekeningen, foto's en kostuums en natuurlijk ook film- en videofragmenten.

Nog tot 26 juli, M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen. www.muhka.be.

Thuis versus Familie

Thuis meets Familie: niet op het kleine scherm, maar op de theaterplanken. In de detectiveklassieker waarin Hercule Poirot een moord probeert op te lossen in de trein Oriënt Express, spelen immers nogal wat (ex-)acteurs en actrices uit beide soapseries, al lijkt Familie wel de bovenhand te nemen. Een ding is zeker: het hoge aantal moorden in beide series kan deze Moord op de Oriënt Expres onmogelijk evenaren.

28 mei tot 28 juni, Fakkeltheater, Rode Zaal, Hoogstraat 12, 2000 Antwerpen. www.loge10.be.

Tine Embrechts levert een snack voor het hoofd

"Ik ben een ambassadrice van Hugo's fantasie"

De Hersenhap belooft een humoristisch theaterstuk te worden waarin Tine Embrechts en Karlijn Sileghem een ode brengen aan mensen die ondanks deze barre tijden voortploeteren. "De Hersenhap is een soort pop-uprestaurant om na te denken over het leven", zegt Embrechts.

Kan het publiek zich verwachten aan hetzelfde soort humor als in Anneliezen?

Tine Embrechts: "Al sinds Het Peulengaleis is er een klik tussen Hugo Mathyssen en ons. Karlijn en ik vinden vinden Hugo's humor ongelooflijk fijn en door de jaren heen zijn we een soort ambassadrices van zijn fantasie geworden. Ook nu is hij de leverancier van het stuk en het blijft een uitdaging om van zijn humor iets verstaanbaars te maken voor het publiek."

Spelen jullie een typetje?

"We staan op de planken als een lichte uitvergroting van onszelf. Hugo kent ons intussen zo goed dat hij op onze maat schrijft. Karlijn fladdert wat meer rond, terwijl ik eerder de nuchtere ben. Dat is zowel op de planken als in het echt zo."

Wat ook steeds echter wordt, is de nakende geboorte van een zoontje. Hoe kijk je daartegen aan?

"Ik kijk er natuurlijk heel hard naar uit, al hoop ik tegelijk wel dat hij niet te vroeg komt, anders zullen we heel wat voorstellingen moeten aflassen. Ik doe graag veel dingen tegelijk, maar ik merk wel dat de zwangerschap een grote lichamelijke impact op me heeft. Opnames voor Beste Kijkers, live-optredens met Tegen de Sterren op, opvoeringen met De Hersenhap: het wordt stilaan allemaal een beetje te veel."

Hebben jij en je vriend Guga Baúl al beslist over een naam?

"We zijn er nog niet helemaal uit, al scheelt het niet veel. Voor een definitieve naam hebben we gelukkig nog even tijd."

4 en 5 juni, CC de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout. Daarna ook in Mechelen en Bornem. www.warande.be.

Cartografische stad

't Stad is in de ban van cartografie, en dat weerspiegelt zich in enkele tentoonstellingen omtrent het thema. In de Hendrik Consciensebibliotheek kan je bijvoorbeeld terecht voor verhalen rond de heldhaftige ontdekkingsreizigers van weleer, en het MAS laat je de geschiedenis van ons wereldbeeld kennen aan de hand van meer dan 150 wereldkaarten. Ook als je de gps voor een keer links laat liggen en een oldskool plattegrond vanonder het stof haalt, zal je je bestemming ongetwijfeld bereiken!

Op verschillende plaatsen in Antwerpen. www.ichc2015.be.

Chillrijk

In Wilrijk zetten jongelui de geschiedenis naar hun hand door een groots feest met een moderne naam te organiseren ter ere van het 1250-jarig bestaan van het dorp. Op de line-up van Chillrijk prijkt zowel hiphop uit Mechelen (Zwartwerk) als uit Antwerpen (Diamantairs), maar ook het Boechoutse dj-duo Laston&Geo en publiekslieveling Patje Krimson tekenen present. Fiesta loca!

16 mei, onder het viaduct van de A12, Moerelei 0, 2610 Wilrijk. www.chillrijk.be.

Muzikaal koningspaar

Vestimentair is Christoff niet te evenaren als Vlaanderens kleurrijkste schlagerkoning, maar ook op muzikaal vlak is de man met de eeuwige glimlach de koning van het genre. Of zou zus Lindsay hem binnenkort naar de kroon steken? Dat er in de hoogste schlagerregionen genoeg plaats is voor twee, wordt op 9 mei ongetwijfeld bewezen!

9 mei, CC Zwaneberg, Cultuurstraat 1, 2220 Heist-op-den-Berg. www.zwaneberg.be.

Feministe verdedigt mannen?!

"De panda's hebben WWF, de vrouwen hebben Femen, maar de mannen hebben ocharm niemand die het voor hen opneemt." An Nelissen op haar spitsvondigst! In haar show belooft ze het op te nemen voor mannen. Dat getuigt van vernieuwing en lef na vorige shows als Vaginamonologen en Moedermonoloog.

30 mei, CC De Kaekelaar, Sint Cordulastraat 10, 2900 Schoten. www.annelissen.com.

Sofie Dumont kookt met een twist van het park

"Eetbare planten liggen niet op je te wachten in de supermarkt"

Op 31 mei vindt Dag van het Park plaats, met als thema 'Smaak' en een focus op lekkernijen uit de natuur. In de week ervoor gaan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege en Sofie Dumont zelfs samen koken in het tv-programma De keuken van Sofie. Gaan beide dames dan een hele week kokerellen met alleen maar natuurlijke producten?

Sofie Dumont: "Nee, dat is niet haalbaar, maar we zullen wel een 'twist van het park' in de gerechten steken. Door kruidencake te maken, bijvoorbeeld."

Vind je het zelf belangrijk om met natuurlijke producten te werken?

"Meer en meer eigenlijk. Ik probeer zoveel mogelijk regionaal en seizoensgebonden te kopen. Dat is juister en smaakt bovendien beter."

Is het goed, die aandacht voor eetbare planten?

"Absoluut, maar het is niet voor iedereen mogelijk daarmee bezig te zijn. Eetbare bloemen en planten liggen niet op je te wachten in de supermarkt, dus moet je op avontuur gaan en de natuur intrekken."

Heb je een favoriete eetbare plant?

"Zurkel vind ik heel lekker. Ook hondstraf is een persoonlijke favoriet."

Dag van het Park, 31 mei. www.dagvanhetpark.be.

Het Land Nod

Joepie, een nieuwe voorstelling van theatercollectief FC Bergman! FC wie? Onder anderen acteurs Matteo Simoni, Marie Vinck en Stef Aerts. En nog meer leuk nieuws voor de Antwerpenaar, want niets of niemand minder dan het Museum voor Schone Kunsten is het subject van dienst in Het Land Nod.

7 tot 22 mei, Parkloods, Damplein 37,

2060 Antwerpen. www.fcbergman.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234