Vrijdag 27/05/2022

'Samaranch leerde me luisteren en vooral zwijgen'

Niets is meer wat het was. Dag twee van Jacques Rogge als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij weet intussen wat het betekent dat vrijwel alle ogen van de wereld op hem zijn gericht. In een zee van flitslichten wandelt Rogge langs de Wall of Fame van het Sheraton Airport Hotel voor zijn eerste interview op Belgische bodem als voorzitter - symbolischer kan niet. Rogge minimaliseert. 'Ik ben helemaal geen quasi-staatshoofd.' Maar met de Russische president Vladimir Poetin had hij wel een onderhoud van anderhalf uur.

Zaventem

Eigen berichtgeving

Hans Jacobs

Een vaal aangezicht, rood omrande ogen, groeven in het grauwe gelaat... Niet zozeer de Sabena-vlucht SN2834 Moskou-Brussel heeft zijn tol geëist, wel de afgelopen maanden waarin Rogge bergen lobbywerk verzette. Met succes, zo blijkt nu na de uitverkiezing vorige maandag. Als IOC-lid en voorzitter van de coördinatiecommissie van Sydney 2000 was Rogge wel wat gewoon als het op veel reizen en weinig slapen aankomt, maar de run for president sloeg alles. Rogge: "Ik heb veel geleerd, maar zo'n helse maanden wil ik mezelf niet meer aandoen."

Niet dat plots rustige tijden aanbreken, integendeel, de agenda zit eivol. Vandaag moet hij op visite bij de koning, daarna gaat het spoorslags richting Barcelona, in Murcia opent hij de Europese Jeugd Olympische Dagen. Overmorgen mag Rogge officieel zijn intrek nemen in het hoofdkwartier in Lausanne, dan krijgt hij de sleutels overhandigd.

Maar pas midden september wil hij zich vestigen in Zwitserland. Eerst staan er nog verplaatsingen op het getouw naar de WK zwemmen in Japan, de WK roeien in Servië, de WK atletiek in Canada. "Maar Belgie zal me nooit verliezen", zegt Rogge. "Ik zal me altijd Belg voelen."

En hij kijkt de zaal in, zijn blik ontmoet voormalig topjudoka Robert Vande Walle. "Mijn dank gaat uit naar Robert", zegt Rogge. "Ik kom nu terug uit Moskou als IOC-voorzitter, 21 jaar geleden toen Samaranch voorzitter werd, schonk Robert België de eerste gouden medaille op de Spelen van Moskou. Hij heeft toen niet gefaald."

Een eerste zware kluif voor Rogge is het samenstellen van zijn staf. Vast staat dat Jasmien Braeckevelt, zijn vertrouwenspersoon bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, meegaat naar Lausanne. Wie haar in zijn zog volgt, is nog niet bekend.

Al snel werd wel duidelijk dat niet iedereen opgezet is met de keuze voor Rogge. Met name Dick Pound, tot maandag medefavoriet voor het voorzitterschap, kon zijn verlies niet verkroppen en stelde stante pede al zijn mandaten bij het IOC ter beschikking. Rogge mag dus op zoek naar een andere directeur communicatie en een topman van het mondiale antidopingagentschap Wada. Rogge nuanceert: "Ik heb Pound intussen officieel gevraagd om zijn ontslag in te trekken. Hij heeft me geantwoord dat hij wat bedenktijd nodig heeft. Dus wacht ik nog even af."

Maar Rogge is er ten stelligste van overtuigd dat Pound binnenkort zijn plaats opnieuw inneemt in het IOC. "Ik ben er haast zeker van. Het is niet zo dat hij ontslag heeft genomen, hij heeft alleen zijn mandaten ter beschikking gesteld. Dat zou ik ook gedaan hebben, als ik de verkiezingen had verloren, met de bedoeling van de voorzitter te horen of ik nog iets voor hem kon betekenen. Ik ben er zeker van dat Pound in dezelfde geest heeft geredeneerd, ik hoop echt dat hij terugkomt."

Maar er is meer. Pound kon het niet laten met modder te gooien en beschuldigde de vorige opperbaas Juan Antonio Samaranch ervan dat hij achter de schermen zich uit de naad heeft gewerkt voor Rogge. De kersverse IOC-voorzitter behoudt zijn gebruikelijke cool, maar stelt ferm dat hij geen schaduwman zal spelen van Samaranch. "Ik zal mijn eigen beleid voeren, het is niet zo dat Samaranch beslissingen zal nemen in mijn plaats. Hij heeft ook nooit de intentie gehad dat hij wilde en wil tussenkomen in mijn beleid."

Rogge staat een beleid voor dat onder meer meer oog heeft voor de atleten. Hij zal zelf het voorbeeld geven, wil tijdens de Olympische Spelen elke avond in het olympisch dorp slapen, samen met de atleten. "Ik heb altijd van die sfeer gehouden." Maar de sfeer zal niet even geweldig zijn rond de grootste sportorganisatie ter wereld. Als voormalig zeiler mag hij met Salt Lake City - hoogstwaarschijnlijk start het Amerikaans proces inzake het grootste corruptieschandaal van het IOC op het eind van deze maand - mogelijke stormen doorstaan, als chirurg mag hij de wonden helen die Pound heeft geslagen. Zonder bloedvergieten.

Daarbij zal hij geregeld terugdenken aan zijn voorganger Samaranch. "Wat ik vooral van hem zal onthouden is zijn gave om te luisteren en te zwijgen. Bij Samaranch kon iedereen terecht met zijn meningen, hij zou het vertrouwen nooit beschamen. Ik hoop dat ik die gave ook heb."

En de negatieve kantjes van Samaranch? Rogge glimlacht. "Read my lips." En hij zwijgt, zoals zijn voorganger hem leerde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234