Zondag 02/10/2022

Sarah Palin mag Witte Huis in 2012 bijna zeker vergeten

Sarah Palin, vorig jaar nog kandidate voor het vicepresidentschap bij de Republikeinen, kan de kans om in 2012 in het Witte Huis te komen, langzaam maar zeker op haar buik schrijven. De familieruzies in haar gezin hebben niet alleen critici naar de pen doen grijpen, maar ook veel aanhangers doen twijfelen. Hoe zou iemand die haar eigen familie niet eens in toom kan houden een land als de Verenigde Staten kunnen leiden?

Door Ayfer Erkul

Een ex-schoonzoon die in de pers uit de biecht klapt, een schoonzus die inbraken pleegt én een dochter die eerst tegen en dan voor seksuele onthouding pleit: de perikelen rond het gezin van Sarah Palin worden in de VS gevolgd als dramaserie. Sarah Soap Opera is dezer dagen de bijnaam van de gouverneur van Alaska.

Palin lijkt het zodanig verbrod te hebben dat zelfs de man die haar vroeger de bekendheid in katapulteerde haar nu niet meer ziet staan. Toen senator John McCain, de Republikeinse kandidaat die het opnam tegen Barack Obama, tien dagen geleden zijn lijst van invloedrijkste Republikeinse gouverneurs opsomde in de Tonight Show van Jay Leno had hij zijn top vijf meteen klaar: Bobby Jindal (Louisiana), Tim Pawlenty (Minnesota), John Huntsman (Utah), Mitt Romney (ex-Massachusetts) en Charlie Crist (Florida). "We hebben een pak jonge en dynamische gouverneurs", zei McCain. De naam van Sarah Palin, toch zijn running mate in de presidentscampagne, viel in het programma niet een keer. Als zelfs al de man die jou koos als running mate je niet opsomt in zijn lijst van beste gouverneurs, dan kun je het wel ongeveer voor bekeken houden.

Maar het moet ook gezegd: als Sarah Palin nu in het nieuws verschijnt, is dat niet wegens haar kwaliteiten als gouverneur van Alaska noch haar ambitie om de eerste vrouwelijke president te worden in 2012. Neen, alles draait om de affaire tussen dochter Bristol Palin en haar vriendje Levi Johnston. Of beter: ex-vriendje, want het koppel is sinds anderhalve maand niet meer samen. Dat de scheiding niet bepaald vriendschappelijk was, werd al breeduit in de pers uitgesmeerd. Johnston kreeg beledigingen als white trash naar het hoofd geslingerd, terwijl de voormalige schoonzoon zijn ex ervan beschuldigde zijn zoontje voor hem te verstoppen.

Tripp, het zoontje van Bristol en Levi, werd eind december geboren. Het nieuws van Bristols zwangerschap was in de zomer van vorig jaar ingeslagen als een bom in conservatieve kringen en even leek de vroegtijdige doodsteek voor Sarah Palins kansen als vicepresident al toegediend. Maar dat was toen buiten Palins sluwheid gerekend: ze kondigde aan dat vergissingen overal konden gebeuren en dat christenen elkaar vergaven. Bovendien kreeg ze de machtige abortuslobby aan haar kant door te zeggen dat abortus geen optie was. Neen, haar dochter zou trouwen en een gezin stichten met Levi.

Intussen, enkele maanden en een verloren presidentsverkiezing verder, barstte de tweede, kleine bom. Levi Johnstons moeder, Sherry Johnston, werd opgepakt en in beschuldiging gesteld voor vijf drugsgerelateerde feiten. Die smet werd enigszins weggemoffeld toen de kleine Tripp werd geboren. Maar van het door Sarah Palin voorspelde huwelijk kwam niets in huis. En al snel begon de discussie over het hoederecht.

Sinds begin deze maand konden de Amerikanen gniffelend tv-verschijningen van Bristol Palin, Levi Johnston of Sarah Palin zelf bekijken. Zo verscheen Levi op 3 april in de Tyra Banks Show op MSNBC om daar uit de doeken te doen dat hij wel eens onveilige seks had gehad met Bristol en dat moeder Sarah Palin er heel goed op de hoogte van was dat ze intieme betrekkingen hadden in het ouderlijk huis. In een reactie noemden de Palins hem een leugenaar. "Bristol is erg geconcentreerd op haar school, het opvoeden van Tripp en het verdedigen van seksuele onthouding", stond in de verklaring. Net die laatste woorden deden vele Amerikanen het uitproesten. Het was immers Bristol zelf die in een interview op Fox News, half februari, had gezegd dat seksuele onthouding "niet realistisch" was. "Ik denk dat alle tieners, of toch de meesten, seksueel actief zijn", verklaarde ze toen.

Inbraak met dochter

De Palinsoap kwam vorige woensdag tot een hoogtepunt, toen Levi Johnston tijdens een verschijning in Larry King Live verklaarde dat hij naar de rechter zou stappen om het hoederecht te eisen over zijn zoon. Hij herhaalde dat zijn ex hem geen kans gaf om de kleine te zien en zei dat hij een advocaat in de arm had genomen.

De affaire concentreerde zich niet enkel op het gezin Palin. Begin deze maand werd de halfzus van Palins echtgenoot in beschuldiging gesteld voor inbraak, diefstal en het betreden van privé-eigendom. Ze zou die feiten gepleegd hebben in aanwezigheid van haar vierjarige dochter. Diana, zus van Todd Palin, was binnengedrongen bij een zekere Theodore Turcott. Ze rende er onmiddellijk naar zijn slaapkamerkast, waar de man zijn geld bewaarde. Waar Diana niet op gerekend had, was dat Turcott haar met een geweer stond op te wachten in de badkamer. Turcott verklaarde achteraf dat er al verschillende keren geld was ontvreemd bij hem. De vierjarige dochter van Diana zat ondertussen in de auto te wachten.

Nu al verlekkert Amerika zich op de volgende episode van de Palinsoap.

'Sarah Soap Opera'

is dezer dagen

de bijnaam van de gouverneur van Alaska

n Sarah Palin. Als ze nu in het nieuws verschijnt, is dat niet wegens haar kwaliteiten als gouverneur of haar ambitie om de eerste vrouwelijke president te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234