Donderdag 29/09/2022

Saka-saka en pindakip, kant-en-klaar in de supermarkt

Vanaf morgen liggen in de Delhaizesupermarkten twee Congolese gerechten in het rek. Ze zijn bereid door de Congolees-Belgische chef Christian Baby Yumbi. 'Klanten die kant-en-klare gerechten kopen, zijn heel trouw', zegt Patrick Vandenbogaerde van Delhaize. 'Daarom moeten wij voortdurend voor afwisseling zorgen.'

Door Agnes Goyvaerts

BRUSSEL l De kant-en-klare gerechten van Delhaize, bereid door Hot Cuisine in Gent, zijn al jaren een succesverhaal. Vooral in de kleine City-Delhaizes, waar singles na de werktijd hun boodschappen doen, vliegen ze de deur uit.

Van de gerechten bereid door bekende chefs blijven Pierre Wynants (Comme chez soi) en Peter Goossens (Hof van Cleve) de onbetwiste toppers. Maar de grootste groei, zegt Vandenbogaerde, zit in de componenten of onderdelen van een maaltijd. Een worst of een steak bakken, dat neemt geen tijd in beslag, en de mensen hebben toch nog het gevoel dat ze gekookt hebben. Maar aardappelen schillen, koken, en fijnprakken, dat vraagt al meer tijd. Dus zijn de aardappelpurees de echte en logische succesnummers.

"Na de grote Vlaamse chefs", vertelt Vandenbogaerde, "zijn we de toer van België gaan maken, daarna van Europa, met gerechten van Wout Bru in de Provence en van Vitor Sobral in Lissabon. Toen vonden we het tijd om eens buiten Europa te gaan. We hadden vernomen dat de Congolese chef Christian Baby vorig jaar door GaultMillau was uitgeroepen tot jonge belofte van het jaar. We zijn enkele keren in zijn restaurant, Re-Source in Brussel, gaan eten, en hebben met hem gepraat. Het resultaat is er nu."

Twee gerechten heeft hij ontwikkeld, andermaal met veel groenten. Kip moambe saka-saka met bakbanaan en basmatirijst, en kip cacahouette, met pindanoten en ook weer bakbanaan en rijst.

"Op de banaan hebben we gezweet", zegt Joachim Nachtergaele, chef bij Hot Cuisine. "Als we ze mee in het zakje staken, werd het een platte brij. Nu zitten de stukjes banaan apart, met de schil er nog aan, en blijven ze verrassend stevig. Het smaakt helemaal anders dan de bananen die wij kennen, en in combinatie met de maniokbladeren geeft het een zeer apart mondgevoel."

Baby Yumbi kwam naar België om bedrijfskunde te studeren, maar tijdens zijn studententijd ging hij als afwasser werken in restaurants. Hij kreeg de smaak te pakken, ging aan de hotelschool studeren in Brussel, om daarna een master te halen aan de school van Escoffier in het Parijse Ritz. Terug in België werkte hij bij Debailleul en de Grill aux Herbes d'Evan in Brussel. Met zijn Belgische vrouw opende hij vlakbij het Rouppeplein het restaurant Re-Source, dat bekendheid kreeg wegens zijn affiniteit met de slowfoodbeweging en de originele manier waarop hij groenten verwerkt.

Geven de twee gerechten een goed beeld van de Congolese keuken? "Kip moambe, dat is voor de Congolezen zoals frieten voor ons (!), dat is wat iedereen eet. Ik heb de receptuur wel wat aangepast aan de Belgische smaak. De smaak van vette palmolie zou men hier niet appreciëren, die heb ik vervangen door olijfolie. En de hete pili-pili heb ik vervangen door kleine stukjes paprika, van dezelfde familie, maar minder scherp."

In zijn eigen restaurant zet Baby Yumbi geen Afrikaanse schotels op het menu. "Ik beschouw mezelf niet als een Congolese kok", zegt hij. "Ik ben een groentechef." Voor een uitsluitend Congolese restaurant is er trouwens niet genoeg publiek, denkt hij. "Als ik alleen Afrikaans kookte, zou ik niet veel klanten hebben."

(Chef bij Hot Cuisine):

Op de bakbanaan hebben we gezweet. Als we ze mee in het zakje staken, werd het een platte brij

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234