Donderdag 29/09/2022

SAKA 20

Charleroi heeft niet bepaald een sexy imago, en dat zal waarschijnlijk ook niet meteen veranderen. Maar op culinair vlak mag je de inwoners van deze industriestad niet onderschatten. De regio is namelijk het thuisfront van een paar notoire individuen uit de wijnwereld. Zo is er Philippe Genion, een man om wie je - letterlijk én figuurlijk - moeilijk heen kunt.

Willen of niet, als je je in de wijnwereld begeeft, bots je vroeg of laat op deze man. Laat je niet afschrikken door zijn postuur, dat vergelijkbaar is met dat van een grote bruine beer. Het is alsof zijn intelligentie en kennis een dergelijk hoofd nodig heeft, om plaats te geven aan die extreem ontwikkelde hersenpan.

Afgelopen jaar in september opende Philippe samen met zijn man een uitzonderlijke wijnzaak. Een lichtpunt in de duisternis. 'Saka 20' (de twintig op z'n Frans uitspreken) slaat op het Franse woord voor 'wijnzak'.

Philippe en zijn partner ontvangen gasten in twee zaaltjes die deel uitmaken van hun huis. Het wijnaanbod? Een eigenwijze selectie in eenvoudige rekjes die zowat alle muren beslaan. Geen bekende, grote châteauwijnen, maar voornamelijk exemplaren van echt onafhankelijke bouwers die wijnen met een ziel maken. Philippes koopwaar komt voornamelijk uit minder voor de hand liggende regio's in Frankrijk en de rest van Europa. Hij heeft ook wijn uit kleine domeinen op exotische locaties.

Vandaag is het donderdag, en dan houden ze hier telkens 'Rockin'Thirst'Days'. Als ex-rockjournalist en muzikant weet Philippe zijn muziekkennis mooi te verzoenen met zijn goed ontwikkelde smaakpapillen. Hij verzon thema-avonden met sappige namen als 'Wine-step-Beyond' (Madness) en 'Wine-Two-Three-Four' (Ramones). Philippe is er namelijk van overtuigd dat er een verband bestaat tussen bepaalde wijnstijlen en de muziek waar wijnbouwers en consumenten naar luisteren. Extreme natuurwijnen leunen aan bij de punk. Iets toegankelijkere natuur- en biowijnen sluiten dan weer aan bij rock, hardrock en bizarre Keltische muziek. En wie graag luistert naar klassieke muziek en jazz, kiest vaak ook voor klassieke wijnen.

We openen een fles van een van de grootste kleinschalige wijnbouwers uit Zuid-Australië. Grappige, langharige wijnmakers met een hoog rock-'n-rollgehalte, die meestal een short dragen. De McLaren Vale ligt op dezelfde breedtegraad als de Rhône. Daarom is het ook logisch dat ze dezelfde druivenvariëteiten verbouwen: Syrah (Shiraz) Grenache, Mourvèdre en de witte druiven Viognier, Marsanne en Roussanne. De Australische familie Osborn is lang niet aan zijn proefstuk toe: sinds 2012 staat het mooie zinnetje 'A hundred years, a thousand stories' op hun label. De Osborns verbouwen 110 hectare wijn en dat levert een veertigtal verschillende cuvées op, waaronder deze topwijn 'Wild Pixie'. De ongefilterde wijn heeft een haast zwartrode intensiteit met een violetmauve rand. De geurgewaarwording is zeer expressief, boordevol rijp zwart fruit en licht gebrande torrefactie-tonen. De wijn smaakt krachtig, ondersteund met puntige zuren. Die zuren zijn een noodzaak in dit soort volle wijnen, om te voorkomen dat ze lomp overkomen.

Blind zou ik deze wijn eerder catalogeren als een Italiaans Amarone-type dan een noordelijke Rhône. Dit is een wijn van vreemde origine die ongetwijfeld thuishoort in het segment van grootste bewaarwijnen die onze planeet rijk is. Philippe beschouwt wijn als 'social glue'. Zijn wijnen ziet hij als meesterwerken die hij koestert. Saka 20 is alvast een nieuwe highlight op de kaart van de meest vooruitstrevende wijnadressen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234