Zondag 26/06/2022

Update

Sanne Smets (24) schuldig aan moord op baby

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Sanne Smets (24) uit Kessel-Lo (Leuven) is door het assisenhof van Vlaams-Brabant in Leuven schuldig bevonden aan kindermoord. Ze zou volgens de volksjury haar pasgeboren dochter op 29 september 2008 opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven hebben gebracht. Sanne Smets aanhoorde de antwoorden van de jury gespannen, maar zonder een vin te verroeren. Enkele van haar zussen en vriendinnen barstten in tranen uit. Vandaag kent Smets haar straf, ze riskeert levenslang.

Dimitri Eeckhaut en Ellen Provoost

Onder meer de gedetailleerde verklaringen van het Chiromeisje zelf over de dood van haar kind, de resultaten van politieonderzoek in het lokaal waar het lijkje werd gevonden en de daaropvolgende huiszoeking waren doorslaggevend voor de jury. Vooral het terugvinden van zakken van het merk Sacha en De Banier waarin de placenta en het lijkje werden ingepakt, werden in het Chirolokaal en in haar slaapkamer gevonden. Ook het feit dat het lichaam werd gevonden in een ruimte waartoe zij slechts met enkele anderen de toegang had, bleek belangrijk.

Maandstonden geënsceneerd
Sanne Smets pleegde de feiten volgens de jury met voorbedachten rade omdat de ze haar zwangerschap en bevalling angstvallig verborgen hield en meermaals bewust loog. Het ensceneren van het krijgen van haar maandstonden door maandverband met bloed te besprenkelen was een bezwarend element. Ze nam toen ze hoogzwanger was ook deel aan activiteiten die niet geschikt waren voor iemand in haar situatie. Sanne Smets ging zelfs na het breken van haar vliezen naar een concert en hielp daarna mee opruimen.

Geen kledij

Het was opvallend dat ze geen kledij had voorzien voor haar toekomstige dochter. Haar manier van handelen meteen na de bevalling wees op voorkennis, want ze wist dat ze de navelstreng eerst moest doorknippen vooraleer ze het pasgeboren kind om het leven kon brengen. Ook de these van de onweerstaanbare dwang en de plotse impuls om haar kind om te brengen die de verdediging opwierp, werd verworpen.

"Mijn schuld"

De jonge vrouw kreeg in de vooravond als laatste het woord. "De schuld ligt bij mij, zeker niet bij mijn ouders", zei Smets, waarna ze haar betoog afsloot met een boodschap aan haar gestorven dochtertje. De advocaat van Sanne Smets wees er nog op dat Smets uit paniek handelde en dat ze dagelijks moet leven met de gevolgen van haar daden.

"Bewust"

"Het bijhouden van de zwangerschapstest wees erop dat ze het gebeuren wou verbergen. Ze handelde zeker met voorbedachte rade, dat ze vijftien minuten op het achterhoofd van het kind duwde was weloverwogen, geen impuls. De pauzeknop tijdens die daad kon ze zelf indrukken, dat deed ze echter niet. Twee psychiaters verklaren haar toerekeningsvatbaar, enkel een forensische psychiater oordeelde van niet. De advocaten van Sanne Smets schuiven de verantwoordelijkheid af op de veeleisende maatschappij en zelfs op de overleden kandidaat-vader Kristof D, die achteraf de vader niet bleek te zijn. Als samenleving moeten we het signaal geven dat dit ontoelaatbaar is. Zet de deur niet open voor dit gedrag", stelde procureur des konings Ben Pieters.

Paniek

Volgens de advocaten van de beschuldigde interpreteerde de procureur de zaken verkeerd. "Sanne probeerde de zwangerschapstest niet te verstoppen, anders had ze die op straat weggesmeten. Ze gaf haar kind inderdaad na de geboorte een naam - Jill - maar wie doet dat al voor de geboorte? ", vroeg raadsman Van Kelecom zich af. "Die vijftien minuten op het achterhoofd drukken wees op paniek. Ze was toen alle realiteitszin verloren. Ik heb nooit gepleit dat de dood van de baby niet haar schuld was. Iedereen heeft tegenslagen in het leven, alleen kan iedereen daarmee om en kan dit geplaatst worden. Wij kunnen daar beter mee om dan Sanne", aldus Van Kelecom.

Therapie

Sanne Smets zelf kreeg het laatste woord, ze hoopte de kans te krijgen om terug in therapie te gaan."De schuld ligt bij mij, zeker niet bij mijn ouders. Dankzij de kans op therapie is er thuis veel veranderd. Ik heb mijn ouders duidelijk gemaakt waarom ik het deed, namelijk die angst. Op het hele verhaal hebben ze nog recht. Ik hoop dat ik de kans krijg om verder therapie te volgen, momenteel heb ik die nodig", sprak Smets, die ook een boodschap had voor haar overleden dochtertje. "Ik hoop dat je beseft dat ik nog dagelijks spijt heb van die zware fout. Ik word er nog dagelijks mee geconfronteerd, want slaap nog steeds in dezelfde kamer."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234