Woensdag 05/10/2022

Komen eten

Samen eten is samenleven

Blogger Mohamed Ouaamari en zijn vrouw lanceerden de hashtag #babbelen. 'Organisaties als de Moslimexecutieve inspireren me niet.' Beeld © FRANKY VERDICKT
Blogger Mohamed Ouaamari en zijn vrouw lanceerden de hashtag #babbelen. 'Organisaties als de Moslimexecutieve inspireren me niet.'Beeld © FRANKY VERDICKT

Als reactie op de dodelijke aanslagen en de angst die daarop is gevolgd, zoeken mensen die normaal nooit met elkaar praten, elkaar op. Eerst op sociale media, nu in het echte leven. 'In een halfuur tijd ben ik door drie moslims uitgenodigd voor een etentje.'

SOFIE VANLOMMEL EN ANN VAN DEN BROEK

Het spookte al een tijdje door het hoofd van Mohamed Ouaamari, blogger en student grafische vormgeving. "Ik moet iets doen." Hij kan de aanslagen niet van zich afzetten, denkt voortdurend aan de vrienden die op de luchthaven werken en de vreselijkste verhalen vertellen. En aan zijn Marokkaanse schoonvader, die sinds dinsdag met vreselijk veel angst leeft. Angst dat zijn islamitische familie en vrienden nog meer doelwit worden van racisme en geweld. (Toen Ouaamari in oktober op een lezing een grapje met de woorden 'Allah u akbar' tweette, viel de politie prompt de zaal binnen.) Angst voor terreur ook. "Hoe vaak hebben wij zelf niet op Zaventem gestaan?"

De reactie van de Moslimexecutieve vond Ouaamari teleurstellend. "We nemen afstand van de gebeurtenissen, zeggen ze. Dat lijkt me nogal logisch, ja. Het is een holle template. Goed bedoeld, maar het zegt niks. Zij inspireren niet."

Impulsief plaatste hij een oproep op Twitter: "Ik en mijn vrouw willen een niet-moslimkoppel uitnodigen in ons nederig stulpje. Gewoon om iets te eten, drinken en #babbelen. Wie wil?" Hij kreeg honderden steunbetuigingen en massa's uitnodigingen. Het wordt voorlopig één etentje, uit praktische overwegingen, maar Ouaamari broedt op een vervolg.

In Antwerpen-Centraal hebben moslimjongeren verbonden aan organisatie Kif Kif woensdag rozen uitgedeeld aan treinreizigers, "niet als verantwoording, maar om mensen samen te brengen". Via Twitter is opgroepen tot een 'twunch' in Brussel op 15 april, een echte ontmoeting tussen twitteraars die vooral virtueel met elkaar babbelen. Het lijkt de rode draad doorheen deze spontane initiativen: 'we overstijgen de statements, we gaan eindelijk een keer echt praten'.

Teken van de tijd

Ook Philip Roose riep via Twitter op om samen aan tafel te gaan. "In een halfuur tijd ben ik door drie moslims uitgenodigd voor een etentje." De uitgeweken Belg woont al twaalf jaar op Sicilië. Daar heeft hij geleerd: "Aan tafel maak je echt contact, daar wordt er gepraat. Ook over ongemakkelijke zaken. Het zijn vaak heftige discussies, maar met respect voor elkaar."

Roose is enthousiast lid van N-VA, omschrijft zich als Vlaams-nationalistisch en conservatief. "Géén flowerpower." Maar na het lezen van giftige commentaren over moslims op sociale media vroeg hij zich af: "Hebben die mensen ooit met een moslim gepraat? En omgekeerd?"

Hij begrijpt dat mensen kwaad zijn, zegt hij. "En deze gesprekken wil ik ook aangaan vanuit een eigen behoefte, om de verschillen te onderzoeken tussen wat extreem is en wat normaal. Als er mensen zijn die de sharia belangrijker vinden dan onze wetten, dan wil ik ook weten waarom. We moeten niet langer naast maar mét elkaar gaan leven."

Roose probeert zijn initiatief breder te verspreiden via de hashtag #sameneten. Ouaamari doet hetzelfde met #babbelen. Er is maar één oplossing voor een gepolariseerde samenleving, zegt hij. "De banden versterken. Hoe sterker onze banden zijn, hoe minder ze ons uit elkaar kunnen spelen. Dat we elkaar niet kennen is geen typisch Belgisch probleem, het is een teken van de tijd. Dat zegt ook mijn moeder, die is in Schelle opgegroeid en zegt dat iedereen toen bij elkaar binnen- en buitenliep.

"Maar de maatschappij is veel individualistischer geworden. Mensen hebben het al moeilijk om de banden met hun eigen familie en vrienden te onderhouden. Ik ook. Dat heeft daarom niks met slechte wil te maken, dat de gemeenschappen elkaar niet kennen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234